DRD, kiralamada Avrupa’ya ezber bozmaya gidiyor

DRD, operasyonel kiralamadaki başarısını Avrupa’ya taşımaya hazırlanıyor. Genel Müdür İlkay Ersoy, “Farklı hizmetlerimizle Avrupa’da ezber bozacağız” dedi. Şirket, bireysel kiralamada da 2017'de yeni bir marka çıkarmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Derindere Şirketler Grubu bünyesinde kurumsal ve bireysel uzun dönem araç kiralama üzerine faaliyet gösteren DRD, sektördeki başarısını Avrupa’ya taşımaya hazırlanıyor. 2017 yılında bu konudaki altyapı çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını ifade eden Genel Müdür İlkay Ersoy, “Yurtdışı ile ilişkileri çok güçlü bir şirketiz. Banka ve finans kuruluşları ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Yabancı şirketler her şeyi ezberden yapıyor. Biz Avrupa’da vereceğimiz farklı hizmetlerle ezber bozacağız ” dedi.

Türkiye’de operasyonel kiralama sektörünün gelişimine öncülük eden firmalardan biri olarak 1998 yılında kurulan DRD, bugün 32 bin adede yaklaşan araç filosu ile ülke genelinde yaygın bin 300’ü aşkın anlaşmalı servis noktası, her sektörde yerel ve global 7 bin müşterisine hizmet veriyor. Şirket, 2016 yılında ülkede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 22 büyüme elde etti.

Bireysel kiralamada markalaşacak

31 bini aşan araç filosuyla Türkiye’de alanında ikinci sırada olduklarını belirten Ersoy, hedeflerinin birinci sıraya yükselmek olduğunun altını çizdi. Ersoy, bu hedef doğrultusunda önemli çalaışmalar yaptıklarını söyledi. Şirketin özellikle bireysel kiralama alanında büyüme hedefl eri olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Bireysel kiralama hızlı büyüyen bir alan. Eczacılar, mali müşavirler, cerrahlar artık araç almak yerine uzun dönem kiralamayı tercih ediyorlar. Kiralamanın satın almadan avantajlı olduğunu görüyorlar. Burada çok fazla hizmet var. Finans, bakım vs. Biz toplam ciromuzun yüzde 30’unu bireyselden yapmayı planlıyoruz. Şu anda toplam yapılan işin yüzde 15’ini bireyselden yaptık. 48 aya kadar kiralama yapıyoruz. Türkiye’de bireysel kiralamayı bizim gibi yapan başka firma yok. Bireysel kiralamada markalaşma planımız var. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.

2017’de markamızı lanse etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. 2017 yılında Avrupa’ya açılmak için altyapı çalışmalarını tamamlamayı ve en geç 2018’de yurtdışındaki ilk şirketlerini kurmayı hedeflediklerini ifade eden Ersoy, “Şirket olarak önemli bir noktaya geldik. Artık bizim yavaş yavaş Avrupa’da olma gerekliliğimiz ortaya çıkmaya başladı. Biz yurtdışı ile ilişkileri çok güçlü bir şirketiz. Bizim yabancılara karşı bir avantajımız var. Onlar artık her şeyi ezberden yapıyorlar. Daha farklı ne yapabileceklerini sorgulamıyorlar. Çünkü 1970’lerde yazılım yoktu mobil yoktu, mobil ödeme sistemleri yoktu. Paranızı ödemek için havale yapardınız. Mesela bir dijital ödeme sistemini hayal edemiyorlar. Hayal edemedikleri için de farklı alana giremiyorlar. Biz dijital ödeme sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda çok önemli altyapı çalışmaları yapıyoruz. Bu gibi hizmetlerle hem Türkiye'de hem de yurtdışında fark yaratacağız" diye konuştu.+

S&P ve Fitch’ten ulusal düzeyde “yatırım yapılabilir” değerlendirmesi

İlkay Ersoy, çok şeffaf bir şirket olduklarına vurgu yaparak, halka açık olmamalarına rağmen düzenli faaliyet raporu yayınladıklarını ve bağımsız derecelendirme kuruluşları ile çalıştıklarını belirtti. Henüz böyle bir planları olmamasına rağmen yarın borsaya açılabilecek konumda olduklarının altını çizen Ersoy, konusunda dünyanın en prestijli derecelendirme kuruluşlarından 'yatırım yapılabilir' değerlendirmesi aldıklarını belirtti. Ersoy konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin tamamı yerli sermayeli en büyük filo kiralama markası DRD, istikrarlı gelişimini, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global Ratings ve Fitch Ratings Services’in yayınladığı değerlendirme raporlarıyla tescilledi. Fitch Ratings, DRD’nin konsolide yapısını “yatırım yapılabilir” kategori içerisinde değerlendirdi ve uzun vadeli ulusal notunu ‘BBB-, söz konusu nota ilişkin görünümünü ise ‘Stabil’ olarak belirledi. S&P Global Ratings Services tarafından ise ‘BBB’ notu ile yine ‘Stabil’ olarak derecelendirilen DRD kiralama sektöründe, iki farklı şirketten aynı anda ‘notu halka açık ve ulusal düzeyde yatırım yapılabilir’ seviyede notu alan olan tek şirket oldu. Markanın başarısı operasyonel ve finansal göstergelerine de yansıdı. İstikrarlı yatırımlarımızla, sağlıklı bir şekilde büyümemize devam ediyoruz. Bu alanlardaki başarılarımızın ulusal tescilini Capital ve Fortune dergileri tarafından gerçekleştirilen 'Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi' listelerindeki varlığımızı koruyarak da gösterdik. Ulusal arenadaki başarımızı ise, S&P ve Fitch Ratings Services tarafından aynı anda kiralama sektöründe 'notu halka açık ve ulusal düzeyde yatırım yapılabilir' seviyede değerlendirilen ilk ve en büyük yerli sermayeli operasyonel filo kiralama kuruluşu olarak bir kez daha ispatladık. Bu başarıların sağladığı marka güveni öncü adımlarımızın yanı sıra, yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz.”

Kadınlara yönelik özel hizmet

Bireysel kiralama hizmeti kapsamında kadınlara yönelik özel bir hizmet sunma hazırlığında olduklarını açıklayan Ersoy, “Bir kadın kaza yaptığında, mesela dağ başında ve arabadan çıkmak istemiyor. İstanbul içerisinde 15 dakikada, İstanbul dışında ise 45 dakikada olay yerine geleceğiz. Gerekirse taksi ile evine gönderip tüm işlemlerini biz yapacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir