Çiftçiyi yağışlar sevindirdi, dolu ve sel üzdü

Mayıs ve haziranda gelen yağışlar, kuraklık riskinin bulunduğu bölgelerde hububatın gelişimi için faydalı oldu. Bazı illerde ise dolu ve sel nedeniyle tarım alanları ve ürünler zarar gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ve hazirandaki yağışların bazı bölgelerde çiftçileri sevindirdiğini belirterek, "Ekim döneminin başlarında gelen mevsim normallerinin üstündeki yağışlar, kuraklık riskinin bulunduğu bölgelerde hububatın gelişimi için faydalı oldu." dedi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, ekim-nisan dönemindeki yağış miktarının mevsim normallerinin altında kaldığını, mayıstaki yağış miktarının ise iyi olduğunu söyledi.

Mayısta ortalama yağışın mevsim normallerinin yüzde 30,3 üstünde gerçekleşerek 64 milimetreyi bulduğunu aktaran Bayraktar, "Ekimden mayısa kadar olan dönemde yağış miktarı normale göre yüzde 15,6, geçen yıla göre de yüzde 11,3 azaldı. Bu süreçte yağış ortalamasının düşüklüğü, özellikle ekim ve kasımda ülke genelinde yağışların oldukça az olmasından kaynaklanmıştır." diye konuştu.

Bayraktar, söz konusu dönemde bütün bölgelerde yağışların azaldığına dikkati çekerek, en fazla düşüşün yüzde 21,1 ile İç Anadolu'da yaşandığını, bu bölgeyi yüzde 19,6 ile Doğu Anadolu'nun, yüzde 17,1 ile Ege Bölgesi'nin izlediğini bildirdi.

Mayıs yağışları iyi gerçekleşti

Mayısta, tüm bölgelerde yağış artışı gerçekleştiğinin altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Normale göre mayısta yağışlar, Ege'de yüzde 62,9, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 46,6 arttı. Bu bölgeleri, yüzde 45,7 ile Akdeniz, yüzde 28,9 ile Karadeniz, yüzde 23,9 ile Doğu Anadolu, yüzde 18,3 ile İç Anadolu, yüzde 14 ile Marmara bölgeleri takip etti. Mayıs ve haziranda gelen yağışlar, kuraklık riskinin bulunduğu bölgelerde hububatın gelişimi için faydalı oldu. Bu yağışlar üreticinin yüzünü güldürse de, bazı illerimizdeki dolu ve sel nedeniyle tarım alanları ve ürünler zarar gördü."

Bayraktar, aşırı yağışın meyve tutan ağaçları olumsuz etkilediğini, tarla ürünlerinde yatmalara yol açtığını, tarla ürünleri ve açıkta yetiştirilen sebzelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasını beraberinde getirdiğini ve ürünlerde olgunlaşmayı geciktirdiğini kaydetti. Aşırı yağışın meyve ve sebzelerde çatlamalara, taban suyu yükselmesiyle kök çürümelerine neden olduğu gibi döllenme sorunlarına da yol açtığını anlatan Bayraktar, bazı yerlerde ürünlerin de toplanamadığını söyledi.

'Kredi borçları ertelenmeli'

Bayraktar, şunları kaydetti:

"Dolu yağışı yaprakları delmekte, tomurcukları ezmekte, çiçekleri tahrip ederek filizleri kırmaktadır. Ayrıca dolu, tahıl ve baklagilleri yatırmakta, ağaçları yaralamakta, meyve dökümlerine yol açmakta, ürünlerde kalite kaybına sebep olmaktadır. Yağışlarla oluşan zararın tespiti amacıyla illerde hasar tespit komisyonları çalışıyor. Ürünlerini sigortalatan üreticiler hasar ihbarlarını yaptı, eksperlerin çalışmaları devam ediyor."

Bu yılki afetler nedeniyle ödenemeyen kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararın henüz yayınlanmadığını belirten Bayraktar, afetten zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesini ve üreticilere maddi destek yapılmasını istedi.