Çiftçi, salçalık domatesten şeker pancarı üretimine kaydı

Salçalık domateste ülke ihtiyacının yüzde 40'ını tek başına karşılayan Karacabey, Susurluk Şeker Fabrikası'nın devreye alınmasıyla, şeker pancarını alternatif ürün belirledi. Bu yıl domateste 800-1 milyon ton rekolte hedefleyen çiftçi, şekler pancarı ekimini 12 bin dekara çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Geçen yıl yakalandığı pas akarı ve mildiyo hastalıkları nedeniyle verimde yüzde 30 kayıp yaşanan salçalık domates, Karacabey çiftçisi tarafından bu sene cazibesini yitirdi. Bölgenin önemli tarımsal gelirlerinden kabul edilen domates, tacını bu sene şeker pancarına bırakıyor.

2014'te kapatılan Susurluk Şeker Fabrikası'nın bu sezonda yeniden faaliyete alınacak olmasının çiftçiye alternatif tarım ürünü oluşturduğunu belirten Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, "2016'da salçalık domateste ciddi kayıplar yaşandı. Rekolte 500-550 bin tonlarda kalırken, salça sanayiinin taahhüt fiyatları yükselmedi, girdi maliyetleri yüzde 15 oranında arttı. Nisan ayında domates ekimine başlayacak çiftçi yine tereddütte. Çünkü domates fiyatlarını fabrikalar kendileri belirliyor, ödeme planlamasını da yine fabrikalar yapıyor. Bu sene yaklaşık 90-100 bin dekar aralığında salçalık domates ekimi yapılarak, 800 bin ila bir milyon ton rekolte hedefl eniyor" bilgisini verdi.

Bu yıl kilogram başına 240 ila 275 kuruş arasında değişeceği öngörülen domates alım fiyatlarının yine çiftçinin beklentilerini karşılamayacağını ifade eden Erdem, minimum 280 ila 300 kuruş olmasını talep ettiklerini söyledi. Erdem, Karacabeyli üreticilerin üretimin tamamını salça sanayiine verdiğini, dolaylı ihracatta da bölgenin öncelikli pazarının Ortadoğu olduğu bilgisini verdi.

Bu yılki salçalık domates rekoltesinde de olumsuz iklim koşulları ve fabrikaların fiyat politikaları nedeniyle yüzde 20-25'lik düşüş öngördüklerini, çiftçinin bu açığı şeker pancarı ekimi ile kapatmayı planladığını ifade eden Erhan Erdem, "Geçen yıl 2 bin dekarlık alana ekim yapılırken, bu sene 12 bin dekara çıktı. İlçenin şeker pancarı ekim kapasitesi 35-40 bin dekara ulaşabilecek büyüklükte. 2017 yılında çiftçi, fabrikanın faaliyete başlayacağının duyurulmasından sonra yeniden pancar ekimlerini artırdı. Ekim ayı başında hasat alınacak, fabrikada işlemeye başlanacak. Karacabey'de 12 bin dekar alanda pancar ekimi oldu. Bu yaklaşık 120 bin tonluk mahsul alınacağı anlamına geliyor. Fabrikanın yıllık kapasitesi 900 bin ton olup, bu sene Karacabey, Yenişehir, İnegöl'den alınacak mahsulle 360-380 ton civarında pancar işleyecek" dedi. Erdem, şeker pancarı alım fiyatlarında da artış beklediklerini sözlerine ekledi.

CHP Bursa milletvekili Sarıbal:
Çiftçiye polar oyunu oynanmasın!

Karacabey'de önceki yıllarda 27 bin dönüm olan pancar ekiminin, 2016'da 2 bin dönüme kadar düştüğüne vurgu yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, "Peki neden düştü? Çünkü çiftçiye polar oyunu oynandı. Önceden 14 polar (şeker oranı) sınırdı. Ancak siz bu polar sistemini kaldırdınız ve 135 kuruş olan pancar, polar yüzünden 95 kuruşa düştü, çiftçimiz çok zarar etti. Böyle olunca da bir dahaki tarım sezonunda pancar ekmedi. Şimdi yine çiftçimize polar oyunu oynanırsa, verilen sözler yerine getirilmezse, önümüzdeki yıl bu Susurluk Şeker Fabrikası yine kapanacak" açıklamasını yaptı.

Tarımın önemine vurgu yapan Sarıbal, "İthalat bitmeli, girdi fiyatları azaltılmalı, desteklemeler artırılmalı. İktidarın Türk çiftçisine 70 milyon borcu var. Lütfen çiftçiye olan borcunuzu ödeyin. Siz zannediyor musunuz ki çiftçi arazilerini genişletti, işlerini büyüttü de traktör satın alıyor. Çiftçi borçlarını kapatabilmek için çareler arıyor. Traktör satın alarak borçlarına takla attırıyor. Yani borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Köylümüz borçları yüzünden tarlasını satmasın. Çiftçi toprağını kaybederse, ülke de bağımsızlığını kaybeder" dedi.