Teknolojide yeni odak kamu

SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli son iki yılda kamuda geleneksel iş yapma biçimlerinin değiştiğini, böylece bu alanda yeni fırsatları değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Sevgi DEMİRKALE

İSTANBUL - İş analitiği alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden birisi olan SAS, Türkiye'de 16 yıldan bu yana faaliyet gösteriyor. DÜNYA olarak özel görüşme yaptığımız SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, son iki yılda kamunun, diğer teknoloji şirketlerinde olduğu gibi gelirleri içindeki payının yükselişe geçtiğini açıkladı.
"Gelir dağılımımıza bakıldığında bankacılık ve telekom operatörlerinden sonra kamu geliyor artık" diyen Erdemli, kamuda daha geleneksel olan iş yapma biçimlerinin son iki yılda değiştiğine dikkati çekerek "Kamu odağımız yeni oluşmuş durumda" açıklamasında bulundu. Şu anda bu  alandaki en önemli müşterilerinden birisinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu aktaran Erdemli, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık gibi resmi kuruluşlarla görüşme halinde olduklarını da dile getirerek şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz 16 yılda derinlik kazanabilmemiz için küçük sayılabilecek bir alanda kalmamız gerekti. Şimdi o derinliği kazandık. Artık bu çapı daha çok genişletme olanağımız var. Bunu da kullanmak istiyoruz. Bu açıdan kamu odağımız artarak devam edecek." IDC'nin raporuna göre SAS'ın analitik alanında dünyadaki pazar payı yüzde 35 düzeyinde. Türkiye'de 150'den fazla müşteriye sahip olduklarını ifade eden Erdemli, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Baktığınız zaman büyük bankaların hepsi, sektörde faaliyet gösteren bankaların da yüzde 90'ı bizim müşterimiz konumunda. Türk Telekom ve cep telefonu operatörlerinin hepsi bizim müşterimiz. Bunun dışında sağlık, perakende,
üretim, turizm, lojistik, enerji... Birçok sektörden müşterimiz var."
SAS, özellikle son üç yılda Türkiye'de önemli bir büyüme yaşadı. Erdemli, 2009'da 13 kişi olan çalışan sayısının bu yıl itibariyle 33'e yükselmesini örnek olarak gösterdi. Bu, şirketin son üç yıl içinde yaklaşık 2,5 kat büyüdüğünü gösteriyor. Erdemli, Türkiye'deki pazar paylarına ilişkin net bir rakam paylaşmamakla birlikte şu açıklamayı yaptı: "Elimizde yüzde bazında bir veri yok ama bizim odaklandığımız özellikle büyük şirketlere baktığımızda hangilerinin bizim ürünlerimizi hangilerinin rakip firmaların ürünlerini kullandığını biliyoruz. Bu açıdan Türkiye'deki pazar payımızın dünyadaki ortalamanın, yani yüzde 35'in üzerinde olduğunu söyleyebilirim."
Her yıl SAS olarak gelirlerinin yüzde 24'ünü Ar-Ge yatırdıklarını kaydeden Erdemli büyüme konusundaki stratejilerini "Biz satın almadan ziyade organik olarak kendi Ar-Ge yatırımlarımızla çözümlerimizi büyüten bir şirket kültürüne sahibiz. Bu da tabii çoğu zaman müşterilerimize olumlu yansıyor. Çünkü aileden yetişmiş oluyorlar.
Devşirme süreçleri yaşamıyoruz" diye açıkladı.
"36 yıldır her yıl büyüyoruz. Hatta her çeyrek büyüyoruz" diye de belirtti. Erdemli, teknolojinin yeni sayılabilecek kavramları olan büyük veri ve mobiliteye yönelik geliştirdikleri yüksek performanslı analitik çözümlerini de şu şekilde tanıttı:
"İş analitiğinde yapılandırılmış veri işin sadece bir kısmını oluşturuyor. Belki de verinin asıl büyük oranda aktığı yer yapılandırılmamış veri. Böyle olunca analitik dediğimiz yapıları biz yüksek performanslı analitik altında topluyoruz. Çünkü büyük veri ile başka türlü baş etmenize imkan yok. Milyarlarca satırlık veriyi dakikalar mertebesinde analiz etmeniz ve de proaktif kararlar almanız gerekiyor. Yüksek performanslı analitik tamamen bunu hedefliyor."

Türkiye'de de en çok çalışılmak istenen şirket olacak

SAS, en çok çalışılmak istenen şirketlerinden birisi. Dünya genelinde 30 binin üzerinde çalışanı bulunan şirket, ABD merkezli Great Place to Work girişimi tarafından kriterleri belirlenen ve Fortune dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en çok çalışılmak istenen listesinde son dört yıldır mutlaka ilk üçte yer alıyor. Bu yıl için hazırlanan liste de şirket ikinci sırada bulunuyor. "Biz çalışanlarımıza, müşterilerimize verdiğimiz önemi veren bir şirketiz"
diyen Hakan Erdemli, çalışanların SAS'ı terk etme oranının  yüzde 3 gibi oldukça düşük düzeydeolduğunu belirtti. SAS'ın şu anda 17 ülkede en çalışılmak istenen şirketler içinde ya bir ya da ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Erdemli, Türkiye ofisi için de önümüzdeki yıl bu konuda başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Başvurunun başarılı sonuç vermesi halinde SAS'ın Türkiye'de de en çok çalışılmak istenen şirketlerden biri haline gelmesi muhtemel olacak.