Arı kolonilerinde kış kayıplarını engellemek mümkün

İzolasyonu iyi yapılmış kovanların kullanılmasıyla arı kolonilerinde görülen kış ölümlerinin önüne geçmenin mümkün olduğu tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekirdağ'da yapılan bir araştırma sonucunda, izolasyonlu kovan kullanılmasıyla arı kolonilerinde kış kayıplarının büyük ölçüde önlendiği ortaya çıktı.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, arı kolonilerinde yüksek oranda kış kayıpları yaşandığını, yaşanan kış kayıplarının farklı nedenleri olduğunu ve bunları önleme yöntemleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, kovan tiplerinin arıların kıştan güçlü çıkmasında etkin bir rol oynadığını kaydetti.

Kış kayıplarında kovan tipinin önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, "Hangi tip kovanlarla biz arıları kışa sokarsak daha başarılı oluruz ve bunun arkasında yatan nedenleri anlamaya çalışıyoruz. Burada yaptığımız çalışmada iki grubumuz var karşılaştırma yaptığımız, bunlardan bir tanesi 'langstroth' kovanlar, diğeri de 'dadant' tipi kovanlar. Özellikle kuzey bölgelerimizde, kışı uzun süren bölgelerde dadant kovanının daha avantajlı olduğunu görüyoruz" dedi.

Oskay, "Duvarları daha kalın, kuluçka hacmi daha geniş kovanlarda kolonilerin daha başarılı bir şekilde kışladığını gözlemledik. Bu tip kovanlardaki koloniler, daha az bal tüketiyor, stoklarında bulundurduğu balı ve poleni, yavru gelişiminde kullanıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir