Otomotivciler 20 milyar $ ihracat hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA  - Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, bu yıl 20 milyar dolar değerinde ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Sabuncu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin nisan ayı ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolara ulaştığını ve otomotiv dış satımında, genel ihracat artış hızının iki katına ulaşan bir başarı elde edildiğini kaydetti.

Otomotiv endüstrisinin, nisan ayında yüzde 9 artışla 1 milyar 770 milyon dolarlık dış satışa ulaşarak sektörler arasında birinciliğini koruduğunu aktaran Sabuncu, en önemli pazar olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bu dönemde yüzde 10 seviyesinde artış gerçekleşmesinin, sektörün dış satışlarına olumlu yansıdığını vurguladı.

Sabuncu, otomotivde, yılın 4 ayında 6,9 milyar dolarlık ihracat miktarına ulaşıldığı bilgisini verdi.

Otomotiv ihracatında ocak ve martta düşüşler, şubat ve nisanda ise artışlar görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İhracatta bir ay artış, bir ay azalışla gidiyoruz. Bunun en büyük etkeni, AB ülkelerindeki istikrarsızlığın devam etmesi ancak geçtiğimiz yıla göre artış hızında daha iyiyiz. Uzun bir dönemden sonra bizim için önemli olan Fransa'ya yüzde 14, İtalya'ya yüzde 13, Birleşik Krallık'a yüzde 46 ve ABD'ye yüzde 34 ihracat artışlarını yakaladık. Bu yıl 20 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz."

Ürün gruplarına göre nisan ayı ihracat performansı

Sabuncu, otomotiv yan sanayisinin nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 742 milyon dolar, binek otomobillerde yüzde 10 yükselişle 598 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 13 artışla 298 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 5 azalmayla 96 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yan sanayide yüzde 4 yükselişle 2 milyar 960 milyon, binek otomobillerde yüzde 4 artışla 2 milyar 263 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 0,5 gerilemeyle 1 milyar 238 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 13 azalmayla 310 milyon dolarlık ihracat kaydedildiğini duyuran Sabuncu, diğer başlığı altındaki ürünlerde ise yüzde 19 büyümeyle 134 milyon dolar dış satış yapıldığını belirtti.