Buğday'ın fiyatı yüzde 20 arttı

Geçen yıl 52-53 lira olan bir çuval un, bu yıl 65 liraya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Nihat Sağır, "Geçen yıl 52-53 lira olan bir çuval yani 50 kilogram un, bu yıl 65 liraya çıktı" dedi.  

Sağır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 20 milyon tonluk buğday üretimine karşılık, bu yıl 19 milyon ton buğday elde edildiğini belirtti.  

İklim şartlarının ve kullanılan tohumların buğdayda verimin düşmesine neden olduğunu işaret eden Sağır, "Buğday bu yıl az olunca buğday fiyatları geçen seneye göre yüzde 15-20 arttı. Devlet, geçen yıl 70 kuruş civarında bir alım fiyatı açıklamıştı. Bu yıl herhangi bir fiyat açıklanmadı. Serbest piyasaya bırakıldı. Bugün Polatlı Ticaret Borsası satılan buğdayın kilogramı yaklaşık 1 liradan işlem gördü" dedi.  

Sağır, tüm bu gelişmelerin ekmek fiyatlarını doğrudan etkilediğini kaydederek, şunları söyledi: 

"Geçen yıl 52-53 lira olan bir çuval yani 50 kilogram un, bu yıl 65 liraya çıktı. Türkiye genelinde ekmeğin kilogramı 4 lira oldu. İzmir'de de 24 ekim itibarıyla 4 lira oldu. Ekmekte temel girdi olan unun fiyatının yükselmesi bizi çok etkiledi. Bunun yanında enerji, yakıt girdileri ile işçilik ve su, maya gibi ilave malzeme maliyetleri var. Tüm bunlar fiyatı yukarı doğru çekti." 

En çok ekmeği Türkiye tüketiyor 

Nihat Sağır, Türkiye'de ekmek tüketiminin 15 yıl önce kişi başı yıllık 150 kilogram ile dünya birincisi olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:  

"2012'de bu rakam 110 kilograma geriledi ancak hala dünyada birinciyiz. Ekmek tüketiminde son yıllarda bir düşüş söz konusu, Bu biraz da Türk halkının ekonomik gelişiminden kaynaklanıyor. İnsanların cebine giren fazla olursa sofrası o oranda genişliyor. Sofra genişlediği zaman sofrada ekmeğe ayrılan alan azalıyor. Biz yıllık kişi başı ekmek tüketiminin önümüzdeki 5 yıl içinde 90 kilogramlara düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu hala dünya ortalamasının üzerinde. Avrupa'da yıllık kişi başı ekmek tüketimi 45-50 kilogram civarında. Onun bile iki katı." 

"Ekmek, en ekonomik besin" 

Bazı diyetisyenlerin ekmeğin obeziteyi tetiklediğini işaret ederek tüketilmemesi gerektiğini savunduklarını hatırlatan Sağır, "Aslında ekmek buğdayın yapısı itibarıyla içinde B1, B2, B6, B12 vitaminler ve bolca mineral barındırır. Bir de ekmeğin kilogramı 4 lira, Ekmek, en ekonomik besin.  'Ekmek tüketmeyin' diyenler protein bazlı beslenin diyor. Ancak protein içeren gıdalar oldukça pahalı. Bakliyatın kilogramı 8-10 lira, etin 30-40 lira. İnsanlara ekmek yemeyin derken onların gelir düzeyini de düşünmek gerekiyor" diye konuştu.   

Bu konularda ilginizi çekebilir