ŞİÖ'de gündem karayolu

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 12. Başbakanlar zirvesinde gündem Asya-Avrupa karayolu olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) bu ayın sonunda Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapılacak Başbakanlar toplantısında Çin'den Rusya'nın batısına kadar kurulması planlanan karayolu taşımacılığı anlaşması imzalanması bekleniyor. 

ŞİÖ'nün 12'nci Başbakanlar toplantısı öncesinde toplantı hakkında gazetecilere bilgi veren Çin Dışişleri Bakanı yardımcısı Çıng Guoping, toplantıda Asya ve Avrupa arasında kara taşımacılığının açılması üzerine bir anlaşma imzalanmasının beklendiğini söyledi.  

Çıng, yapılacak anlaşmanın Çin'in doğusundaki Lienyüngang ile Rusya'nın kuzeybatısındaki St. Petersburg arasında Asya-Avrupa ulaşım koridorunun kurulması için gereken ortamı oluşturucağını ifade etti.  

Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 28-29 kasımda yapılacak toplantıya katılacağını belirten Çıng, yıllarca süren müzakerelerin ardından ŞİÖ üyelerinin bu konuda bir anlaşmaya varma niyetinde olduğunu söyledi.  

Anlaşmaya varılması halinde ulaşım koridorunun 2017'ye kadar kurulması bekleniyor.  

Toplantıda ayrıca anti-terörizm işbirliği ile 2014'te NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilme süreci gibi konularda ele alınacak. 

Kazakistan, Çin, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan'ın üyesi olduğu ŞİÖ, Çin'in Şanghay kentinde 15 haziran 2001'de kurulmuştu.  

ŞİÖ'de ayrıca Afganistan, İran, Hindistan, Moğolistan ve Pakistan gözlemci ülke olarak bulunurken, Türkiye, Belarus ve Sri Lanka'da diyalog ortağı konumunda.

Bu konularda ilginizi çekebilir