Antalyalı üretici "beyaz altın"a dönüyor

Geçen yıl 45 bin dekar olan pamuk ekim alanı bu yıl 60 bin dekara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, bölgede geçen yıl 45 bin dekar olan pamuk ekim alanının bu yıl 60 bin dekara ulaştığını, geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin de bu yıl 23 bin tona ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Bir grup gazeteciyle sohbet eden ANTBİRLİK Genel Müdürü Atila Diniz, Antalyalı üreticinin uzun yıllar sonra yeniden "beyaz altın"a dönüş yaptığını belirterek, bu sezon pamuk rekoltesinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 27 artış beklediklerini kaydetti.

1988-1989 yıllarında Antalya'da yaklaşık 412 bin dekar arazide pamuk üretimi yapıldığını ancak girdi maliyetlerinin yüksekliği, emek yoğun bir üretim şekli olması, tarım alanlarının yok olmaya başlaması, dünya pamuk piyasalarıyla rekabet edememeleri nedeniyle üreticinin giderek bu üretim alanından uzaklaştığını anlatan Diniz, son yıllarda makineli tarıma geçiş ve destek miktarlarının artırılmasıyla bölge üreticilerinin yeniden pamuk ekmeye başladığını söyledi.

Tarla tarımında hasat öncesi en çok girdisi olan ürünün pamuk olduğunu ifade eden Diniz, devletin hasat öncesi girdi sistemini çözemediği sürece pamuk üretiminin istenilen düzeye ulaşamayacağını söyledi.

Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1,2 milyon ton

Bir tekstil ülkesi olan Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının 1,2 milyon ton olduğunu belirten Atila Diniz, 2014'te bunun 600 bin tonunun iç üretimle karşılanmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye'nin pamuk ithalatçısı ülkeler arasında Çin'in ardından ikinci sırada bulunduğuna işaret eden Diniz, Türkiye'nin yıllık pamuk ithalatının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Pamuk üretiminin yarıdan fazlasının Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapıldığını belirten Diniz, Antalya'nın üretimdeki payının yüzde 3 olduğunu ancak Türkiye'nin en kaliteli pamuğunun Antalya'da üretildiğini ifade etti. Diniz, "İnce iplik yapımı için gerekli olan uzun lifli pamuk Antalya'da üretiliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin ana sektörlerinden biri olan tekstilin en büyük hammadesinin pamuk olduğuna işaret eden Diniz, cari açık sorunu yaşanan Türkiye'de pamuğun "stratejik ürün" ilan edilmesi ve desteklemelerin de buna göre verilmesi gerektiğini vurguladı.

Pamuk nerelerde kullanıyor

Tekstilin en önemli hammaddelerinden biri olan pamuk, akaryakıt, bitkisel yağ ve yem sektörlerinde de hammadde olarak değerlendiriliyor.

Pamuğun çekirdeği üzerinden linter adı verilen küçük lifli pamuk parçaları yüksek dayanıklılık ve emme kapasitesi nedeniyle banknot gibi kıymetli kağıtların yapımında kullanılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir