20 milyar dolar hedefi tutmadı

Otomotivde 20 milyar dolar ihracat hedefi parite kaybına takıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA- Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 2012'deki otomotiv ihracat hedefinin, 20 milyar dolar olduğunu, ancak yılın 19 milyar dolar veya biraz üzerinde kapatılacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Endüstrinin ihracatının neredeyse yüzde 90'ı avro ile oluyor. Fakat ihracat rakamları dolar ile açıklanıyor. Bizim yaptığımız hesaba göre, 1 milyar dolar oradan bir parite kaybımız var, onu da üzerine koyarsak 'biz hedefimizi tutturduk' diye düşünüyoruz" dedi.
 
Orhan Sabuncu, OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde katıldığı bir programın ardından, otomotiv sektörünün 2012 yılı ihracat hedefi ve 2013 yılı beklentilerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sabuncu, otomotiv endüstrisinin kasım ayında 1,8 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın aşağı yukarı son aylardaki en yüksek rakam olduğunu belirtti.
 
Kasım ayındaki ihracat artışının, pazarın iyiye gitmesinden kaynaklanmadığını vurgulayan Sabuncu, "Tabii bu, Avrupa Birliği (AB) çok iyiye gittiğinden değil, ama Türkiye'de birtakım yeni modellerin, yeni üretimlerin devreye girmesinden kaynaklanıyor. Biz, bu sene başında hedefimizi 20 milyar dolar olarak koymuştuk. Şu an geldiğimiz rakam, kasım sonu itibarıyla 17,5 milyar dolar. Yani 19'u bulacağız, muhtemelen de biraz geçeceğiz" diye konuştu.
Sabuncu, 20 milyar dolar hedef konulmasına rağmen, ihracatın 19 milyar dolar civarında gerçekleşecek olmasının nedenine de değinerek, "Burada bizim büyük bir parite kaybımız var. Yani dolar-avro parite kaybı. Çünkü endüstrinin ihracatının yüzde 90'ı neredeyse avro ile oluyor. Fakat ihracat rakamları dolar ile açıklanıyor. Bizim yaptığımız hesaba göre, 1 milyar dolar oradan bir parite kaybımız var, onu da üzerine koyarsak 'biz hedefimizi tutturduk' diye düşünüyoruz açıkçası" görüşünü dile getirdi.
 
"Avrupa pazarı yüzde 11 geriledi, ama..."
 
Otomotiv ihracatına en büyük darbenin, AB'den geldiğine dikkati çeken Sabuncu, şunları kaydetti:
"Kasım sonu itibariyle AB'ye ihracatımız, maalesef yüzde 11 oranında geriledi. Ama, alternatif pazarlarda Rusya'da olsun, Amerika'da olsun, oralarda artışlar var. Yani, Avrupa pazarı yüzde 11 geriledi, ama bizim genel ihracatımız yüzde 5 gerilemiş durumda, bu yüzde 11'in etkisini alternatif pazarlar kısmen kapatmış durumda. AB'nin tabii böyle olması bizim için bir dezavantaj. Bir de baktığınız zaman AB'nin kendi içinde nerelerde iyiyiz nerelerde iyi değiliz? Özellikle Avrupa'nın güneyindeki ülkelere olan ihracat maalesef kötü durumda, kuzeyine olan ihracatımız kısmen iyi. Son birkaç aya kadar Almanya'ya olan ihracatlarımız pek etkilenmemişti, ama sonuçta eninde sonunda Almanya da Avrupa'daki bu krizden ya da bu problemden etkilenecek, nitekim etkilenmeye başladı. Almanya'da da üretimler düşme sürecine girdi. 'Herhalde gelecek sene biraz daha fazla etkilenir' diye düşünüyoruz."
 
"2013, 2012 gibi olacak"
 
Orhan Sabuncu, 2013 ihracat hedeflerinin ise 2012 ile aynı olduğunu bildirdi. Sabuncu, şöyle devam etti:
"Şimdi, biz önümüzdeki yılın aşağı yukarı bu sene gibi olacağını düşünüyoruz. AB'de de yapılan tahminler aşağı yukarı bu şekilde, yani 2013, 2012 gibi olacak şeklinde. Biraz düşme bekleyenler de var açıkçası, ama biz hedefimizi bu sene, 20 milyar dolar olarak belirledik. 2012'de '19 artı 1 parite kabı' dedik, ama şimdi 1,32 aldık pariteyi, o rakamlarda gidiyor aşağı yukarı. Yani parite 1,32 olursa, biz bu sene direkt 20 milyar dolar hedeflediğimiz rakamı, '2013 için tuttururuz' diye düşünüyoruz. Çünkü AB'de pek iyileşme, iyiye gidiş göremiyoruz maalesef."