UND’den UN Ro Ro için TOBB ve TİM’e çağrı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - KKR’nin, U.N Ro-Ro satışı için Goldman Sachs Group INC.’e yetki verdiği yönündeki haberler Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ni (UND) harekete geçirdi. UN Ro Ro’nun satılması durumunda bu şirkete talip olduklarını açıklayan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “2023 ihracat hedefleri için deniz otobanı görevi gören UN Ro-Ro’ya ihtiyacımız var. TOBB ve TİM de UN Ro Ro’ya talip olmalı” dedi. UN Ro Ro Genel Müdürü Sedat Gümüşoğlu ise şirketin satılacağı yönündeki açıklamaların tamamen spekülatif olduğunu ifade etti.

ABD’li fon yatırım şirketi Kohlberg Kravis & Roberts (KKR), 2007 yılında satın aldığı Un Ro-Ro İşletmeler A.Ş’yi satışa çıkardığı iddia edildi. Satışa aracılık etmesi için Goldman Sachs’e yetki verildiği öne sürüldü. UN Ro-Ro’nun yüzde 2.4 hissesine sahip olan UND’nin Başkanı Çetin Nuhoğlu,  konuyla ilgili DÜNYA’ya önemli açıklamalarda bulundu. “Biz bu senenin başında genel kurul toplantısında da UN Ro-RO’yu satın almaya hazır olduğumuzu söylemiştik. Şimdi de gerçekten böyle bir satış varsa yine talibiz. Çünkü UN Ro Ro bizim deniz otobanımız” dedi.  Avrupa’ya taşımalarda karayolu sektörünün bu ro ro hattına  ihtiyacı olduğunu belirten Nuhoğlu, “UN Ro Ro’nun 2007 yılında satılışına da karşı çıkmıştık. O dönemde UN Ro-Ro başkanı olan rahmetli Saffet Ulusoy da karşı çıkmıştı. Ama o gün satıldı” dedi.

‘Sahibi sektör olmalı’

UN Ro Ro’ya sektörün sahip olması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, şöyle konuştu. “Bu stratejik bir iş. Kuruluş amacı da buydu zaten. Sahibi sektördü. 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için Avrupa’ya yapacağımız taşımalarda bu ‘deniz otobanı’na ihtiyacımız var. Bu deniz otobanı aynen karayollarında olduğu gibi onu kullananlara hizmet eder. Onu kullananların üzerinden bir kar amacı olmaz. Bu nedenle UND üyelerinin sahip olması gerekir hatta sadece UND değil TOBB ve TİM’in de küçük bir hissesinin olması lazım. UND’nin şu anda hissesi sadece 2.4. Ama gerçekten sektörün sahip olduğu bir yapı olması lazım.” KKR, UN Ro-Ro’nun yüzde 97.6’sını 910 milyon euro’ya satın almıştı.

‘UN Ro-Ro’yu büyütmeye odaklandık’

UN Ro Ro’nun satılacağı yönündeki açıklamaların tamamen spekülatif olduğunu ifade eden Gümüşoğlu, DÜNYA’ya şu açıklamalarda bulundu: “UN Ro Ro kamuoyuna böyle bir açıklama yapmadı. Spekülatif bir duyum olduğu için de bu konuda açıklama yapma gereği duymuyoruz. Yönetim olarak tek odaklandığımız nokta şirketi büyütmek ve yeni hatlar açmak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir