Önce 'yerim dar' dediler, şimdi 'yenim dar' diyorlar

Bakan Ergün, yerli otomotivcilere sitem etti: Yerli oto için teşvikte sektörün her istediğini yaptık, niyetleri yoksa 'ben oynamıyorum' desinler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Hüseyin GÖKÇE
 
ANKARA - Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üyelerden gelen soruları cevaplandırdı. Bakan Ergün, Mustafa Koç'un, "Yerli otomobil üretmek ticari intihar olur" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Türkiye'de çok otomobil üretiliyor, bunu yerli üretim sayabiliriz ama yerli marka olarak değerlendiremeyiz. Fosil yakıtlı otomobillerde belki geç kalınmış olabilir ama sektör bu işin peşini bırakmamalı. Örneğin elektrikli veya hibrit araçlarda geç kalınmadı. İyi ve en çok otomobil üreten ülke olabilirsiniz ama iyi parayı başkası kazanır. Sektör stratejik yatırımlar içine alınmasını istedi yaptık, başka destekler de sağladık. 'Yerim dar' dediler, yeri genişlettik 'yenim dar' diyorlar. Oynamaya niyetiniz yoksa 'ben oynamıyorum' deyin olur biter" cevabını verdi.
 
KOBİ danışmanlığı adı altında çok sayıda firma türediğini belirten Nihat Ergün, bu işi bir sisteme oturtma adına Mesleki Yeterlilik Kurumu ile işbirliği yaptıklarını, artık KOSGEB destekleri konusunda sertifikalı danışmanların hizmet vereceğini söyledi. Ergün,danışmanlık hizmeti alanlara da destek vereceklerinin altını çizdi. 
 
"TÜBİTAK desteğiyle asfalt boyası üretildi, dünyaya satılabilir"
 
Ekonomide iyi bir noktaya gelen Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesi için yeni bir sıçrama yapması gerektiğini belirten Ergün, ihraç ürünleri içinde teknolojik ürünlerin payının giderek arttığını söyledi.
 
TÜBİTAK desteğiyle asfalt boyası üretildiğini belirten Nihat Ergün, bunun müşterisinin sadece Karayolları Genel Müdürlüğü olmayacağını, dünyanın bir çok ülkesine birkaç milyar dolarlık satış yapabilecek potansiyel olduğunu aktardı.
 
Türkiye'nin standartlara göre üretim yapan ülke olmak yanı sıra standart belirleyen ülke olması gerektiğinin altını çizen Nihat Ergün, atıkların değerlendirilmesi konusunda da ciddi çalışma yapıldığını, atık çamurlardan ham petrol ve türevlerinin üretileceğini söyledi.
 
TBMM'ye  sevk edilen Şeker Kanun Tasarısı'ndan da bahseden Nihat Ergün, bugüne kadar kontrol edilemeyen tatlandırıcıların da artık kontrol altına alınacağını dile getirdi. 1 kg tatlandırıcıdan 7 ton pancar şekeri karşılığı ürün üretilebildiğini ifade eden Ergün, şekerin stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.
 
Trafikte 2 milyondan fazla 20 yaş üstü araç bulunduğunu ve bunların çevreyi kirlettiğini bildiren Ergün, yeni hurda teşviki konusunda çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir