Otomotivciler hedef pazar Rusya'dan vazgeçmiyor

Türk otomotiv endüstrisi, MIMS Automechanika Moscow Fuarı'na milli katılım statüsünde yer aldı ve hedef pazar özelliğini yitirmeyen Rusya Federasyonu ile ilişkilerin ve ticaretin geliştirilmesi yönünde temaslar kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Rusya Federasyonu'na geçen yıl ihracatta düşüş yaşasak da endüstrimizin hedef pazarı değişmedi. Firmalarımızın MIMS Automechanika Moscow Fuarı'na gösterdikleri ilgi, Rusya'nın önemini gösteriyor" dedi. 

OİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk otomotiv endüstrisi, Avrupa ve Asya bölgesinin en önemli yan sanayi organizasyonları arasında yer alan MIMS Automechanika Moscow Fuarı'na milli katılım statüsünde yer aldı ve hedef pazar özelliğini yitirmeyen Rusya Federasyonu ile ilişkilerin ve ticaretin geliştirilmesi yönünde temaslar kurdu.

OİB'in organizasyonuyla 49 firmanın yer aldığı fuara katılan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da Türk stantlarını ziyaret etti. 

Son yıllarda hedef pazar olarak öncelikli ülkeler arasında yer alan Rusya Federasyonu'nda bir süredir bölgesel kaynaklı sıkıntılar yaşanmasına rağmen otomotiv endüstrisinin bu ülkeye yönelik beklentileri değişmedi. 

Motorlu araç parkı geçen yıl 44 milyonu bulan Rusya Federasyonu, 2014'te iç pazarı yüzde 15 daralarak 2,5 milyon adete gerilemesine rağmen, halen birçok küresel markanın gözdesi konumunda. Bu çerçevede önem arz eden MIMS Automechanika Moscow Fuarı'na 36 ülkeden bin bin 107 firma katılarak ürünlerini sergilemenin yanı sıra Rusya Federasyonu'nda iş yapabilmenin fırsatını araştırdı. 

Türk firmaları da fuarda kalitesini, zamanında teslim kabiliyetini ve esnek üretim avantajlarını sunarak bir yandan ihracatını artırmak, diğer yandan da iş birliği fırsatlarını geliştirebilmek için zemin yokladı. Firmalar, hava süspansiyon sistemlerinden oto radyatörüne, fren sistemlerinden yakıt transfer hatlarına, elektronik aksamlardan motor parçalarına kadar çeşitli ürünlerini sergiledi. 

Türk firmaları Rusya'daki potansiyeli keşfetti 

MIMS Automechanika Moscow Fuarı'nı değerlendiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya Federasyonu'nun 2013 yılında toplam otomotiv ithalatının 40 milyar dolar, yan sanayi ithalatının ise 11,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. 

Sabuncu, "2014 yılında Ukrayna ile yaşanan kriz nedeniyle ülkenin otomotiv ithalatı, 31 milyar dolara gerilemesine rağmen, firmalarımız buradaki potansiyelin önemini keşfetmiştir. Dolayısıyla bu ülkeye firmalarımızın yanı sıra OİB olarak bizler de önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Rusya'da 13 Türk firmasının yatırım yaptığını, bazılarının ise yatırım arayışında olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: 

"Önümüzdeki 5 yıllık dönemde yatırımcı firma sayımızın 30'a yükselmesini bekliyoruz. 2013 yılında 1 milyar 160 milyon dolarlık ihracatımızın geçen yıl 800 milyon dolar seviyesine gerilemesine rağmen bu ülkede otomotiv endüstrisine büyük önem veriliyor ve çeşitli destekler sağlanıyor. Küresel otomotiv markalarına sahip olmak istiyorsak, firmalarımız böyle ülkelerde yatırımlardan yola çıkarak, bu hedefe ulaşacağız. Rusya Federasyonu'na geçen yıl ihracatta düşüş yaşasak da endüstrimizin hedef pazarı değişmedi. Firmalarımızın MIMS Automechanika Moscow Fuarı'na gösterdikleri ilgi, Rusya'nın önemini gösteriyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir