'Organik'te ilk tercih iç piyasa olmalı'

Organik ürünlerin sadece ihracata yönelik planlanmasını doğru bulmadığını söyleyen Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Sümerli, ihracattan önce ilk tercihin iç piyasa olması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Şerif Ayhan Sümerli, organik ürünlerin sadece ihracata yönelik planlanmasını doğru bulmadıklarını belirterek "Organik ürünlerin bu kadar çeşitli üretilebildiği bir ülkede, tüketimdeki ilk öncelik sağlıklı beslenebilmek adına o ülkede yaşayan kişilerin olmalıdır" dedi. 

Sümerli yaptığı açıklamada, Türkiye'nin organik tarımın geliştirilmesi için uygun bir ülke olduğunu, Avrupa'yla kıyaslandığında ülke topraklarının kirlilik oranının daha düşük seviyede yer aldığını söyledi. 

Türkiye'de dört mevsimin yaşanması dolayısıyla hemen hemen bütün ürünlerin yetiştirilebildiğine dikkati çeken Sümerli, organik tarım uygulamalarının gelişmesi için daha katedilecek çok yol olduğunu vurguladı. 

Sümerli, iç piyasada öncelikle organik ürünleri doğru tanıtmaya çalıştıklarını dile getirerek, doğal ve organik kavramlarının karıştırılmasının sektörün temel problemleri arasında bulunduğunu bildirdi. 

"Bilinç seviyesi arttıkça organik ürünlere talep de artıyor" 

Organik ürünlerle ilgili bilinç seviyesi arttıkça ürünlere talebin de arttığını vurgulayan Sümerli, şöyle devam etti: 

"Ülkemiz toprakları organik tarım için oldukça uygundur fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Organik ürünlerin bu kadar çeşitli üretilebildiği bir ülkede, tüketimdeki ilk öncelik sağlıklı beslenebilmek adına o ülkede yaşayan kişiler olmalıdır. Tüm temel mutfak ihtiyaçlarının organiğini bulmak mümkün. Daha fazla tüketime teşvik etmek için uygun fiyatlandırma yapmaya çalışıyoruz. Talebe karşı üretimin artması için üreticilere destek oluyoruz. Sektördeki 2014 verilerini henüz net olarak bilmiyoruz fakat 2013'te 46 milyon dolar olan ihracatın 56 milyon dolara yükseldiği tahmin ediliyor. Son 10 yıla baktığımızda bir dönem hızı kesilse de ihracat oranlarında artışın devam edeceği kanaatindeyim. Türkiye'de üretilen organik ürünlerin ihracatı ağırlıklı olarak Almanya, Japonya ve ABD'ye yapılıyor. Bakanlıktan aldığımız verilere göre, 2013'te 46 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Bu tutar 2011'de 15 milyon dolar, 2012'de ise  24 milyon dolar civarındaydı." 

Üreticiler teşvik edilmeli 

Sümerli, tüketicinin organik ürünler hakkında doğru bilgilendirilmesi, üreticilerin de organik tarım uygulamaları için teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Organik tarımda ürün çeşitliliğinin artırılmasının önemine değinen Sümerli, "Şu anda organik şeker ithalatına müsaade edilmemektedir. Muhtevasında şeker içermesi gereken ürünler organik bal veya organik elma konsantresi ile tatlandırılıyor ya da ithal ürünlerin satışı gerçekleştiriliyor. Organik ürün çeşitliliğinin artırılmasında şeker ithalatının önemli bir yeri olduğu kanısındayım. Çeşitlilikle beraber uygun fiyatlandırma politikası bu sektörün gelişmesindeki etkendir" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir