Southampton'daki Transit üretimi Kocaeli'ne kayacak

Ford, İngiltere Southampton fabrikasında gerçekleştirdiği yıllık yaklaşık 28,000 adetlik 'Transit' markalı ticari araç üretimini Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasına kaydıracağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, Avrupa üretimindeki maliyet verimliliği planları çerçevesinde, İngiltere Southampton fabrikasında gerçekleştirdiği yıllık yaklaşık 28,000 adetlik 'Transit' markalı ticari araç üretimini Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasına kaydıracağını açıkladı.
 
Avrupa'daki fabrikalarında üretim ve istihdam planlarını geçen hafta Perşembe günü açıklayan Ford, İngiltere'de iki fabrikayı 2013 yılında kapatacağını ve 1,400 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, Avrupa faaliyetlerinden bu yıl ve gelecek yıl 3 milyar dolarlık zarar öngördüğünü açıkladı. Belçika'nın Genk fabrikasındaki araç üretimi ise 2014 yıl sonunda durdurulacak.
 
Açıklanan planlara göre, Southampton fabrikasında geçen yıl yaklaşık 28,000 adet araç olarak gerçekleşen Transit üretimi, Ford'un Gölcük'teki fabrikasına kaydırılacak. Ford Otosan, 2011yılında yurtiçi pazarda 35,000 adet Transit satışı gerçekleştirmiş, 148,000 adet Transit'i de ihraç etmişti. 
 
Şirketin mevcut Transit üretim kapasitesi 210,000 adet düzeyinde bulunuyor.
 
Finansinvest'in konuya ilişkin notunda, "Planlanan üretim Ford Otosan'ın yıllık satışlarının yüzde 8'ine karşılık gelmektedir. Transit'in ortalama fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, gelirlere katkısı yaklaşık yüzde 10 olabilir. Sonuç olarak bu gelişme şirketin yıllık satışlar ve kapasite kullanımını artıracak olması nedeniyle Ford Otosan için pozitif" denildi.
 
Ford basın açıklamasında ayrıca, Avrupa'daki markasını güçlendireceğini duyururken, bu doğrultuda Avrupa'nın Rusya ve Türkiye gibi genişleyen pazarlarında agresif olarak büyüme hedefi bulunduğunu açıkladı.
 
Ford CEO'su Alan Mullaly, şirketin Avrupa'daki yeni stratejisine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki ekonomik yavaşlama ve sektördeki darboğazın gerçeklerini yansıtmaya çalışıyoruz. Bu nedenle şimdi bu kadar kararlı hareket etme ihtiyacı duyduk" dedi.
 
Ford Otosan hisseleri saat 10:07'de yüzde 0.53 primle 18.90 liradan işlem görüyordu.