Sektör hiç bu kadar kârsız olmamıştı

Pazarın yüzde 75'ine sahip olan ilk 10 şirket prim üretiminde hedefledikleri noktalara ulaşırken, kâr tarafında sektör genelinde olduğu gibi bu 10 şirkette de istisnalar dışında yüzler gülmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - 2012 yılına umutlu başlayan fakat bu umutlarını yine ilerleyen yıllara taşıyan sigorta sektöründe 9 aylık tablolar yine can sıktı. Pazarın yüzde 75'ine sahip olan ilk 10 şirket prim üretiminde hedefledikleri noktalara ulaşırken, kâr tarafında ise sektör genelinde olduğu gibi bu 10 şirkette de istisnalar dışında yüzler gülmüyor. Sektörün en büyük iki şirketinin yılın ilk 9 ayında ciddi oranda zarar yazması diğer şirketleri de önemli ölçüde rahatsız etti.

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre yılın ilk 9 ayında 12.3 milyar TL gibi bir sevindirici rakamda prim üretimi yapan sigorta sektörü, toplamda 176.5 milyon TL tutarında zarar yazdı. 12.3 milyar TL'lik prim üretiminin 9 milyar 38 milyon TL'sini gerçekleştiren ve pazarın yüzde 73.5'una sahip olan ilk 10 şirket ise bu dönemde 48.8 milyon TL tutarında zarar ederek 2012 yılına yönelik olumlu beklentileri ilerleyen yıllara erteledi.

İlk 10 şirket içinde pazar payı ve prim üretiminde liderlik konusunda sürekli rekabet içinde olan AXA Sigorta ve Anadolu Sigorta'nın ilk dokuz ayda toplam 150 milyon TL'yi aşan bir zarara dönmeleri ise dikkatleri çekti.

Bu iki şirketi zararda ERGO, Güneş Sigorta ve Groupama izledi. Pazarın en önemli oyuncuları olan bu 10 şirket içinde yer alan Ak Sigorta, Allianz, Yapı Kredi, Eureko ve Mapfre Genel Sigorta'nın söz konusu dönemde kâr yazmaları ise bir nebze sektör için olumlu olsa da, sektör genelinde oluşan büyük zarar kafaları bulandırmaya devam ediyor.

Yıl sonuna yönelik nasıl bir tablo ile karşılaşılacağı konusunda ise sektör temsilcilerinin fazla umutlu olmaması insanların kafasında "yıllardır süre gelen durum her yıl daha da ağırlaşıyor" diye soru işaretleri yaratıyor.

28a.jpg