"Sanayicilerimizin 'gaza basmasını' istiyoruz"
Türk sanayisinin gaza basması gereken birincil konusunun marka değeri yaratmak olduğunu vurgulayan Özlü, “Türkiye’nin elbette markaları var. Ama örneğin tekstilde bir İtalyan firmasının marka değeri ile Türk firmasının marka değerine bakın. Marka değeri yüksek şirketlerimiz olmalı” diye konuştu.
ANKARA - DÜNYA
Üretim Reform Paketi'nin yürürlüğe girmesiyle konumunu güçlendiren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), önümüzdeki dönem için yeni yönetim kadrolarını belirledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ünün de katılımıyla TOBB'da düzenlenen 15'inci Olağan Genel Kurul toplantısında OSBÜK yönetemine yeniden Memiş Kütükcü ve ekibi seçildi.
Bakan Özlü, genel kurulda yaptığı konuşmada, istihdam sağlayan, üretim yapan ve Türk mallarını yabancı kıtalarla buluşturan OSB'lerin her zaman destekleneceğini söyledi. Üretim Reform Paketi'ni sahadan gelen taleplerle oluşturduklarını belirten Özlü, "Sanayinin her anlamda önünü açıcı önlemler alıyoruz" dedi.
OSBÜK'e ilişkin bir yönetmelik hazırlanacağını ve OSB'leri temsil eden güçlü kuruluş olarak teşkilatlandırma yapacaklarını kaydeden Özlü, yeni yönetmelik yayımlandığında da olağanüstü bir genel kurul daha gerçekleştireceklerini söyledi.
Türk sanayisinin gaza basması gereken birincil konusunun marka değeri yaratmak olduğunu vurgulayan Özlü, "Türkiye'nin elbette markaları var. Ama örneğin tekstilde bir İtalyan firmasının marka değeri ile Türk firmasının marka değerine bakın. Marka değeri yüksek şirketlerimiz olmalı" diye konuştu.
Çalışmalar başlıyor
Üretim Reform Paketi ile ilgili uygulamalara süratle başladıklarını kaydeden Özlü, "Bu cuma günü 10 şehrimizin valisini, sanayi sitesi yöneticilerini bakanlığımıza topluyoruz. Sanayi sitelerininin taşınma konusu paketin bir bölümündeydi, bununla ilgili kendileriyle ilk toplantımızı yapıp süreci başlatıyoruz. İkincil dokümanlar konusunda da inşallah Üretim Reform Paketi'nin uygulama usul ve esaslarını ağustos ayı içerisinde tamamlayacağız" diye konuştu.
Tasarı genel kurul aşamasında
TÜBİTAK merkezli Türkiye'nin teknoloji yönetim yapısında köklü bir reformu öngören bir tasarının da TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildiğine işaret ederek, "Genel Kurul aşamasında. İnşallah bunu da önümüzdeki dönemde kanunlaştıracağız. Şimdi önümüzdeki dönemde piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili bir çalışmamız daha var, inşallah onu da paydaşlarımızla istişare ederek, yıl sonuna doğru Meclise sevk etmeye çalışacağız. Bunun içerisinde TSE'nin yapılandırılması da var. İnşallah önümüzdeki aylarda istişare ederek, talepler doğrultusunda bunu da yasalaştıracağız" dedi.
Otomotiv yan sanayiinde düzenleme
Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketlere Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15'e indireceklerini belirten Özlü, "Bu önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulundan çıkacak önemli bir düzenleme" dedi.
"Faizler sanayiciyi zorluyor"
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü konuşmasında, yeni dönemde 44'ü ihtisas, 13'ü tarıma dayalı ihtisas, 10'u ıslah ve 2'si özel olmak üzere toplam 316 OSB'nin daha güçlü temsil edileceğini belirterek, "Üretim Reform Paketi bir milattır ve siyasette çözümcü yapının inşa edildiğine dair güzel bir kanıttır" dedi. Kütükcü ayrıca sürdürülebilir eğitim için eğitim camiasına sunulan desteklerin arttırılması gerektiğini kaydetti. Sanayicinin yüksek faizler dolayısıyla sıkıntı yaşadığını kaydeden Kütükcü, tek gayesi büyümek olan sanayi bölgelerindeki işletmelerin kar sağlamakta zorlandığını ifade etti.
"Reformlar, kalifiye eleman sorununun çözümüne de katkı sunacaktır"
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu da konuşmasında Üretim Reform Paketin'in sanayicinin maliyetlerini düşüren yönlerine vurgu yaptı. OSB'ler için yeni bir dönemin başladığını söyleyen Murzioğlu, "Üretim Reform Paketi ile rasyonel ve katılımcı reformlar hayata geçirildi. Reformlar, kalifiye eleman sorununun çözümüne de katkı sunacaktır" dedi. Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da Türkiye'nin üretim ülkesi olma yolunda sağlam adımlarla güçlendirildiğini söyledi.
Genel Kurul toplantısında yapılan seçim sonucunda, yeni Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri, şu isimlerden oluştu:
Memiş Kütükçü (Konya OSB Başkanı)
Bekir Sütçü (Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı)
Ali Bahar (Antalya OSB Başkanı)
Hakkı Attaroğlu (İzmir Torbalı OSB Başkanı)
Adem Ceylan (Gebze Güzeller OSB Başkanı)
Hüseyin Durmaz (Bursa OSB Başkanı)
Ömer Ünsal (İstanbul Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi)
Tahir Nursaçan (Kayseri OSB Başkanı)
Seyit Ardıç (ASO 2. ve 3. OSB Başkanı)
Mustafa Yağlı (Çorum OSB Müteşebbis Heyet Üyesi)
Sabri Tekli (Mersin Tarsus OSB Başkanı)
Denetim Kurulu Asıl Üyeleri:
Hüseyin Erkoç (Malatya Merkez 1 OSB)
Nihat Tunalı (İkitelli OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili)