"Yeni markaların geleceğini düşünüyorum"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


SAKARYA - Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, Türkiye'de üretim yapan otomobil markalarının hepsinin başarılı olduğunu, bu nedenle yeni markaların da Türkiye'ye geleceğini düşündüğünü söyledi.
Özer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği 2023 hedeflerinde, otomotiv sektörünün 75 milyar dolar ihracat yapabilmesi için yeni yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Şu anda Türk otomotiv sektörünün 20 milyar dolar ihracat yaptığına işaret eden Özer, bu rakamın 75 milyar dolara çıkarılmasının yeni yatırımcılarla olabileceğini dile getirdi.
Türk otomotiv sektörünün, sadece Türkiye pazarı için başladığını ve daha sonra ihracata yöneldiğini hatırlatan Özer, "Toyota'nın da ülkeye gelmesiyle beraber 2002 yılında ihracata yönelik çalışmalarımız başladı. Bunun sonrasında da diğer şirketler bizi izledi. Türkiye, şu anda sadece Toyota için değil, diğer tüm modeller için bir ihracat üssü. Otomotiv sektörü olarak diğer tüm modeldeki şirketlerle gurur duyuyorum" dedi.

Özer, otomotiv sektörünün, Türkiye ihracatında lider sektör olduğunu vurgulayarak, 14 farklı markada otomobilin Türkiye'de üretildiğini kaydetti.
Türkiye'de üretim yapan fabrikaların, markaları için çok önemli olduğunu anlatan Özer, "Türkiye'de, şu anda farklı farklı markalarda otomobil üretimi var. Hangi fabrikaya bakarsanız bakın, hepsi kendi markalarının yıldızı durumda. Yani bu fabrikalar, markalarının yıldız fabrikaları. Dolayısıyla kerametin Türk insanında olduğuna inanıyorum. İnsanımızın bilgili, istekli ve işini sahiplenen yapısı, bu fabrikaları güçlendiriyor" diye konuştu.

Özer, hükümetin otomotiv sektörünün büyümesi açısından elinden geleni yaptığını belirterek, 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için yeni yatırımcıların gerektiğini bildirdi. Özer, Mevcut yatırımların artması ve yeni yatırımcıların da ortaya çıkmasıyla bu hedefin yakalanabileceğini dile getirdi.

"Yeni markaların geleceğini düşünüyorum"

"Toyota olarak, 2023 hedefleri açısından üzerimize düşeni yapacağız" diyen Özer, "Fakat mevcut üretimimizi 2 katına çıkarsak dahi 75 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamamız mümkün değil. Yeni yatırımcıların gelmesi lazım. Türkiye'ye yeni otomotiv markalarının geleceğine dair ümidim var. Yeni markların Türkiye'de üretim yapacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Özer, Türkiye'nin yeni yatırımcıları hak ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"2023'te 75 milyar dolarlık ihracat hedefi, çok önemli bir hedef. Ancak bunları, mevcut yatırımları artırmakla yakalayamayız. Bunun için de yeni yatırımcıları ülkemize çekmemiz gerek. İlla '2023'te 75 milyar dolar ihracat yapacağız' diye bir şey yok. Yani 70 milyar dolar ihracat yapsak kötü mü olur? O yolda var gücümüzle çalışacağız."
Türkiye'de başarısız olmuş bir otomobil markasının olmadığını vurgulayan Özer, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'ye yeni markaların geleceğini düşünüyorum. Yeni yatırımcılar gelecek çünkü Türkiye'de başarısız olmuş bir otomotiv şirketi yok. Hepsi son derece başarılı. Türkiye'de üretim yapan tüm fabrikalar kendi markalarının göz bebeği durumda. Böyle bir ortama dünyadaki diğer markalar ve yatırımcılar kayıtsız kalamaz. Türkiye pazarı da küçümsenecek bir pazar değil. Avrupa'nın 6'ncı en büyük pazarıyız.
Kaliteli ve verimli üretim yapıp satabiliyorsanız burası sizin için bereketlidir. Yeni yatırımlar gelecektir, bu yatırımların gelmesiyle beraber 2023 hedeflerine yaklaşılacağını düşünüyorum. Bu konuda çok ümitliyim. 75 milyar dolarlık ihracata çıkılması için çabalayacağız. Şu anda 1,5 milyar dolarlık ihracatımız var. 2023 için ne kadara çıkması gerekiyorsa onu yapmaya çalışacağız."