Sektörün içindeki sarmala uymayacağız

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, şirket olarak bütün bakış açılarını ve iş yapış şekillerini değiştirerek hedefledikleri yolda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin,  doğru risk analizi ile sigortacılık yaptıklarını belirterek, "2012 ve sonrası için de biz kendimizi kandırmayacağız. Sektörün içinde bulunduğu bu sarmala uymayacağız.  Kendimizi gerçekten olmasını istediğimiz, sektörü de değiştirebilecek standartlara taşıyarak karlılığı ve büyümeyi sağlayacak, sigortacılığı da gerçekten olması gerektiği gibi, her branşta, sigortalılarının ihtiyaçlarını, her anlamda karşılayabilir şekilde büyütmeye çalışacağız" diye konuştu.

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, Güneş Sigorta'nın hedeflerini ve sektörü DÜNYA'ya değerlendirdi.

Güneş Sigorta'nın geçen yıl 72.1 milyon TL teknik kar, 22.2 milyon TL de net kar elde ettiğini belirten Çetin, bu karlılığı ise şirket olarak bütün bakış açılarını ve iş yapış şekillerini değiştirerek elde ettiklerini söyledi. "Stratejik odaklarımızı belirledikten sonra, büyümek istediğimiz yerleri belirledik" diyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonrasında katma değeri olmayan ürünlerde, sırf pazar payı olsun, prim olsun diye çok ısrarcı olmadık. Ancak doğru risk analizi ile bu ürünlerdeki varlığımızı da sürdürdük."

Güneş Sigorta olarak geçen yıl hedefledikleri ve stratejik önem verdikleri yangın, muhtelif kaza ve nakliyat gibi branşlarda yüzde 37 büyüdüklerini ifade eden Çetin; "Toplamda da yüzde 11 büyüdük.  Bu bizim aslında belirlediğimiz hedeflere kararlılığa odaklanarak yaklaştığımızı ve bu çalışmalarımızın sonucunda da karı yakaladığımıza göre başarılı olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Kendimizi kandırmayacağız

2012 ve sonrası için hedeflerini sorduğumuz Serhat Süreyya Çetin, "Biz kendimizi kandırmayacağız. Sektörün içinde bulunduğu bu sarmala uymayacağız. Kendimizi gerçekten olmasını istediğimiz sektörü de değiştirebilecek standartlara taşıyarak karlılığı ve büyümeyi sağlayacak, sigortacılığı da gerçekten olması gerektiği gibi, her branşta, sigortalılarımızın ihtiyaçlarını her anlamda karşılayabilir şekilde büyütmeye çalışacağız. Bu yıl en büyük çıkışın ise yangın branşında olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Acenteler de sektörün değişmesini istiyor

Doğru risk analizi ile gerçek sigortacılık yaptıklarına vurgu yapan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: " Sektördeki tüm branşlarda da rekabet var fakat fiyat rekabeti belli alanlara saldırılmasından kaynaklanıyor. Bizim burada temel yaklaşımı değiştirmemiz lazım. Acentenin sigortalıya gittiği, şirketin acentesini de bu yönde geliştirdiği, desteklediği bir yapıyla biz artık hedefin ötesinde müşterinin aslında farkında olmadığı ihtiyaçlarını ona sunmalıyız. Eğer bunu yaparsak zaten dengeli büyümeyi sağlamış oluruz.  O kadar ciddi bir büyüme olur ki, oto kaza, tarım ne kadar büyürse büyüsün diğer branşlarla birlikte sektör yine dengeli bir portföy yapısına sahip olur. Biz bu konuda çok şanslıyız. Çünkü çok iyi acente ağımız var ve onlar da stratejik hedeflerimizi paylaşıyorlar. Onlar da sigorta sektörünün kendisini değiştirmesi gerektiğinin farkındalar."

Şu anki mevcut standartları değiştireceğiz

Şirket olarak hak ettikleri yeri koruyarak hem büyümeye önem veren hem de karlılığı unutmayan bir strateji çizerek, sektördeki pazar yapıcı yerlerini koruyacaklarını ifade eden Çetin, "Şirketimiz tarihinde hep üst sıralarda olmuş ve her zaman için sektörün standartlarını belirleyen şirket olmuştur. Biz şu anki mevcut standartlarını beğenmiyoruz ve bunları değiştireceğiz. Bunu yapmamız için de büyümeyi ve karlılığı da hiçbir zaman unutmadan hareket edeceğiz" dedi.  Çetin doğru fiyatlamayla her şeyin sigortalanabileceğini de belirterek, "Bizim sorunumuz, her şeyin ve her riskin aynı fiyattan sigortalanmak istenmesi.  Eğer doğru primler alınabilirse, Türkiye'deki tüm varlıklar sigortalanabilir" diye konuştu.

Ülkemizi kıskanıyorlar

Konuşmasının sonunda ekonomiye yönelik beklentilerine değinen Çetin, 2011 yılında yüzde 8.5'luk büyüme yapan ülkemizin dünyada çok büyük ses getirdiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Bunu kıskançlıkla ve etkilenerek takip ediyor. Bu belki aynı şekilde devam etmeyecektir ama ben bu sene de yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum. Tabi ki bölgesel riskleri dışarıda bırakarak bunu söylüyorum. ABD'de kriz geride kaldı gibi, Avrupa'da belki riskler var ama burada da pozitife dönüş olacağını düşünüyorum. Bu da ertelenmiş satın alma ve girişler tekrar başlatacaktır. Bunun muhtemelen ikinci yarıdan itibaren görülebileceğini düşünüyorum.

2012 altın yılımız olacak

2012 yılında da işin kolayına kaçmayacağız.  2011 yılında toparlanma ve iç yapılanmamızı tamamladıktan sonra bu yıl bizim altın yılımız olacak. Acente, şirket, çalışan arasında çok güzel bir sinerji yarattık. Ve bu bizim performansımıza yansıyor. Her zaman hatırlattığım gibi gelen işler değil gelmesi gereken işlere odaklanmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Sektörün yerel yöneticilere ihtiyacı var

Sektöre yabancı ilgisi ve yabancı yöneticilerin son zamanda ülkemizde artmasına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Serhat Süreyya Çetin, ülke olarak kriz yönetimimizin çok iyi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

"Genç nüfusumuz ve çok iyi eğitimli olan yönetici kadrolarımız var. Dünyada peşinde koşulan bir kadro ve bu daha da artacaktır.  Sigortacılık gibi servis ve hizmet sektörüne yabancı yöneticilerden ziyade daha fazla yerel düşünen ve insanımızı anlayan bir yönetim tarzının benimsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü başka dinamiklerle burayı yönetmek mümkün değil.  Öte yandan dünya devi şirketlerin buradaki pazar payları ve konumları kendilerine göre çok küçük ve bu bir ölçek sorunu yaratıyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesi sektörün fiyata dayalı rekabetinin de çözülmesini sağlayacaktır."

VakıfBank çok güçlü bir sermayedar

Şirket olarak sermayedar açısından çok şanslı olduklarını belirten Serhat Süreyya Çetin: " Yönetim kurulumuz finans dünyasından VakıfBank gibi deneyimli bir kurumun konusunda son derece uzman yöneticilerinden oluşuyor. Çok ciddi bir avantaja sahibiz.  Banka sigortacılığında 2011 yılında yüzde 30'luk bir büyüme yaşadık. Halen istediğimiz noktada değiliz ama çıtayı çok yukarılara çıkardık. Yönetim kurulumuzun VakıfBank ağırlıklı olması çok güçlü bir sinerji yarattı VakıfBank'ın banka sigortacılığını sahiplendiğini görüyoruz ve bu elimizi çok güçlendiriyor. Bu bizim için çok değerli ve biz bunu hak ettiği gibi kullanacağız" dedi.

Acentelerimizi güzel günler bekliyor

Acentelere yönelik düşüncelerini sorduğumuz Serhat Süreyya Çetin, acentede kendileri açısından niceliğin değil niteliğin önemli olduğunu söyledi. "1600'ü aşkın olan acente sayımız azalmayacaktır. Profesyonel, artık kurumsalmış acentelerle çalışmak bizim için son derece önemli ki biz bu konuda çok şanslıyız. Çok köklü acentelerimiz var, birçoğu ikinci kuşakla işini devam ettiriyor. Biz olmasını istediğimiz acente yapısındaki ağa sahip olmaya çalışıyoruz ve bu konuda çok ciddi yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Acentelerimizin çapraz satış yapmasına imkan sağlayan projeler hazırlıyoruz ve bu konuda oldukça iddialıyız. Acentelerimizi çok güzel günler bekliyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir