İşverenlere BES'e otomatik katılım kılavuzu

BES'e otomatik katılımla ilgili, işverenlere yönelik tanıtım kılavuzu hazırlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünce, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılımla ilgili, işverenlere yönelik tanıtım kılavuzu hazırlandı.

Hazinenin internet sitesinde yayımlanan kılavuza göre, işyeri bazlı özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.

45 yaşını doldurmamış çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi ve ilgili kişilere istediklerinde belirli şartlarla plandan çıkma imkanı verilmesi esasına dayanan sistemden, çalışanlar, ilk 2 ay olan cayma süresinde ve sonrasındaki herhangi bir anda ayrılma hakkına sahip olacak.

"İşverenin yükümlülüklerine" yer verilen kılavuza göre, 5510 sayılı Kanunun 12'nci maddesi kapsamındaki her işveren, çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapacak.

Şirket seçiminde hizmet kalitesi, kesinti ve diğer hususlar göz önünde bulundurulacak. İşveren, sisteme giriş esnasında çalışandan faizli/faizsiz fon tercihini alacak, tercihte bulunmayan çalışanları için söz konusu tercihi yapacak.

İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip, emeklilik şirketine aktaracak. Maaş ödemelerini Maliye Bakanlığınca işletilen Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi kullanarak yapan kamu kurumları da aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirebilecek.

İşveren operasyonel gereklilikleri dikkate alarak, şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerinin icrasını emeklilik şirketine bırakabilecek. İşverenin bu yükümlülüklere uymaması halinde her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 100 lira idari para cezası uygulanacak. İşveren, katkı payını emeklilik şirketine eksik, geç aktarması veya aktarmaması durumunda, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan sorumlu tutulacak.

Birikimler 3 yöntemle geri alınabilecek

Çalışanlara katkı payının yüzde 25'i oranında devlet katkısı, 2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1000 lira ilave devlet katkısı, emeklilik döneminde birikimini yıllık gelir sigortası olarak almayı tercih eden çalışanlara ise ilave yüzde 5 devlet katkısı sağlanacak.

Sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanacak. Emeklilik hakkını kullanarak sistemden ayrılan çalışanlar, düzenli olarak hesabına ödenen yüzde 25 oranındaki devlet katkısı ve 1000 lira tutarındaki sisteme giriş esnasında verilen devlet katkısından yararlanabilecek.

Çalışanlar, birikimlerini "toplu para" veya kendi belirleyeceği tutarda emekli maaşı şeklinde alıp parasının tamamı sonlanıncaya kadar devam edeceği "programlanmış geri ödeme" şeklinde de alabilecek.

Ömür boyu emekli maaşı olarak alınabilecek "yıllık gelir sigortası" yöntemiyle birikimlerini almayı tercih eden çalışanlar ise ek olarak verilen birikiminin yüzde 5'i kadar daha devlet katkısı teşvikinden faydalanabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir