'Pamuğunu lisanslı depoya koyana ilave prim verilsin'

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı BarışKocagöz, sertifikalı tohuma destek primi verildiğigibi, pamuğunu lisanslı depoya koyan üreticiye deilave prim verilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Arzu ALP 

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve İTB öncülüğünde kurulan çok ortaklı pamuk lisanslı depoculuk şirketi ELİDAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Barış Kocagöz, tıpkı sertifikalı tohuma destek primi verildiği gibi, pamuğunu lisanslı depoya koyan üreticiye de ilave prim verilmesinin, sistemin oturmasına büyük katkı yapacağını söyledi.

Üreticinin bu sisteme alışması ve lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması için bir süre desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Kocagöz, “Tarım Bakanlığı’nın 3-4 yıl önce başlayan güzel bir uygulaması oldu. Mevcut primin üstüne sertifikalı tohum kullanan üreticilere ek bir prim verildi. Örnek olarak 42 kuruş prim verilirken 4 kuruş da sertifikalı tohum için veriyordu. Sertifikalı tohum kullanımı çok yayıldı. Başarılı oldu. Artık tüm Türkiye’de kullanıldığı için de bu sene ilk defa 50 kuruş olduğunda sertifikalı tohuma ayrı bir prim vermiyor. Biz aynı uygulamanın lisanslı depoda yapılmasını önerdik. Lisanslı depoya pamuğunu koyan üreticinin depolama maliyetlerinin karşılanması adına verilen desteklenme primine ek bir prim verilebileceğini söyledik” dedi.

Kocagöz, ilgili bakanlıkların bununla ilgili çalışmalar yapacağını vurguladı. Yeni hasat döneminin Güneydoğu’da 20 Eylül’de, Ege Bölgesi’nde de ekim başında başlayacağını ve bu tarihlerden sonra lisanslı depoya mal kabul edeceklerini dile getiren Kocagöz, geçen yıldan kalan pamukların da şu anda depoya konulduğunu hatırlattı. Kocagöz, “Hem bakanlığın, hem bizim bir çalışmamız var. Bir seneyi dolduran pamukların tekrar analizi söz konusu. Dolayısıyla çırçırcılarda geçen seneden kalan mallar 1 Eylül’den sonra bize geldiği takdirde, o gün yapılacak analizle depolarda tutulabilecek. Onlar platformlarda 2012 ürünü olarak görülecek” dedi. 

'Hedef 15 bin ton pamuk depolamak'

Kocagöz, 15 bin ton pamuğu depolama gibi bir hedefleri olduğunu, ama doğru adımlar atıldığında bu 15 bin ton kapasitenin yetmeyeceğini vurguladı. Türkiye’nin pamuk üretiminin 500-600 bin ton olduğunu, dolayısıyla bu kapasitenin yetmeyeceğini ifade eden Kocagöz, ancak genişleme alanları bulunduğunu, 2.5 katına kadar çıkabileceklerini kaydetti. Kocagöz, İzmir’in Selçuk İlçesi Belevi Mevkii’nde kurulan lisanslı depoların Türkiye’nin tüm depolarına açık olduğunu, elektronik platformunda ona göre yapıldığını söyledi.  Üreticiler için çok önemli bir adım atıldığını vurgulayan Kocagöz, üreticilerin de pamuğunu lisanslı depolarda değerlendirmesi çağrısı yaptı. Kocagöz, elektronik platformda deneme seanslarının da başladığını, 15 Eylül’e kadar da bu platformun eksikliklerini tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

ELİDAŞ tarafından depoya girecek ürün senetlerinin satışı İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilecek. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) almak ve/veya satmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler İzmir Ticaret Borsası’nın elektronik platformuna üye olmak kaydıyla bu işlemleri gerçekleştirebilecek. Alım ve satım emirleri İTB üyesi aracılar vasıtasıyla elektronik ortamda verilebilecek.

 

Tariş’in alım yaptığı yerlerde pamuk ekimi %  25 azaldı

Tariş Aydın Pamuk Birliği Başkanı Tahir Yaman, son yapılan çalışmalara göre Ege Bölgesi’nde Tariş’in pamuk aldığı yerlerde pamuk ekiminde yüzde 25 azalma olduğunu belirtti. Türkiye’nin kendisine yetecek kadar pamuk yetiştirme kapasitesinin olduğunu, dışarıdan pamuk alacağımıza kendi pamuğumuzu kullanmanın daha akıllıca olacağını ifade eden Yaman, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi de mısır üretimine döndüğünden, pamuk üretiminde azalma var. Şu anda pamuk borsada 4 ile 4.25 TL arasında işlem görüyor. Önümüzdeki yıl pamuk piyasasını daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bundan sonra Tariş olarak fiyatımız belli. Borsa çarpı, randıman, artı çekirdek farkı olacak” dedi.

Tariş’in eski gücüne kavuştuğunu ve küllerinden yeniden doğduğunu ifade eden Yaman, pamuk aldıkları sürece piyasanın daha iyi olacağını söyledi. Yaman, “Tariş artık piyasayı belli bir noktaya getirebilecek güçte. Tariş eskiden olduğu gibi önümüzdeki yıllarda çiftçimize çapa, sulama, gübre, mazot yardımı yapacak. Önümüzdeki yıl pamukta fiyat çok daha iyi olacak” ifadelerini kullandı. Pamuk ekiminin azalmaması için hükümete büyük görevler düştüğünü belirten Yaman, devletin prim ücretini biraz daha yükseltmesi gerektiğini söyledi.