Antep fıstığı üreticiyi sevindirdi
Türkiye'nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden Gaziantep'te, bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatın yüksekliği üreticiyi memnun etti.
GAZİANTEP - Türkiye'nin Antep fıstığı ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Gaziantep'te, bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen fiyatın yüksekliği üreticiyi sevindirdi.
Protein, fosfor ve vitamin açısından zengin Antep fıstığı, kentteki 96 bin hektar alanda üretimi yapılıyor. Yaklaşık 10 milyon 100 bin fıstık ağacının bulunduğu Gaziantep'te, fıstık fiyatının geçen yıla oranla artış göstermesi üreticileri memnun etti.
Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı yaptığı açıklamada, Antep fıstığının bölgenin en büyük gelir kaynaklarından biri olduğunu belirtti.
Antep fıstığında iki yılda bir ürün artışı yaşandığını vurgulayan Sarı, bu sezon ise "yok yılı" olduğunu ifade etti.
Bu yıl bahçelerden çok az verim alındığını anlatan Sarı, şunları kaydetti:
"Ürün az ama fiyatı çiftçilerimizi sevindirdi. Ürününün az olması Türkiye'nin fıstık ihtiyacını karşılamayacak anlamına gelmiyor. Hem stoklardan hem de bu yılki verimden elde edilen ürünle Antep fıstığı Türkiye'nin ihtiyaçlarına karşılık verecek durumdadır. Ayrıca 2012'de 4 bin 800 ton ihracatı yapılırken bu rakam 2013'ün ilk 9 ayında 6 bin 55 ton olmuştur."
ABD, İran, İtalya, Afganistan ve Kırgızistan'ın Antep fıstığı üretiminde önde gelen ülkeler olduğuna dikkati çeken Sarı, "Ancak oralarda üretilen fıstık ile Türkiye'dekiler arasında tat ve kullanım alanı arasında büyük fark var" dedi.
Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz da geçen yıl 130 ila 150 bin ton arasında gerçekleşen fıstık rekoltesinin bu yıl 30 bin tona düştüğünü hatırlattı.
Geçen yıl 7 liradan işlem gören kabuklu Antep fıstığının kilogramının bu yıl 15-16 liradan satıldığını kaydeden Durmaz, şöyle konuştu:
"Üreticilerimiz açısından bu yıl fıstık altın yıldır. Rekoltenin az oluşu fiyatlara, fiyatlar da çiftçimize olumlu yansıdı. Durum böyle olunca da çiftçimizin yüzü gülmüştür. Ancak Antep fıstığı yine de hak ettiği fiyatı görmüş değildir. Bu bölgede üretilen ve her yıl birçok ülkeye ihraç edilen yeşil altının kilogram fiyatının 20 lira olması gerekiyor."