Temsa, 8 yeni ürünüyle pazar payını artıracak

2015 yılını 8 yeni ürünle kapatmayı planlayan otobüs üreticisi Temsa, kısa mesafe ve servis taşımacılığına yönelik Tourmalin aracı ile Opalin isimli turizm aracının tanıtımı için kolları sıvadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK-ADANA

Temsa, bu yıl kullanıcılarla buluşturacağı yeni ürünleriyle büyümede vites büyütecek. Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, geçen yılı Prestij Super Deluxe ve Avenue isimli iki ürün segmentinde lider olarak kapattıklarını söyledi. Çelik, “27 kişilik ürünümüz Prestij Super Deluxe ve kent içi ulaşım aracımız Avenue pazarda en çok tercih edilen ürün oldu. Tüm ürün gruplarında pazar payımız yüzde 30 seviyesine geldi. Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı alanında da Safir ürünümüzle pazar payımız yüzde 25 seviyesine ulaştı” dedi. 

‘Tasarruflu araçta lideriz’ 

Bu yılın ilk dört ayında ise 837 adetlik araç satıyı gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, yeni ürünlerle birlikte pazar paylarını üst seviyelere çıkarmayı hedefl ediklerini vurguladı. Temsa olarak belli bir ivme kazandıklarının altını çizen Çelik, bu yıl da toplamda sekiz yeni ürünün lansmanını yaparak söz konusu ivmeyi sürdürdüklerini belirtti. İlk lansmanı ocak ayında Safir VIP 41 isimli araç ile yaptıklarını anlatan Çelik, “41+1 koltuklu yeni aracımız büyük ilgi gördü. Pazara sunduğumuz her üründe özellikle yakıt tasarrufu konusunda kullanıcıların büyük bir memnuniyet yaşadığını görüyoruz. Yeni ürünlerin hepsinin rakiplerden daha iyi bir yakıt tüketimi ile çıkmasını sağlayacağız. Şu anda her segmentte araç maliyeti konusunda liderlik bizde. Bunu devam ettirmeye çalışacağız. Amacımız yeni araçlarda son kullanıcıya bir fırsat yaratmak ve onlara bir alım sebebi vermek” diye konuştu. 

Bu yıl Tourmalin aracının da lansmanını yaptıklarını anımsatan Çelik, söz konusu servis aracının hem büyükşehir belediyelerinin ilçelerine yapacağı yolcu taşımaları için hem de servis taşımacıları için bir çözüm olacağını vurguladı. Yeni ürünleri arasında yer alan elektrikli aracı da önümüzdeki ay Milano’daki UITP fuarında sergileyeceklerini açıklayan Çelik, yılın ikinci yarısında 2 versiyon Opalin midibüs araçlarını piyasaya sunacaklarını söyledi. Araçlardan birini turizm bir diğerini de şehir içi kullanım amaçlı tasarladıklarını dile getiren Çelik, yıl sonuna doğru ise “bir zamanların efsane ürünü” olarak nitelendirdikleri Yeni Maraton Euro 6’yı hizmete sunacaklarını, bu aracın önümüzdeki yıl yolcu taşımacılarının en çok konuşacağı ve yatırım yapmak isteyeceği araç olacağına inandıklarını ifade etti. 

Bütçenin yüzde 4.5’i Ar-Ge’ye 

Ar-Ge ekiplerinde yaklaşık 180 kişinin bulunduğunu söyleyen Çelik, Temsa, 8 yeni ürünüyle pazar payını artıracak yıllık bütçenin yüzde 4,5’lik bölümünü Ar-Ge yatırımlarına ayırdıklarını aktardı. Çelik, “Bu konuda da sektöre göre iyi bir seviyedeyiz. Ürünlerin tasarımı tamamen bize ait. Üniversitelerle ortak Ar- Ge çalışmaları yürütüyoruz. Yan sanayi ile yürüyen projelerimiz var. Çok sayıda yan sanayiyi Avrupa’da çok bilinir hale getirdik” ifadelerini kullandı. “Fabrikada üç hattımız var ve bu hatlarda her arabayı üretebiliyoruz” açıklamasını yapan Çelik, “Son 2-3 yılda yaptığımız çalışmalarla günde 6 adet olan kapasitemizi 8 e çıkardık” diye konuştu. 

Müşteri ihtiyaçlarını çok iyi gözlediklerini belirten Çelik, bu kapsamda ihtiyaçlara yönelik en uygun aracı pazara sunmaya çalıştıklarını vurguladı. Çelik, “Biz çok daha iyi seviyelere gelmek istiyoruz. Bunun için yılın ilk strateji toplantısında çıkan sonuç da sahaya odaklanma oldu. Biz her zaman sahayı en iyi dinleyen ekip olduğumuzu ve öyle de kalacağımızı söyledik. Yine önümüzdeki dönem de tamamen bunun üzerinde duracağız” dedi. Türkiye’de 70’den fazla servis noktalarının bulunduğunu aktaran Çelik, yedek parça konusunda da çok iddialı olduklarının altını çizdi.

Ürünlerimizin 81 ilin ulaşımında yer almasını hedefliyoruz

Kent içi taşımacılığa yönelik araçları Avenue’nun düşük yakıt tüketimi ile özel halk otobüsçülerin ve belediyelerin ilgisini çektiğini belirten Çelik, “Avenue, eşdeğer ürünlere göre ciddi yakıt tasarrufu sağlıyor. Avenue araçlarımız İstanbul, İzmir, Adana, Malatya, Van, Mersin’in aralarında bulunduğu çok sayıda ilin ulaşımında kullanılıyor. Biz ürünlerimizin 81 ilin ulaşımında yer alması hedefi yle ilerliyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir