Bulutsuz havalar Karadeniz'in tahıl üretimini yüzde 27 azaltacak

Dünyanın üç büyük buğday üreticisini vuran sıcakların bilançosu ortaya çıkmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

 

İSTANBUL - Dünyanın en büyük buğday ihracatçıları arasında bulunan Karadeniz Bölgesi'ndeki ülkelerin 2012 yılı üretimi vuran kuraklık nedeniyle tahıl rekoltesi
beklentisini yüzde 27 düşürerek 130 milyon tona indirmesi bekleniyor. Resmi verilere göre Rusya, Kazakistan ve Ukrayna 2012 sezonunu kapatmak üzere. Bu ülkeler ürün hasadının sırasıyla yüzde 96, yüzde 99 ve yüzde 85'ini gerçekleştirdi. Rusya Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, 9 Ekim itibariyle Rusya ambar ağırlıyla 70.58 milyon ton tahıl hasadı gerçekleştirirken, geçen yıla göre getiri yüzde 18.6 azaldı. Hacim olarak dünyanın en büyük üç buğday ihracatçından biri olan Rusya'nın 2012 yılında tahıl üretiminin, geçen yılki 94 milyon tondan 71 milyon tona inmesi bekleniyor. Buğday üretiminin yüzde  29 azalarak 40 milyon ton olacağıtahmin edilirken, arpa üretiminin 14 milyon ton, mısır üretiminin ise 7-8 milyon ton civarında olacağı tahminleri yapılıyor.

Ukrayna'nın tahıl üretim tahminini de 45-46 milyon tona çekebileceği kaydediliyor, Geçen yıl ülkenin toplam üretimi 57 milyon ton olmuştu. Ukrayna 8 Ekim itibariyle ekili alanların yüzde 85'lik kısmından 36.3 milyon ton hasat gerçekleştirdi. Tarım Bakanlığı'na göre kötü hava nedeniyle Ukrayna'nın buğday üretimi, 2011'deki 22.3 milyon tondan 15.5 milyon tona ve arpa üretimi 9.1 milyon tondan 7.2 milyon tona düşebilir.

Karadeniz Bölgesi'nin en büyük sert buğday üreticisi Kazakistan'da bulutsuz havalar nedeniyle bu yılın tahıl rekoltesinde ciddi bir düşüş bekleniyor. Geçtiğimiz yıl  ülkenin, bağımsızlığını kazandıktan sonraki üretim rekoru olan 27 milyon tonluk
hasadın ardından bu yıl rekoltenin 13 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Yetkililer ve analistler, Ukrayna'nın güneyi hariç, kış aylarında olumlu hava koşulları beklentisine karşın, bölgede gelecek yıla ilişkin rekolte konusunda henüz tahmin yürütemiyorlar.
UkrAgroConsult'ın verdiği bilgiye göre, kış buğdayının geleneksel üreticilerinden Ukrayna, kış ürünlerinin nemli koşullardan en iyi fayda sağlayacak bölgelere ekimini yaptı. Tarımla uğraşanlar 6.4 milyon hektar alana kış ürünü ekti.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 6.1 milyon hektarlık alana ekim yapılmıştı. Rusya'da da geçtiğimiz hafta itibariyle ekim çalışmalarının yüzde 76'sının tamamlandığı belirtiliyor. Rusya, 2011 yılının 17 milyon ton daha altında tohum ekimi yapmayı
planlıyor. Kazakistan'da ise tahıl ekimi ilkbahar aylarında yapılıyor. Karadeniz ve ABD'yi vuran sıcaklar ve kuraklık global tahıl üretiminin son yılların en düşük seviyesine inmesine neden olmuş ve dünya piyasalarında buğday ve mısır fiyatlarını
yükseltmişti. Rusya'nın bu yıl buğday ihracatına sınır getirebileceği ya da ihracata yasak getirebileceği söylentileri fiyatlar üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Buğday fiyatları geçen hafta yüzde 2.6 yükseldi

BUĞDAY fiyatları geçtiğimiz hafta yükseliş trendi içindeydi. ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) küresel stok tahminini aşağı çekmesi, buna karşın ABD'de hayvan yemi olarak buğday kullanımının artacağını bildirmesi fiyatları yükseltti. USDA'nın raporuna göre, küresel stok 31 Mayıs'ta 173 milyon ton civarında olacak. USDA, bir ay önce yayınladığı raporda stok seviyesini 176.71 milyon ton olarak tahmin etmişti.

Dünyadaki üretimin ise geçen yılki tahminlere göre yüzde 0.9 düşüşle 653.05 milyon ton olması bekleniyor. ABD'de buğdayın hayvan yemi olarak kullanım tahmini ise 220 milyon buşelden 315 milyon buşele yükseltildi. Raporda ayrıca Rusya, Kanada ve Avustralya'nın buğday üretimlerinin azalacağı tahmini yapıldı. Raporun sonrasında Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) buğday fiyatları yüzde 1.9 artarak 8.86 dolar/buşel düzeyine çıktı. Aralık vadeli buğday fiyatı geçtiğimiz hafta dört gün üst üste yükselerek son yedi haftanın en uzun süreli yükseliş trendini gerçekleştirdi. Ancak kontrat cuma günü yüzde 0.7 geriledi ve buğdayın fiyatı 8.80 dolar/buşele indi. Buğday fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 2.6 yükseldi.