S&S Motors'tan 'Premium' yatırım atağı

Yatırımda Premium segmente odaklanan S&S Motors, 4. Levent’te 45 milyon TL yatırımla yeni bir showroom açıyor. Satışları %100 artırmayı hedefleyen şirket, 3. büyük filo şirketiyle de anlaşma yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Lüksteki daralmaya paralel rotayı Premium segmentine çevrien S&S Motors, bu alandaki yatırımları hızlandırıyor. 4. Levent’te 45 milyon TL yatırımla yeni bir showroom açacak olan şirket, büyüme hedefl eri doğrultusunda 3 büyük filo şirketiyle de anlaşma yaptı. S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak yeni yatırımlarla yıllık satışarı yüzde 100 artırmayı hedefl ediklerini söyledi.

İkinci el araç sektörünün önde gelen markalarından S&S Motors, ağırlıklı olarak çok lüks otomobillerde söz sahibi. 2016'yı bir önceki yıla paralel bin 61 adet araçla kapatan şirketin, şu anda en çok sattığı marka yüzde 24 pay ile Mercedes. Hemen ardından yüzde 17 ile BMW geliyor. Sonrasında yüzde 14 ile Land Rover takip ediyor. Son olarak da yüzde 10 pay ile Porsche geliyor.

Yatırımda Premium segmente odaklandıklarına dikkat çeken Albayrak, “Sıfır bir arabanın Türkiye’de ikinci ele düşme oranı (2016 model yılı için) yüzde 11, İstanbul ortalaması yüzde 14, S&S Motor olarak bizim ortalamamız ise 7.5... Bizim bu sonuçlardan çıkardığımız; en üst seviyede lükste bir daralma var ve bu daralmanın devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle pazarın büyüyen Premium segmentine daha fazla yatırım yapacağız. Örneğin bu alanda sadece Mercedes ve BMW geçen yıl 60 bin tane araç sattı. Bu gerçekten çok iyi bir rakam” diye konuştu. Yeni genişleme ve büyüme stratejileri doğrultusunda showroom yatırımları olacağını açıklayan Albayrak, “4. Levent’te yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan satın aldık.

Yeni showroomumuz 2018 yılında devreye girecek. 45 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Yeni yatırımla yıllık satış oranımızı yüzde 100 artırıp 2 binli adetlere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Premium segmentte büyüme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım daha atan S&S Motors, 3 büyük filo şirketi ile anlaşma yaptı. Albayrak, artık filo kiralama şirketlerinin kiradan dönen düşük kilometreli ikinci ellerini önceden anlaşma yoluyla kendilerine bağladıklarını anlattı. Bu doğrultuda 3 çeşit araç edinme yolları olduğunu ifade eden Albayrak,“ 1- Müşteri aracını takasa verecek ve o araç bize gelecek. 2- Otomobili direkt bize satacak ve biz peşin satın alacağız. 3- Filo şirketlerinin ya da profesyonel şirketlerin araçlarını biz satın alacağız. Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki ilk 10 filo şirketinin alımlarına baktığınızda markaların bazıları yüzde 40’a varan oranlarda pazar paylarını tek başına alır hale geldiler. Mesela bir filo şirketi Mercedes’in yıllık satışının yüzde 6’sını tek başına aldı” açıklamasını yaptı.

Lüks satışları dramatik düşüşte

Türkiye'de lüks otomotiv satışlarının dramatik bir şekilde düşüşe geçtiğini dile getiren Albayrak, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl F segmenti satışı Türkiye’de sadece 5 bin 21 adet araç oldu. Yani 756 bin adetlik otomobil pazarında, lüks diye adlandırdığımız F segment pazarı 5 bin 21 adet satış gerçekleştirdi. Bu rakamı geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda ise yüzde 35 bir düşüş gözlemliyoruz. Bir adım daha ötesinde F segmentinde ‘3 litre üzeri’ araç satışın filtrelediğimizde ise söz konusu rakam 2 bin 800’e kadar düşüyor. Yani aslında bir S&S Motors olarak aslında 2 bin 800 araçlık ‘0’ satış potansiyeli olan bir pazarda ikinci el araç satıyoruz.”

Lüks otomobillerde son dönemde bir kavram kargaşası oluştuğuna da dikkat çeken Albayrak, “Lüks otomobil üreticisi diye adlandırdığımız markaların çoğu artık orta segmentte söz sahibi olmaya başladı. Pazarın dinamikleri sebebiyle ufak hacimli motorlara yöneldiler. Yani ağırlıklı satışları 1.6 litre hacimli modeller oldu. Böyle bir otomobile lüks demek bizim için çok doğru değil” dedi.

Klasik araçlar en çok kazandıran yatırım aracı

S&S Motors, sadece lüks segmentte değil, klasik otomobillerde de söz sahibi. Klasik otomobillerin tarihi eser tablolar gibi önemli bir yatırım aracı olduğunu vurgulayan Albayrak, “Şu anda 25 adet klasik otomobilimiz var. Klasik arabaları kesinlikle ithalatla edinmiyoruz, Türkiye’deki araçları satın alıyoruz. Bu otomobiller ciddi bir yatırım aracı. Koleksiyoner bir müşterime 2007 yılında Ferrari 250 GTO modelini almasını önerdim. Bahsettiğim araç o dönemde 25 milyon euroydu. Müşterim bana “Sen deli misin? Bu kadar paraya araba mı alınır?” dedi. İki sene sonra araç 32 milyon euroya, geçen sene ise 52 milyon euroya satıldı. Bu araba iki sene içerisinde 100 milyon euroya satılır.Klasik otomobil insanların babasının, dedesinin veya kendisinin duvarlarını süsleyen o tutkulu otomobile sahip olma güdüsü. O yüzden bazen çok enteresan arabalara çok büyük paralar ödenebiliyor” diye konuştu.

Instagram’dan araç satıyor

S&S Motors olarak satış stratejilerini dijital çağın gerekliliklerine uygun hale getirdiklerini belirten Albayrak, “Artık sadece internet sitemiz, aracı siteler ve dergimiz aracılığıyla araç satmıyoruz. İnsanların çokça zaman geçirdiği Instagram’dan bile araç satışı gerçekleştiriyoruz. Öte yandan Türkiye’de ilk defa web sitemizden kredi kartıyla araç satın almayı ve ‘online pazarlığı’ mümkün kıldık. Müşterilerimizin verdiği teklif üzerine yeni bir teklif öneren bir sistem geliştirerek, arada hiçbir insan olmadan pazarlık yapmayı mümkün kıldık” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir