Otomotiv sektörüne ‘usta’ aranıyor

Otomotiv sektöründe ard arda piyasaya sürülen yeni modeller, istihdam piyasasını da hareketlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EBRU SUNGUR

İSTANBUL - Birbiri ardına yeni model yatırımları açıklayan otomotiv firmaları, ürün tedariki sağladıkları yan sanayiinin yanı sıra istihdam piyasasını da hareketlendirdi. Son dönemde otomotiv sektörüne yönelik iş ilanlarında önemli bir artış gözlenirken sektörün konusunda uzmanlaşmış çalışan sıkıntısı yaşadığı da dile getiriliyor. 

İşçi arayanlarla iş arayanları sanal ortamda buluşturan Eleman. net’in verilerine göre otomotiv sektörüne yönelik iş ilanları 2014’ün ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 arttı. Otomotiv sektörünün hem istihdam hem de ihracat açısında Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal (üstte), “Otomotiv ana ve yan sanayii (imalat, ticaret, bakım-onarım) 250 bin olmak üzere; dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanlarla birlikte sektör 400 bini aşkın kişiye istihdam olanağı sağlıyor” dedi. Buna ek olarak Türkiye’deki 137 Ar-Ge merkezinden 50’sinin otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulduğu ve Türkiye’deki Ar-Ge personelinin üçte birinden fazlasının otomotiv sektöründe çalıştığını söyleyen Ünsal şu bilgileri verdi: 

Sektörün istihdamdaki payı artıyor 

“SGK’nın açıkladığı rakamlara göre de Türkiye’deki kayıtlı ekonomide otomotiv sektörünün payı, hem işyeri sayısı hem de istihdam edilen kişiler itibariyle artış eğilimi gösteriyor. Türkiye’deki toplam işyerleri içerisinde otomotiv ticareti, bakımı ve onarımı yapan işyerlerinin payı 2009 yılında yüzde 1.3’ten 2013 Aralık ayında yüzde 2.2’ye çıkmış. Türkiye’deki toplam istihdam içerisinde bakıldığında otomotiv ticareti, bakımı ve onarımı sektörünün payının da 2009 yılında yüzde 0.7’den 2013 yılında yüzde 1.1’e çıktığı görülüyor. Benzer bir artış otomotiv imalat sanayinde de yaşanmakta. 2009 yılında otomotiv imalatı yapan işyerlerinin Türkiye’deki toplam işyeri sayısına oranı yüzde 0.7 iken, 2013 yılında bu oran yüzde 1.2’ye yükselmiş. Otomotiv imalatının toplam istihdamdaki payının ise 2009 yılında yüzde 1.4 iken 2013 yılında yüzde 3.8’e ulaştığı görülüyor. Avrupa ülkelerindeki üreticilerin Türkiye’ye yatırım yapmasına yönelik güçlü beklentiler de sektör hacminin büyümeye devam edeceğini bunun da doğal olarak istihdam rakamlarını olumlu ölçüde etkileyeceğini göstermekte.”

Şirketlerin kapıları uzmanlara açık 

Savaş Ünsal’ın “sektörde istihdamın artacağına” yönelik öngörüsü, sektördeki yeni model yatırımlarına paralel şekilde gerçekleşiyor. Fakat bu aşamada da sektörde işçi arayanlarla iş arayanların beklentilerinin birbiriyle çok fazla örtüşmediği görülüyor. Eleman.net verilerine göre, otomotiv sektörüne hem yurtiçi hem de yurtdışı olmak üzere bir ayda ortalama 19 bin 500 iş başvurusu gerçekleştiriliyor. Adayların en çok başvuru yaptığı ilanlar arasında ise “satış temsilcisi”, “operatör” ve “teknisyen” gibi pozisyonlar... Buna karşılık otomotiv firmaları, spesifik uzmanlık alanlarında çalışacak kişilere daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Montaj elemanı, kaporta ustası, oto tamir ustası, üretim personeli, kaynakçı, teknisyen ve satış danışmanı gibi pozisyonlar sektörün en çok ihtiyaç duyduğu iş kolları olarak karşımıza çıkıyor. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar, özellikle CNC operatörü, kaporta ustası, oto boya ustası, gazaltı kaynak personeli ve üretim operatörü gibi pozisyonları kapatmakta zorlanıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir