Rusya ile kota sorununu çalışma grubu çözecek

Rusya ile Türkiye arası karayolu taşımacılığında başta kota olmak üzere yaşanan sorunların çözümü için çalışma grubu oluşturuluyor. Çalışmayı ekonomi bakan yardımcıları yürütecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - Başta kota kısıtlaması olmak üzere Rusya ile Türkiye arası karayolu taşımacılığında yaşanan sorunların çözümü için çalışma grubu oluşturuluyor. Çalışmayı ekonomi bakan yardımcıları yürütecek. Önceki gün İstanbul’da bir araya gelen iki ülkenin ekonomi ve ulaştırma bakanlığı yetkileri, ilki 22 Aralık’ta olmak üzere iki ayda bir İstanbul’da ve Moskova’da buluşma kararı aldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Toplantıdan çok memnun kaldık. Taşımacılıktaki engellerin kalkacağına inanıyoruz” dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz haftalarda Türkiye ziyareti sonrası başlayan sıcak iklim, nakliyecileri de umutlandırmıştı. Rusya, taşımacılıkta nakliyecilerin kabusu haline gelen kota sorununun çözümü için yeşil ışık yakmış ve 9 Aralık’ta iki ülke yetkililerinin olacağı bir toplantı yapılması kararı alınmıştı. UND Başkanı Nuhoğlu, önceki gün yapılan toplantının çok verimli geçtiğini ifade ederek, toplantında yaşanan gelişmeleri DÜNYA’ya anlattı. 

22 Aralık’ta ilk toplantı yapılacak 

Nuhoğlu, ekonomi bakan yardımcılarının çalışma grubunda yer alacağını söyledi. Rusya nakliye sektörü sivil toplum örgütü ASMAD’ın da toplantıda hazır bulunduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Bizim için önemli olan hem ulaştırma hem gümrük hem de ekonomi bakanlığı bürokrasisinin bu toplantıda olmasıydı. Bir de dernek olarak ASMAD’ın yönetim kurulu üyeleri vardı. ASMAD Başkanı aynı zamanda parlementoda ulaştırma sorumlusu olduğu için sorunlarımızı daha iyi iletecektir. Üst düzey çalışma grubunun oluşturulması çok önemli. Herkes hedefl eri çok net koydu. Gümrükte yapılacaklar ve ekonomide yapılacaklar ayrı ayrı değerlendirildi” dedi. 

22 Aralık'ta tekrar bir görüşme yapılacağı bilgisini veren Nuhoğlu, "Her iki ayda bir üst düzey çalışma gurubu bir Moskova’da bir İstanbul’da toplantı yapacak. İki tarafın da iradesi çok net. Ulaştırmadaki sorunların çözümü noktasında çok kararlılar. İki ayda bir yapılacak toplantılarla işbirliğine açık, problemeleri çözmeye yönelik çalışmalar devam edecek. Kotalarla ilgili taleplerimizi de bu çalışma gurubu değerlendirecek” şeklinde konuştu. 

İki ülkenin yıllık 30 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 2023’te 100 milyar dolara ulaştırılmasının hedeflendiğini hatırlatan Nuhoğlu, “Şu anda Rusya bize 9 bin kota veriyor. Ancak bizim 40 bin kotaya ihtiyacımız var. Nihai hedefimiz ise kotaların tamamen kalkması. Karayolundaki engeller ortadan kalmadan Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak imkansız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir