Filo kiralama Anadolu'ya açıldı 2013'te 85 bin yeni araç geliyor

Filo kiralama sektörü bu yıl yaklaşık 3 milyar TL yatırımla toplam araç sayısını 190 binin üzerine çıkarmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
6 milyar TL
Sektörün büyüklüğü
 
3 milyar TL
2013'te yapılacak filo yatırımı
 
% 15
2013 büyüme hedefi
 
 
 
 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - 2012 sonunda 6 milyar TL büyüklüğe ulaşan filo kiralama şirketleri büyük bir yatırım hamlesi başlatıyor. Şirketlerin 85 bin yeni araç alacağı ifade ediliyor. Bu miktardaki satınalmanın 3 milyarlık yatırım olduğu belirtiliyor. Gelişme, bu yanıyla da otomotiv sektörünü heyecanlandırıyor.  Filo şirketlerine bu adımı attıran şey ise, sektörün Anadolu'yu keşfetmesi, Daha doğrusu Anadolu'nun sektörü keşfetmesi... Sektör temsilcileri "Hep metropollerdeydik. Ama şimdi yeni bir kapı açılıyor. Anadolu'dan yoğun ilgi var. Operasyonel kiralamanın avantajlarını gören firmalar, sektöre yeni bir büyüme kapısı açıyor" diyor. 
Geçtiğimiz yıl yüzde 15 büyüyerek toplam filodaki araç sayısını 160 binin üzerine çıkaran sektörün büyüklüğü yaklaşık 6 milyar lira. Bu yıl sonu itiberiyle 7 milyar lira olacak. Fakat bu yıl yapılacak yatırımların sektörün büyümesine asıl katkısı 2014'te  gündeme gelecek. Bu yıl yapılacak yatırımın büyüklüğü 3 milyar lira. Anadolu'dan filo kiralamaya yönelik taleplerin artmasıyla sektörde hareketliliğin başladığını ve yatırımların artığına dikkat çeken Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlkay Ersoy, "Hızla büyüyen sektörümüz, kurumsallaşma, güçlü finanasal yapı ve zengin hizmet içeriği konularında önemli ilerlemeler kaydetti. Sektördeki araç sayısı da hızla artıyor. Beş yıl içinde araç parkımızı ikiye katlamayı hedefliyoruz" dedi. Sektörün önde gelen firmaları da önümüzdeki yıla yönelik büyüme hedeflerini ve yatırım planlarını DÜNYA'ya anlattılar.
 
Filo kiralayan  KOBİ sayısı artıyor
 
[PAGE]
 
Filo kiralayan  KOBİ sayısı artıyor
Türkiye genelinde tam operasyonel kiralama hizmeti veren ve asli çalışma konusu operasyonel kiralama olan büyük ölçekli firma sayısı 13 civarında. Önemli ölçüde büyük büyük şehirlerde hizmet veren firma sayısı ise 6. Bunun yanı sıra asıl faaliyet alanı araç kiralama olmamakla birlikte bu hizmeti çeşitli boyutlarda sürdüren tahmini firma sayısı ise 10 adit. TOKKDER Başkanı Ersoy, operasyonel araç kiralamada en çok talebin uluslararası büyük şirketlerden geldiğini belirttiyor. Ancak araç kiralayan KOBİ'lerin sayısının da giderek artığının altını çizen Ersoy, şu açıklamalarda bulunuyor: "Araç kiralamanın avantajları her geçen gün daha fazla firma tarafından kavranıyor. En fazla ilgi yabancı şirketlerden. Yabancı sermayeli şirketler bu hizmeti yurtdışından on yıllardır aldığı için, bu firmaların Türkiye'deki şirketi de aynı hizmeti talep ediyor. Ancak son yıllarda büyük ölçekli yerli sermayeli şirketler de yaratılan maliyet ve verimlilik avantajlarını görmeye başladı ve önemli bir talep yaratmaya başladı. Artık sadece büyük şehirlerden değil özellikle geçtiğimiz yıl Anadolu'dan da sektöre ilgi arttı. Tüm bu olumlu gelişmeler sektöre 2012 sonu itibariyle yaklaşık 6 milyar büyüklüğe ulaştırdı."
 
85 bin araca 3 milyar TL yatırım
2012 sonunda toplam filodaki araç sayının 140 binden 160 binlere çıktığını ifade eden Ersoy, 2013 yılında da yaklaşık yüzde 15 büyüme beklediklerini söylüyor. Bu yıl araç parkına binlerce yeni araç eklenmesinin yanı sıra önemli oranda filo yenileme yatırımı yapılacağını öngördüklerini belirten Ersoy, bu yıla yönelik şu değerlendirmelerde bulunuyor: " Bu yıl yaklaşık yüzde 15 büyüme bekliyoruz. 2013'te sektörün 55 bini araç yenileme olmak üzere toplam 85 binin üzerinde araç satın alınacağını öngörüyoruz. Bu da kabaca 3 milyar TL'nin üzerinde bir filo alım bütçesini ifade ediyor."
 
Lider Filo 40 milyon TL'lik araç alacak
Yüzde 100 Türk sermayeli araç kiralama şirketlerinden Lider Filo, 2013 yılında yapacağı yeni yatırımlarla filodaki araç sayısını 2 bin 500'e çıkarmayı hedefliyor. Şirket mevcut filosuna 40 bin TL'lik ek yatırımla yaklaşık 900 yeni araç eklemeyi planlıyor. Lider Filo'nun 2013 ciro öngörüsü ise 3 milyar TL. Merkez ofisi İstanbul'da iki olmak üzere Ankara ve İzmirde ofisleri, Türkiye'nin genelinde ise 15 bayisi bulunuyor. Lider Filo Genel Müdürü Bülent Çoşkunarda, "Güçlü finansal yapımız, müşteri odaklı, kurumsal yönetim anlayışımız ve çağrı merkezimizin desteği ile üç yılda araç sayımızın 5 bine çıkacağına inanıyoruz" diyor. Günlük araç kiralama fiyatlarının 60-200 TL arasında olduğunu belirten Çoşkunarda, aylık bedelin ise 270 eurodan başladığı bilgisini veriyor.
 
Fleetcorp'un hedefi 3 bin yeni araç 
 2012 yılında yaklaşık yüzde 50 bir büyüme ile filodaki araç sayısını 12 bin araca çıkaran yabancı sermayeli Fleetcorp, bu yıl da yatırımlarına hız katacak. Şirket 3 bin yeni araç alarak filosundaki araç sayısını 15 bine çıkarmayı hedefliyor. 2013'te sektörün yüzde 15 büyümesini beklediklerini kaydeden Fleetcorp Ticari Direktörü Barbaros Aytar, "Filo kiralamanın şirketlere sağladığı operasyonel ve finansal avantajlar ile ilgili bilgi ve farkındalık arttıkça önümüzdeki yıllarda da sektör hızla büyümeye devam edecek. Sektördeki büyümeye paralel bizim de yatırımlarımız artacak" diyor.
 
Çelebi, filoya bin araç ekleyecek
 
[PAGE]
 
Çelebi, filoya bin araç ekleyecek
 
Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 77 büyüyerek, cirosunu 20 milyon TL'ye çıkardığını açıklayan Çelebi Filo, yeni araç alımlarının yanı sıra önemli yazılım ve personel yatırımları da gerçekleştirdi. Çelebi Filo Genel Müdürü Doğan Kaşıkçı, 2013 yılının kendileri için bir çıkış yılı olacağını vurgulayarak, hedeflerinin yüzde 100 büyüme olduğunu belirtiyor. Şirket bu yıl filosuna 1000 yeni araç eklemeyi planlıyor. Yabancıların sektöre olan ilgisinin her geçen gün daha da artığına dikkat çeken Kaşıkçı, yeni oyuncularla sektörün hızla büyümeye devam ettiğinin altını çiziyor.
 
LeasePlan % 10 büyüme hedefliyor
Yüzde 51, LeasePlan Corporation ve yüzde 49 Doğuş Otomotiv ortaklığında olan LeasePlan, geçtiğimiz yıl 9 bin yeni araç yatırımı hedefini aşarak, yılsonuna kadar toplam 9.500 araç alımı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz gerçekleştirdiği yatırımlarla yüzde 17 büyüyen şirket, bu yıl ise yüzde 10 büyüme hedefliyor. LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay, Avrupa'da yüzde 45 seviyelerinde olan filo kiralama oranının Türkiye'de henüz yüzde 6'lar seviyesinde bulunduğunu vurgulayarak, dolayısıyla sektörün önünde ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunu ifade ediyor.
 
Avis yatırımda hız kesmeyecek
2011 yılında araç parkını ve çeşitliliğini artırmaya yönelik 210 milyon TL'lik yatırıma imza atan Avis, 2012 yılına ise 290 milyon TL'lik yatırım hedefi ile giriş yapmıştı. 1974 yılından bu yana araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren Koç Grubu şirketlerinden Avisin filosunda 5 bin kısa dönemlik ve 15 bin uzun dönemlik olmak üzere toplam 20 bin araç bulunuyor. 2012 yılında yüzde 35 büyüyen şirket, 2013 yılında da yatımlarını aynı hızla sürdürmeyi planlıyor.
 
Sektörde büyümeyi destekleyecek 4 faktör
TOKKDER Başkanı İlkay Ersoy, sektörde sürekli ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek 4 önemli faktörü  şu şekilde sıralıyor. 1 - Orta ölçekli firmaların da, operasyonel kiralamanın, verimlilik ve ekonomi anlamında yaratacağı katkıları anlaması ve sektöre olan ilgisinin artan bir eğilimde devam etmesi. 2 - Hali hazırda, İstanbul, Ankara, İzmir veya Bursa gibi operasyonel kiralama talebinin yüksek olduğu büyük şehirlerin yanı sıra, Anadolu'nun farklı noktalarında da ürün ve hizmetlerimize olan ve her geçen gün artarak devam eden talebin süreklilik kazanması. 3 - En önemli müşterisi konumunda olduğumuz otomotiv sektörünün, filo satışlarına ağırlık vermesi. 4 - Mevcut mevzuatın engellediği ticari araç kiralamalarının, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önünün açılarak, yeni bir kulvar oluşturulması.