TSB: Hasarları ödemede zarar ediyoruz
TSB Genel Sekreteri Eroğlu, sigorta şirketlerinin hasaralrı öderken zarar ettiğini, primlerin yüksek olmadığını söyledi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortası poliçelerindeki artışın anlayışla karşılanması gerektiğini belirterek, "Primleri hasarı ödemek için alıyoruz. Hasarları ödemede şu an zarar ediyor, karşılayamıyoruz. O halde zararı karşılayacak bir fiyat almamız lazım" dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksekokulu ile Afyon Sigorta Acenteleri Derneği tarafından AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Sezer Sabri Bektöre Konferans Salonu'nda 'Trafik Sigortalarının Dünü, Bugünü ve Yarını' adlı panel düzenlendi. Panele, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile öğrencilerin yanı sıra Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekteri Nusret Ertürk de katıldı.Panelde konuşan TSB Eroğlu, trafik sigortası poliçe primlerinde yaşanan zamma ilişkin açıklamalarda bulundu.
'Primler gökten inmiyor'
Sigorta şirketlerinin zararının çok yüksek olduğunu söyleyen Mehmet Akif Eroğlu, "Primler gökten inmiyor. Bir matematiği var. Bu matematiğin en temelinde de Türkiye'deki kaza istatistikleri var. Türkiye'de 19 milyon araç var, 16 milyona yakın da trafik poliçesi var. Her yıl 1 milyon 200 bin kaza oluyor. 2014 yılında 3 bin 500 ölümlü trafik kazası oldu. 285 bin yaralanma hadisesi gerçekleşti. Sadece kaza tespit tutanağı sayısı 2008'den 2014'e kadar 840 bine yükseldi" dedi.
'Sektör artık bu zararı taşıyamıyor'
Sektörün toplam zararının 7 milyar TL'ye ulaştığını vurgulayan Genel Sekreter Eroğlu, 2015'in 9 ayındaki zararın 1 milyar 665 milyon TL olduğunu aktardı. Sene sonu rakamları itibariyle zararın çok daha yüksek bir boyuta ulaşmasını beklediklerini kaydeden Eroğlu, "Trafikle ilgili zarar sadece teknik kar değil, bilançoyu tehdit etmeye başladı. Sektör artık bu zararı taşıyamıyor. Prim artışı konusunda şirketlerimize kesinlikle haksızlık etmemeliyiz. Mesele teknik bir konu olduğu için ne kadar konuşursak konuşalım maalesef kamuoyu nezdinde fazla anlaşılmıyor" diye konuştu.
'Zararı karşılayacak bir fiyat almamız lazım'
Zamlanan poliçe ücretlerinin geçmişe göre yüksek olduğunun kabul edildiğini söyleyen Genel Sekreter Eroğlu, kaza yapan araçların zararının ödenmesi için artış yapılmasının zorunluluk olduğunu belirtti. Bir önceki yıl 273 TL olan bir poliçenin bu yıl yüzde 100 artışla ortalama 550 TL'ye yükseldiğini anlatan Eroğlu, "Primleri hasarı ödemek için alıyoruz. Hasarları ödemede şu an zarar ediyor, karşılayamıyoruz. O halde zararı karşılayacak bir fiyat almamız lazım. Sektörün yanlışı ya da sıkıntısı, belki artışı birden yapmasıdır. Bu artış kademeli yapılsaydı bu infial de olmayacaktı. Sektör olarak yanlış yaptığımızı kabul ediyoruz. Ama bugün geldiğimiz noktada bu primlerin yüksek olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
'Poliçe 1.5 milyon liraya kadar koruyor'
Trafik poliçesi fiyatlarının kasko fiyatları ile karşılaştırıldığı zaman daha yüksek olması gerektiğini de söyleyen Eroğlu, trafik sigortasının sürücüyü büyük bir tazminat yükünden kurtardığını aktardı. Trafik sigortası ücretinin kaskodan daha yüksek olması gerektiğini, ancak havuz politikasının tazminatları öngöremediği için fiyatların düşük kalmasına neden olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle dedi:
"Kasko aracınızın değerini karşılıyor. Trafikte bir kazaya karıştığınız zaman hele hele karşınızda biri öldüğü zaman mazallah sorumluluk sigortaları ile karşı karşıyasınız. Ne kadar teminat veriyor peki bu poliçe, kazada kişi başı 310 bin TL teminat veriyor. Maddi de 31 bin TL teminat veriyor. Sonuçta olay başı 1.5 milyon TL teminat veriyoruz. Yüksek koltuklu araçlarda ise 3 milyon TL teminat veriyoruz. Kazaya karışıldığı zaman 1.5 milyon TL tazminat ödemeyeceğinizi kimse garanti etmeyeceğine göre, sizi bu kadar yüksek garanti ile koruyan poliçenin bedelinin 600 TL olması da çok görülmemeli."
'Kar etmek gibi bir derdimiz yok'
Avrupa'da prim miktarının ortalama 230 euro, Türkiye'de ise 105 euro olduğunu söyleyen Mehmet Akif Eroğlu, hasar frekansında ise Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de her 100 araçtan 9'unun kaza yaptığını kaydeden Eroğlu, Türkiye'de sigorta primlerinin Avrupa'ya göre 3'te 2 daha ucuz, kaza oranının ise yüzde 50 daha fazla olduğunu aktardı. Fiyat ve kaza oranlarının farklılığına karşın tazminatların Avrupa ile aynı olduğunu kaydeden Eroğlu, "Bizim kar etmek gibi bir derdimiz yok. Biz diyoruz ki Trafik Kanunu ile ilgili birkaç değişiklik yapmak lazım, tazminat hesaplamaları ve zaman aşımı ile meseleyi çözersek trafik sigortası primlerinin bu oranlarda kalacağını söyleyebiliriz" dedi.