Seat Ateca, oldukça iddialı bir SUV

Seat'ın ilk SUV deneyimi olan Ateca, tasarım olarak modern, donanım, güvenlik ve teknolojik olarak zengin bir otomobil. Fiyat konusunda da sınıfında iddialı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN
SEAT’ın ilk SUV modeli olan ve kompakt SUV olarak tanımlanan SEAT Ateca'nın FR versiyonunu deneyimleme fırsatı buldum.

Volkswagen Tiguan’ın kuzeni olan Ateca, compact SUV crossover segmentinde yer alan Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Peugeot 3008 gibi modellere rakip.

Yine Volkswagen Grubu’ndan Skoda’nın Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikasında üretilen SEAT Ateca, 2017 yılından beri Türkiye pazarında yer alıyor. 2017'de Seat markası toplamda 16 bin 64 araç satarken, bunların 864 tanesi Ateca oldu. 2018'in ilk 4 ayında ise Seat'ın toplam 4 bin 99 araç satışından 231'i Ateca'dan gerçekleşti.

Seat'ın bu ilk SUV deneyimini bir cümlede özetlemek gerekirse, "tasarım olarak modern, donanım, güvenlik ve teknolojik olarak zengin bir otomobil" diyebiliriz.

Fiyatını da rakipleriyle oranladığımızda oldukça rekabetçi bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Seat Ateca'nın fiyatı model ve donanım seçeneklerine göre 154.000 TL'den başlıyor, 174.000 TL'ye kadar çıkıyor.

Oldukça zengin bir donanıma sahip olan Ateca, 1.4 EcoTSI ACT 150 HP DSG S&S benzinli (7 ileri DSG otomatik); 1.6 TDI 115 HP S&S Ecomotive dizel (6 ileri manuel) ve 1.4 EcoTSI ACT 150 HP 4Drive DSG S&S (6 ileri DSG otomatik) benzinli olmak üzere 3 farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor.

Seat Ateca FR bugün Türkiye'de sadece 1.4 EcoTSI ACT 150 HP DSG S&S benzinli, 7 ileri DSG otomatik şanzıman ile satılıyor. Kendisini kanıtlamış olan bu motor ve şanzıman Ateca'da oldukça iyi bir performans sergiliyor. Ateca'nın ortalama yakıt tüketimi ise 5,4 litre seviyesinde.

Sade ve şık tasarım

Ateca'nın dış tasarımında kuzeni Tiguan'dan esintiler elbette var. Belirgin dış çizgiler SEAT Ateca'nın özgüvenini artırmış diyebiliriz. FR versiyonunda ise sportif detaylar bir hayli fazla.

Araç 11 farklı renk seçeneği ile satışa sunuluyor.

SEAT Ateca FR'de 19" alüminyum alaşım jantlar sportif duruşu desteklerken, aracın diğer versiyonlarında 16" inç alaşım jantlar da tercih edilebiliyor.

Kalite ve konfor konusunda bir eksiklik görülmeyen Ateca FR'nin iç donanımı da sportif özelliklere sahip. Sürücüye odaklı ergonomik tasarıma sahip orta konsol araca çok rahat bir şekilde hakim olmanızı sağlıyor. Direksiyonda ve etrafındaki kumandalar bunu destekler nitelikte.

Araçta opsiyonel deri döşeme seçeneği bulunuyor.

Geniş bir iç hacmi olan Ateca'da diz mesafeleri yeterli seviyede ve arka koltuklar katlandığında 1604 litrelik bagaj hacmi potansiyeli sağlıyor.

Ateca, ambiyans konusunda da farklı seçenekler sunan bir araç. Sürüş tonunuza göre ambians aydınlatması yapabilme şansınız var. Sekiz farklı renk arasından seçim yaparak aydınlatma yoğunluğunu istediğiniz şekilde ayarlayabiliiyorsunuz.

Teknolojik donanımı zengin

Seat Ateca, günümüz otomotiv teknolojisi açısından oldukça donanımlı bir araç.

Dilerseniz dijital gösterge paneline sahip olan bir Ateca alarak ön kadranı tamamen dijital hale getirme şansınız var. 10.2 inçlik bir TFT LCD ekran ile sunulan bu özellik, sürücü destek sistemleri, multi–medya ve telefon & sürüş bilgileri gibi detayları bünyesinde barındırıyor. Aracının görselini içeren karşılama ekranıyla açılan yüksek çözünürlüklü dijital gösterge paneli, özel aydınlatma sistemi sayesinde dikkatin dağılmadan ekrana odaklanmanı sağlıyor.

Diğer taraftan, çevresel görüş kamerası ve park asistanı bulunan araçla park etmek oldukça kolaylaşıyor. Ateca'nın çevresini 360° gösteren kameralar, arkanızdaki engellere olan mesafenizi tespit eden ultrasonik sensörler, ve direksiyon kontrolünü devralabilen opsiyonel olarak sunulan Park Asistanı sayesinde bu işi kolaylıkla sonlandırmanızı sağlıyor.

Artık bu seviyelerdeki hemen hemen bütün otomobillerde yer alan kablosuz şarj ünitesi Seat Ateca'da da yok değil. Yine benzer şekilde SEAT Ateca'nın opsiyonel Full Link Teknolojisi, akıllı telefonunuzu modeline göre Apple CarPlay™, Android Auto™ veya Mirror Link™ teknolojisi üzerinden aracınıza bağlamanıza olanak sağlıyor.

Araçta konforu artıran diğer teknolojik donanımları, hız sabitleme, bagaj kapağını ayakla açabilme, anahtarsız giriş, elektrikli römork bağlantı kancasının çıkması veya saklanması olarak sayabiliriz.

Sürüş profilini seçme imkânı

Seat Ateca, kullanıcısına dilediği sürüş profilini seçme olanağı sağlıyor. Normal, Eco, Sport, Kişisel sürüş modlarının yanı sıra 4Drive araçlarda Off-Road ve Kar seçenekleri arasından seçim yapılabiliyor.

Güvenlik had safhada

SEAT Ateca'nın güvenlik çözümlerini birçok başlık altında anlatmak mümkün. Bunları kısaca belirtmek gerekirse;

- SEAT Ateca'daki Full LED karşılama aydınlatması sayesinde, karanlıkta yönünüzü kolaylıkla bulabilmek mümkün oluyor.

- LED uyarı lambaları, şerit değiştirirken yaklaşan araçlara karşı sürücüyü uyararak otoyolda sürüş güvenliğini artırıyor. Aynı zamanda, geri yönde park manevralarını kolaylaştırırken, arkada çapraz yönde hareket eden başka bir araç veya engel varsa, sürücü bu engelleri doğrudan göremiyor olsa dahi aracı durduruyor.

- Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, önünüzdeki araca olan mesafe azaldığında sürücüyü uyarıyor. Sürücüden tepki alınamazsa, Front Assist sistemi aracı yavaşlatıyor.

- Şerit Takip Asistanı, sürücünün doğru hareket yönünü korumasına yardımcı oluyor, şerit dışına sürüklenmeye başladığında uyarır ve aracın yönünü otomatik olarak düzeltiyor.

- Uzun Far Asistanı, uzun ve kısa farlar arasında geçişi otomatik olarak gerçekleştiriyor. Karşıdan gelen ve önde ilerleyen diğer araçları ve aynı zamanda aydınlatılmış yerleşim alanlarını algılıyor, böylece yoldaki diğer sürücülerin gözlerinin kamaşmasını önlüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir