Otomotiv doygunluğa ulaştı
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörünün belirli bir doygunluğa ulaştığını belirterek, “Büyüyen iç pazarın tetikleyeceği bir kırılma yaşanması gerekiyor” yorumunu yaptı
GÜLTEKİN KARA
Türkiye ihracatının amiral gemisi otomotivin daha da ileriye gidebilmesi için iç pazarı artıracak tedbirlerin devreye sokulması gerektiği belirtildi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, üretimi Türkiye’de yapılan araçların ithal edilen araç sayısından fazla olduğunu belirterek ülkede 1,2 milyon civarında otomotiv üretimi gerçekleştirilirken, bu seviyede bir iç pazarının olmadığını ifade etti.
Türkiye iç pazarında tüketilenden daha fazla aracın yurt dışına satıldığını aktaran Bayraktar, geçen 15-20 senede hafif ticari araca verilen vergi teşviğiyle hafif ticari araç üretiminin binek araç üretimine göre çok daha ileriye gittiğini söyledi.
Hafif ticari araç kullanıcılarının yoğun denetimlerle karşı karşıya kaldığını anlatan Bayraktar, denetimlerin makul ölçülere gerilemesi ve vergi yükünün azalmasıyla hafif ticari araç satışlarının artacağını dile getirdi.
Bayraktar, 2011-2014 dönemini kapsayan ve süresi dolan Otomotiv Strateji Belgesi’nin yenisi için kamu otoritesiyle görüşen sektörün taleplerine ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:
“İlk Strateji Belgesi hakikaten önemli bir çalışmaydı. Çünkü otomotiv, inşaat gibi, arkasından birçok sektörü sürükleyen lokomotif bir sektör. Bunların bir koordine içerisinde Türkiye’nin dünya üzerindeki otomotiv pazarında ve endüstrisinde yerini sağlamlaştırabilmesi ve sürdürebilmesi için önemli bir çalışmaydı. Rüzgarı yarattığı sonuçlardan biraz fazla esti açıkcası, herkesi ümitlendirdi. Ama bence iyi bir giriş çalışması oldu. İkinci Strateji Belgesi’nde biraz daha verimli çalışılabilir. Biz bu konuda ümidimizi kaybetmek istemiyoruz. Böyle bir çalışmaya kesinlikle Türkiye’nin ihtiyacı var. Seçim ortamının geçmesiyle bunun tekrar gündeme geleceğine inanıyoruz.”
Otomotiv sektörünün gelişimi için iç pazarın önemine dikkati çeken Bayraktar, sektörde geniş çaptaki doğrudan ve dolaylı istihdamın ülke ekonomisine omuz verdiğini ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin çok kuvvetli bir yan sanayisi olduğunu vurgulayarak, “Bir Romanya, bir Rusya değiliz. Türkiye koruma olmayan açık pazarda, mühendisiyle, çalışanıyla, kalitesiyle, ekonomik büyüklüğüyle rekabet gücünü ispatlamış bir ülke. Bu endüstrinin daha da ileriye gidebilmesi için pazarın genişlemesi gerekiyor. Bunun için de vergi yükünün azalması gerekiyor” diye konuştu.
Yerli marka şart
Türkiye’nin bir yerli otomobil markasının olması gerektiğini yineleyen Bayraktar, ancak tek modelle tüm piyasanın ihtiyacına cevap vermenin mümkün olmadığını söyledi. Yerli otomobilin iç pazardaki gelişmelerle doğrudan ilgili olduğunu belirten Bayraktar, “Türkiye’deki araç parkı neredeyse hurda denebilecek seviyede. Avrupa’da araç parkının ortalama yaşı 8-10 civarındayken, Türkiye’de 16 seviyesinde. 12 yaşının üzerindeki araçların toplam araç parkındaki payı da neredeyse yüzde 50. Cari açığın en büyük müsebbibi burada. Çünkü bu araçlar daha fazla enerji harcıyor. Eski araçların yedek parçası Bursa’da üretilmiyor, Uzak Doğu’dan geliyor. Yani tamamen hurdayı hurda parçayla tamir ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Hurda teşviki çözüm olur
ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, Türkiye’de otomotiv sektörünün belli bir doygunluğa ulaştığını belirterek, şunları söyledi: “Bir kırılma yaşanması, sektörün ileriye gitmesi gerekiyor. Bunun için de bir tane anahtar var, o da iç pazar. İç pazar için de ne yapılması gerektiği belli. Üç ayaklı bir sistemin olması gerekiyor. Birincisi, vergilerin ayarlanması, ikincisi de hurda sisteminin çalışması gerekiyor. Bunların yapılabilmesi için de üçüncü bacakta eski vergi boçlarının kapatılması gibi işler var. Bu kadar hurda merkezleri açıldı. Bunların hiçbiri çalışmıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hurda kamyon, otobüs ve ağır taşıtlar için bir çalışma yaptı. Süper çalıştı sistem. Bu neden otomobil piyasasında da uygulanmasın?