Ar-Ge merkezli Otonomi’nin okulu ve anayasası olacak

Ankara’daki otomobil satıcılarını bir araya getiren, ikinci el ve sıfır otomobil ticaretinin merkezi olmaya aday OTONOMİ, 375 bin dönüm arazi üzerine 850 milyon liralık yatırımla kuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS-ANKARA

Ankara’daki otomobil galericilerini bir araya getiren proje OTONOMİ, eylül ayında tamamlanıyor. OTONOMİ Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, yaklaşık 850 milyon TL maliyetle hayata geçirilen OTONOMİ’ye ilişkin şunları söyledi: “Biz OTONOMİ’de satılan arabalara 1 sene garanti vereceğiz. OTONOMİ’ye gelen galerici arkadaşlar oranın anayasasına uymak zorunda olacak. Taahhütname alacağız. Bizim hukukçularımız bunu hazırladılar; ‘Kilometresini düşürmeyeceğim, ağır hasarlı araba satmayacağım, kaporasını alıp da vermemezlik yapmayacağım’ gibi kuralların hepsini kabul eden buraya gelecek, etmeyenler başka yere gitsin. Biz orada güzel ahlaklı tüccarların esnafın olmasını istiyoruz.” Erkoç, bunun yanı sıra, OTONOMİ bünyesinde açacakları okulda yer alacak olan 8 bin 500 metrekarelik Ar-Ge merkezinde de, yerli otomobil veya parça üretimi gibi alanlarda sektörün gelişimine fayda sağlayacaklarını dile getirdi. 

sayfa-24-25_render-13_rev1.jpg

Aynı zamanda, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Başkent Otomobilciler Derneği’nin (BOD) de başkanlık görevlerini yürüten Erkoç, OTONOMİ ile otomobil galericilerinin, satıcılarının tek merkezde toplanacağını kaydetti. “Türkiye’nin her yerine 1 saat, Avrupa’nın her yerine 3 saat” sloganıyla çalıştıklarını söyleyen Erkoç, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak olan projede 550 adedi otomobil showroom’u olmak üzere 700 adet iş yerinin ve 4 adet banka yerinin yanı sıra, otel, benzin istasyonu, oto-tamirhanesi, eczane, noter, araç tescil bürosu ve lokantaların da bulunacağını dile getirdi. OTONOMİ’yi bir yaşam merkezi olarak tasarladıklarını kaydeden Erkoç, burada ailelerin ve çocukların zaman geçirebileceği bir Alışveriş Köyü’nün de bulunacağını bildirdi. Erkoç, Alışveriş Köyü’ile ilgili yabancı yatırımcılarla görüştüklerini ifade etti. 

sayfa-12-13_render-1.jpg

“Ar-Ge merkezimizle sektöre katkı sağlayacağız” 

Otomotiv sektöründeki yetişmiş eleman sorununa çözüm olabilmek amacıyla OTONOMİ bünyesinde bir okul da açacaklarını kaydeden Erkoç, bununla ilgili üniversitelerle görüştüklerini bildirdi. Erkoç, “Yaptığımız yerde bir 8 bin 500 metrekarelik Ar-Ge merkezimiz de var. Üretilecek parça veya yerli otomobille ilgili üniversitelerle ciddi dirsek temasındayız ve çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan biri Hacettepe Üniversitesi, diğeri de Yıldırım Beyazıt Üniversitesi” dedi. 

sayfa-21_render-10.jpg

Yaklaşık 850 milyon TL’lik yatırım maliyeti 

OTONOMİ için bu zamana kadar arsa ücreti dahil olmak üzere 340 milyon TL para harcadıklarını kaydeden Erkoç, “Hepsi bittiği zaman yaklaşık 850 milyon TL’lik bir proje olacak. Alışveriş köyü ve otel hariç işyerlerimiz bitmek üzere. Haziran 13’ünde kuraları çekeceğiz ve iş yerlerini teslim edeceğiz. Ancak OTONOMİ esas eylül ayında faaliyete geçecek. Alışveriş köyü ve otelin yapılması ise 2016’yı bulur” dedi.

sayfa-15---render-6.jpg

İkinci el otomotiv satışlarının %80’i kayıtdışı

Otomotiv sektörünü değerlendiren Aydın Erkoç, sektörün en önemli sorunlarının başında kayıtdışılık geldiğini ifade ederek, “Türkiye genelinde sayıları 100 binleri bulan otomotiv ticaretiyle uğraşan arkadaşımız var. Bunun ne yazık ki 20 bin tanesi kayıtlı. Geri kalan 80 bini kayıtdışı. Bu çok ciddi bir rakam” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ve yürürlüğe giren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunu’na eklenen maddelerle, bu soruna karşı önlem alındığını ancak henüz yürürlüğe girmediğini söyleyen Erkoç, “Yılda yaklaşık 5 milyon ikinci el araç satılıyor. 4 milyonu kayıtsız insanlar tarafından yapılıyor. Biz düzenlemenin bir an evvel yürürlüğe girmesini istiyoruz” dedi.

sayfa-21_render-9.jpg

Erkoç, “2 bin motor ve üzerindeki araçlarda yüzde 145 ÖTV alınıyor. Yüzde 18 KDVvar. 1 ay sonra da ÖTV’nin KDV’si yani verginin de vergisi alınıyor. Diğer ülkelerde böyle bir sistem yok” diyerek, vergi yükünün azalması gerektiğine işaret etti.

sayfa-22_render-11.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir