TAYSAD'dan Çin ile iş birliği anlaşması

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Çin'de Jaguar - Land Rover, Qoros Auto ve Cherry markalarının üretim yaptığı CEDZ Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek iş birliği anlaşması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), küresel anlamda önemi artan Çin otomotiv endüstrisiyle ilişkilerini hızla geliştiriyor. Jaguar - Land Rover, Qoros Auto ve Cherry markalarının üretim yaptığı CEDZ Sanayi Bölgesi'ni ziyaret eden ve iş birliği anlaşması yapan TAYSAD'ın bu bölgede yatırım yapacak üyeleri öncelikli olarak desteklenecek. 

TAYSAD açıklamasına göre, otomotivin en önemli küresel oyuncusu haline gelen Çin ile ilişkilerini son 3 yılda hızla geliştiren dernek, bu ülkede yeni bir iş birliğine daha imza attı. Jiangshu eyaleti, Changshu şehri CEDZ Sanayi Bölgesi ile yapılan anlaşmada TAYSAD üyeleri, bu bölgedeki yatırımlarında öncelikli desteklenecek.  

Daha önce BMW, GM, Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua gibi markaların otomotiv üretimi yaptığı Shenyang Eyaleti ve Endüstri Bölgesi ile iş birliği anlaşması imzalayan TAYSAD, bu kez de Jaguar - Land Rover ve Euro NCAP'te beş yıldız ödüllü ilk Çinli araç üreticisi Qoros Auto'nun CEDZ Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerini  ziyaret ederek, bölgedeki önemli fırsatlara işaret etti.  

İş birliğinin yanı sıra yatırım ortamını da değerlendiren ve üst düzey görüşmeler yapan TAYSAD, Jaguar - Land Rover'in gelecek dönemde en önemli büyümeyi bu ülkede gerçekleştireceğine ve burada özel modeller geliştireceğine dikkati çekti.  

"Türk yatırımcılarının Çin'de etkinliklerinin artacağına inanıyorum" 

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Çin pazarındaki faaliyetleri ve kaydedilen gelişmeleri değerlendirerek, bu ülkede önemli adımlar attıklarını, üyelerinin ve Türk yatırımcılarının Çin'de etkinliklerinin artacağına inandıklarını vurguladı. 

CEDZ Sanayi Bölgesi Başkanı Fan Jian Qing de bölgenin altyapı, üretim kapasitesi ve yerleşik otomotiv firmaları açısından yetkin ve güçlü olduğunu belirterek, "Gücü ve kalitesiyle kendini dünyaya kanıtlamış Türk tedarik sanayi içerisinde yer alan firmaları da aramızda görmek istiyoruz. TAYSAD nezdinde imzalanmış iş birliği anlaşmasını, Türk tedarik sanayi ile imzalanmış olarak değerlendiriyoruz. Bölgemizde planlanacak yatırımlara yönetim olarak öncelikli destek vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı ise Türk otomotiv tedarik sanayinin küresel marka olma hedefi açısından önemli bir adım atıldığının altını çizerek, yapılan anlaşmanın, Çin'de yatırım yapmak isteyecek firmalar için çalışma ortamının hazırlanmasında büyük katkı sağlayacağını belirtti. 

Baybalı, "Anlaşmayla önemli sanayi bölgelerindeki maliyet bilgilerine ulaşabilme ve başka bölgelerle de karşılaştırma olanağını da bulabileceğiz. TAYSAD Çin Ofisi'nin ikinci resmi iş birliği olan bu anlaşmaya, diğer bölgelerde yapılacak incelemelerden sonra yenilerinin de eklenmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 

TAYSAD, CEDZ bölgesindeki temaslarının yanı sıra Pekin'de Çin Otomotiv Sanayi Derneği (CAAM), Çin Otomotiv Parçaları ve Aksesuarları Kurumu (CAPAC) ile de bir araya gelerek potansiyel iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. 

CEDZ Sanayi Bölgesi 

Chery, Jaguar - Land Rover ve 450 bin üretim kapasiteli Qoros Auto gibi firmaların yatırımlarının bulunduğu CEDZ Sanayi Bölgesi, küresel çapta önde gelen birçok yan sanayi firmasına da ev sahipliği yapıyor. 

1992 yılında faaliyete geçen bölge, 50 kilometrekare toplam alanı, limana olan yakınlığı, lojistik altyapısı, Ar-Ge yerleşkelerinin bulunduğu özel alan ile pek çok yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor. Şangay'a olan yakınlığıyla da öne çıkan bölgede 500'den fazla yabancı firmanın toplamda 25 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. 

Ağırlıklı olarak Avrupalı otomotiv firmalarının yerleşik bulunduğu bölgeleri hedef seçen TAYSAD, bu şekilde  bölgede gelişmekte olan potansiyeli değerlendirmek isteyen üyeleri için OSB'lerdeki olanakları direkt olarak aktarmayı hedefliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir