25 günde domates yetiştirdiler

Bolu'da başlatılan topraksız tarım projesi kapsamında, polenleme işini Bombus cinsi arıların üstlendiği serada steril koşullarda yetiştirilen domates tohumları yaklaşık bir ayda ürün veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarım arazilerinin kısıtlı olduğu Bolu'da başlatılan topraksız tarım projesi kapsamında tarlada yetişme süresi 45 günü bulan domatesler, cins arıların polenleme işlemini yaptığı serada 25 günde olgunluğa ulaşıyor.

Yüzde 65'i ormanla kaplı ilde alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce Karacasu beldesinde inşa edilen 400 metrekarelik seraya dikilen 800 adet domates fidanı, Bombus türü arıların da döllemeye sağladığı fayda sayesinde yaklaşık bir ayda ürün veriyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki çalışmalar kapsamında, "Bebek Meyve Ormanı" kurduklarını ve buraya her doğan çocuk için bir meyve ağacı diktiklerini kaydetti.

Bolulu çiftçilerin patates ve buğday dışında kalan tarım ürünlerini de yetiştirmesini istediklerini, ziraatın değişik dallarında nelerin yapılabileceği konusunda denemeler yaptıklarını aktaran Yılmaz, "Karpuz dikimi yaptık. İki yıldır karpuz üretiyoruz. Bu sene karpuzdan ikinci verimi de aldık. Müthiş başarılıyız." diye konuştu.

Hedefte kesme çiçek üretimi var

Yılmaz, bu sene topraksız tarıma da başladıklarını belirterek, "Topraksız tarımda domates seramız bulunuyor. Domateslerimizde yavaş yavaş kızarmaya başladı. Topraksız tarım, topraktan gelme ihtimali olan mantar ve değişik zararlıların tamamının yok olduğu steril ortamda tarımın yapıldığı bir çalışma. Dünyada da yeni. Türkiye yavaş yavaş buna giriyor. Bolu’da bu tarz bir çalışma yapmak isteyen çiftçimiz olursa ona da öncülük etmek istiyoruz." dedi.

Bolu Belediyesine ait fidanlıkta tarımın çeşitli alanlarında çalışmalar yaptıklarını da belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte 'kesme çiçek üretimini Bolu’da yapabilir miyiz?' diye çalışacağız. Bu konuda seramızı yaptık. Hatta tropikal meyveleri yetiştireceğimiz seramız da bitti. Herhalde 3 aydır dalından mandalina yiyoruz. Portakallarımız yetişmeye başladı. Allah nasip ederse ilk defa ciddi anlamda bir belediye eliyle yapılaca nilüfer üretim merkezinin inşaatı devam ediyor. Bir de bonsai üretim merkezimizin çalışmaları sürüyor. Bunlar yapıldığında insanlar, kentimizi hem turistlik amaçlı ziyaret edebilecek hem de bu alanları gezerek, en azından nelerin yapıldığını hissedebilecekler."