Yeni düzenleme sektörü hızla büyütür
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve EGM Başkanı Mehmet Bostan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılan yeni düzenleme ile komisyonlarda yapılacak indirimlerin hızlı bir müşteri girişi sağlayacağını söyledi.
Yakup SAYAR
İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni yılla birlikte her şey yeniden başlayacak. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle uygulamaya girecek. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Mehmet Bostan, yeni düzenleme sonrasın sektörün hızlı bir koşuya başlayacağını belirterek: "Yeni düzenleme ile komisyonlarda yapılacak indirimler hızlı bir müşteri girişi sağlayacak" dedi.
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, sektöre yönelik beklentilerini ve Vakıf Emeklilik'in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.
Yeni düzenleme ile devlet katkısının getirilmesinin, emeklilik şirketlerinin yönetim gider kesintisi ve fon yönetimi kesintilerinin düşürülmesinin, kısa vadede şirketlerin karını düşürmekle birlikte, katılımcılar açısından sistemi oldukça cazip bir hale getireceğini belirten Bostan, "Vergi indirimi uygulamasından devlet katkısına geçilmesiyle birlikte, BES daha geniş katılımcı kitlesinin aralanabildiği bir sistem haline dönüşecektir.
Bankaların hali hazırda bu kitlelere çok rahat erişim imkanı bulunduğundan, bankalar bu grupları BES'e kazandırmada oldukça önemli bir avantaja sahip olacaklar. Sonuç olarak her ne kadar kar marjlarında bir azalma olacak olsa da, satışlarını ve verimliliğini arttıran şirketler, fon hacminin de hızlı büyümesi ile birlikte yeni sistemden kazançlı çıkacaklardır" diye konuştu.
VakıfBank'la sinerjimiz çok iyi
Söz konusu düzenlemelerle Vakıf Emeklilik'in hedeflerini sorduğumuz Mehmet Bostan, "Vakıf Emeklilik olarak önümüzdeki dönemdeki en önemli hedeflerimizden biri banka kanalıyla yapılan satışları arttırmak. Halihazırda VakıfBank ile çok güzel bir sinerji yakalamış bulunmaktayız. Özellikle VakıfBank kredi kartı kullanıcılarına sağlanan kolaylık ve avantajlarla yeni katılımcılara ulaştık. Bu çalışmalarla banka sigortacılığında örnek bir işbirliğinin oluştuğunu söyleyebilirim. Amacımız Vakıf Emeklilik olarak sektör lideri olmak" dedi.
5 yıllık strateji planımız var
Vakıf Emeklilik olarak 5 yıllık stratejik planı hazırladıklarını belirten Bostan, bu çalışmanın en önemli amacının şirket kuruluşu olan ve 25. Yıla denk gelen 2016 yılında sektörde ilk üçte yer alan, müşteri ve çalışan memnuniyeti açısından da en beğenilen, öncü şirket olmak olduğunu söyledi.
Bu hedefi Vakıf Emeklilik'in önümüzdeki dönemdeki vizyonu olarak belirlediklerinin altını çizen Bostan şöyle konuştu: "Bu gaye için planlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyduk ve konuyu projelendirdik. Bu çalışmada, üst yönetim grubu, önceden belirlenmiş çekirdek takım ve geniş takım ile toplantılar yapıyoruz. Birim müdürleri ile de bire bir görüşmeler düzenliyoruz. Özetlemek gerekirse, BES'in önümüzdeki dönemde ciddi bir ivmeyle büyümesi beklenirken, bu öngörüye yönelik şirketimizin koyduğu hedefler, kurum ilke ve değerleriyle sektörün önemli oyuncuları arasında yer alacaktır."
Kesintiler azalınca katılımcıların kazancı artacak Geçtiğimiz cuma günü yayınlanan BES yönetmeliğinin sektöre ne gibi etkileri olacağını sorduğumuz Mehmet Bostan sözlerini şöyle tamamladı:
"Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, değişiklikler beklediğimiz gibi gerçekleşti. Stopajın gelir üzerinden alınmaya başlanmasıyla, sistemden erken çıkışların artacağı öngörülüyor. Yeni yönetmelikte buna önlem olarak çıkış aidatlarının kademeli olarak azaltıldığını görüyoruz. Çıkış aidatı ilk 3 yılda sistemden çıkanlar için; brüt asgari ücretin yüzde 75'i, 3-6 yıl arasında çıkanlar için yüzde 50'si, ve 6-10 yıl için ise yüzde 25 olarak belirlenmiş.
Ayrıca fonlar para piyasası fonları, kamu/ özel sektör/uluslararası borçlanma araçları fonları/kıymetli madenler/ endeks fonları ve hisse fonları olarak üç gruba ayrılarak, fon toplam gider kesintileri ise sırasıyla yüzde 1,09, yüzde 1,91 ve yüzde 2,28 olarak sınırlandırılmıştır. Kesintilerin azaltılması sonucu katılımcıların kazanç oranı artacağından, BES'in daha cazip hale geleceğini düşünüyoruz."
Son 10 yıla bakarsak fon marketimiz çok iyi
Sohbette Türkiye'de BES'in şu anki mevcut durumunu diğer ülkelerle kıyaslamasını istediğimiz Mehmet Bostan, OECD'nin gelişmiş (olgun) bir özel emeklilik fonu pazarı için tanımladığı ‘minimum BES fonu-GSYH oranı' %20 olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: " Bu oran OECD ortalamasında %72 iken, Türkiye'de ise sadece %2,2. Fakat son on yıllık trenlere baktığımızda OECD ülkeleri ortalama %1,3 büyürken, Türkiye'deki fon marketi %31 büyümektedir.
Öte yandan BES, Türkiye'de 3 milyon katılımcı sınırını Ekim sonu itibariyle, beklenenden önce aştı. Bu veriler Türkiye'de bireysel emeklilik açısından çok önemli, ciddi bir potansiyel var. Ve diyebiliriz ki, önümüzdeki dönemi en iyi ve verimli olarak değerlendirebilen şirketler sektörün öncü şirketleri arasında yerini alacaktır."
Yeni insan kaynakları projemiz başlıyor
"Küreselleşen dünyada rekabette avantaj sağlamak ancak ve ancak insan odaklı yönetim tarzını benimsemekle mümkün "diyen Mehmet Bostan şöyle konuştu: "Bu bağlamda, yaklaşık bir senedir üzerinde çalıştığımız ‘Ve Gelişim Gücü İnsan' isimli yeni bir insan kaynakları projesini tamamladık ve yılbaşında başlıyoruz. Projemizin amacı çalışanlarımıza tüm kapasitelerini ortaya koyabilecekleri, yetkinliklerini kullanabilecekleri, yerinde insan kaynakları uygulamaları ve eğitimlerle kendilerini geliştirebilecekleri bir organizasyon ortamı hazırlamak."
Fitch'in not artışı ile sektör fonlarına ilgi artacak
Fitch'in not artışının, Türkiye'nin son on yılda yaşadığı ekonomik ve politik dönüşüm başarısının geç kalmış bir teyidi olduğunu söyleyen Mehmet Bostan, söz konusu not artışının Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) artılarına yönelik şunları söyledi: "Belirtmek isteriz ki, ekonomide yakalanan istikrarın yanı sıra, not artırımının destekleyici nedenlerinden biri de BES'in yeni yasayla birlikte güçlendirilmesi ve devlet desteğinin sağlanmasıdır.
Biz böyle düşünüyoruz. Not artışının etkileri konusunda ise Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiği için ülkemize ciddi miktarda yabancı sermaye girişi olacaktır. Bu yatırımların daha çok kredi kanalları ve de portföy yatırımları şeklinde olmasını bekliyoruz.
Not artışı sonrası ülkemizin risk priminin düşmesiyle birlikte yurt dışından borçlanma maliyeti düşeceğinden, yurt dışı finansmana ulaşım kolaylaşacaktır. Yurt dışı kredi imkanlarının artması bankalar yoluyla yurt içi kredi piyasalarını da olumlu olarak etkileyecek ve özel sektöre açılan kredi miktarı büyürken kredi maliyetleri de düşecektir. Bu yolla da yatırımların artması sağlanmış olacaktır.
Tüm bu değişimlerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yansımaları olarak ise
özellikle yabancı portföy yönetim şirketlerinin Türk BES sektöründe aktif oyuncular olarak yer alması kaçınılmaz olacaktır. Merkez Bankası'nın özellikle kısa vadede hızlı olması beklenen sıcak para akışını dengelemek ve de yurtdışından gelecek sermaye kalitesini artırmak maksadıyla faizleri az miktarda düşüreceğini düşünüyoruz. Bu sebeple de yatırımcıların emeklilik fonlarına olan ilgisinin artacak ve bu durum da BES'de toplanan fon miktarının büyümesini sağlayacaktır.
Öte yandan performansı bir miktar düşecek olan hisse senedi piyasalarından da çıkacak yatırımların bir miktarının da BES'e kanalize olacağını varsayarsak, bu da sistemde toplanan fon miktarını artıran bir başka etken olacaktır. Halihazırda ekonomide gözlemlenen ve not artışının da katkıda bulunduğu hava ve güven ortamı BES'e yönelen fon miktarının artıracak bir etken olarak öne çıkmaktadır."