Ticari araçta durum kötüleşiyor

TAYSAD Başkanı Kanca, otomobil üretiminde büyümenin önümüzdeki yıllarda çift haneli olmaya devam edeceğini ancak ticari araç sektöründe durumun kötüyü işaret ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Eser / Dünya Online

Otomotiv sektörü açısından 2016 yılı üretimde, ihracatta ve iç pazarda rekor kırılarak geçirildi. Ancak sektör ticari araçta umduğunu bulamadı. Ticari araç üretimi 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 6 azalırken, bu düşüş 2017’nin başında daha keskin bir hal aldı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, dün İstanbul’da gerçekleştirdiği 2016 yılına ilişkin değerlendirme toplantısında bu konuya dikkat çekti. Otomobil üretiminin önümüzdeki yıllarda çift haneli büyümeye devam edeceğini öngören Kanca, “Ancak ticari araç sektörü için rakamların kötüyü işaret ediyor” dedi.

Kanca, ticari araç üretiminin 2017’nin ilk ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük bir daralma gösterdiğini açıkladı.

Ticari araç üretiminde yaşanan bu düşüşe karşın yatırımların sekteye uğramayacağı bilgisini veren Kanca, “Ticari araç üreticileri ile konuştuk. Planlanan yatırımlarında ve üretimlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Yatırımlar devam edecek.” diye konuştu.

Üretimi 3 model sürüklüyor

Otomotiv sektöründe yaşanan üretim artışlarına değinen Kanca, üretimdeki artışın en büyük nedeninin Fiat Egea, Toyota CHR ve Renault Megane satışlarından kaynaklandığını söyledi.

Yan sanayici olarak, Türkiye’de üretilen ve dünyanın dört bir yanına ihraç edilen bu otomobillerin parçalarının büyük bir oranda yerli üreticiler tarafından tedarik edildiğini vurgulayan Kanca, yan sanayinin gerçekleştirdiği 8 milyar dolarlık ihracatın, yakalanan bu ivme ile daha da büyüyeceğini söyledi.

İran hem şans hem risk

Batılı otomotiv şirketleriyle üretim anlaşması yapan İran'ın ihracat ve yerlilik oranını artırmak istideğini anlatan TAYSAD Başkanı Kanca, İran'ın ülkede üretim yapmak isteyen firmalara yüzde 30'luk ihracat ve yeni ürün üretimi şartı koştuğunu belirterek bu durumun otomotiv sanayi için hem risk hem şans olduğunu ifade etti.

Otomotiv sektörünün 2017'de hedef pazar olarak kendisine İran’ı seçtiğini kaydeden Kanca, tedarik sanayi ihracatında bu hedefin yakalandığını söyledi. Kanca, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre en büyük ihracat artışının yüzde 160 ile İran'da yaşandığını açıkladı.

İran: Türk üreticilerle tanışmak istiyoruz

TAYSAD olarak bölgedeki işbirliklerini artırmak amacıyla İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) ile temas kurduklarını bildiren Kanca, İranlı üreticilerin Türk firmalarla ortaklık kurmak istediklerini söyledi.

Kanca, Avrupalı üreticilerinde İran'daki ucuz iş gücü gibi avantajlardan yararlanmak istediğini belirtirken bu konuda Trump'ın politikalarının biraz yönlendirici olabileceğini aktardı.

"Ar-Ge yatırımlarında otomotivin liderliği devam edecek"

Otomotiv sektöründe Ar-Ge’nin öneminin gün geçtikçe arttığının altını çizen Kanca Ar-Ge konusunda odaklanılan noktanın değişmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi;

"Otomotiv üretiminde Ar-Ge harcamaları diğer sektörlere kıyasla daha önemli yer kapsıyor. OECD verilerine göre, toplam Ar-Ge harcamalarında otomotiv sektörünün aldığı yüzde 32'lik pay ile Almanya ilk sırayı alırken onu yüzde 24 ile  Japonya ve Romanya takip ediyor. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 14. Türkiye'deki 360 Ar-Ge merkezinin 103'ü otomotiv sektörüne ait. Bu rakamın 78'i ise TAYSAD üyeleri tarafından kurulmuş. Yani Ar-Ge yatırımlarında da otomotiv sektörünün liderliğini görüyoruz ve göremeye devam edeceğiz."

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı şubatta daraldıOtomobil ve hafif ticari araç pazarı şubatta daraldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir