'Fındıkta fiyatlar maliyetin altına doğru gidiyor'

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, fındık fiyatlarının maliyetin altına doğru gittiğini ve üreticinin memnun olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, elinde yüksek miktarda fındık bulunan üreticinin, mağdur durumda olduğunu belirterek, "Fiyatlar, maliyetin altına doğru iniyor" dedi. 

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılla birlikte fındık fiyatlarında yükselme beklediklerini ancak beklenmedik şekilde fiyatlarda düşüş yaşandığına dikkati çekti. Fındık fiyatının her gün düştüğünü ifade eden Soydan, "Fındıkta fiyat, 10,50 lira seviyelerine kadar indi. Bu durum bizi tedirgin ediyor. Elinde yüksek miktarda fındık bulunan üretici, mağdur durumda. Fiyatlar, maliyetin altına doğru iniyor" diye konuştu. 

Arslan Soydan, fındık fiyatının sezona serbest piyasada 11,50 seviyelerinde başladığını anımsatarak, şöyle devam etti: "Sezonun başlangıcından bugüne kadar 4 ay geçti. Bu zaman dilimi sonrasında fındık fiyatı rekor düzeyde düştü. Borsada 10,50 liradan işlem görüyor. Bu gerçekten kabul edilebilir bir fiyat değil. Kimse fındık satışından veya ihracatından memnun olmasın çünkü üretici memnun olmazsa fındığın geleceği tehlike altındadır. Üretimi sağlayacak olan en başta üreticidir. Üretici memnun olmazsa inanın ki fındığın geleceğinde sektör de zarar görecektir." 

Fiyat konusundaki mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayan Soydan, şunları kaydetti:  "Üreticilerimiz fındığını elinde bulundurmaya devam etsinler. Bu fiyatlar artık zararına satılan fiyatlardır. Bundan dolayı da üretici, 'eyvah fındık fiyatları çok düştü, elimdeki fındığı çıkarayım' diye bir düşünceye kapılmasınlar. Fiyatlar üreticilerimizin kabul ettiği ve kazanabilecekleri seviyeyi bulacaktır. Üreticilerimiz beklesinler ve panik yapmasınlar. Bu anlamda sabırlı olsunlar. Satılan fındık, zararınadır. İhtiyacı olan vatandaşlarımız, ihtiyacı kadar satsın."