'Coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünümüz var'

Nisan ayında düzenlenecek coğrafi işaretli ürünler zirvesinin tanıtım toplantısında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkiye'nin 2 bin 500'ün üzerinde tescil alabilecek ürünü bulunduğu ancak sadece 200 kadarının coğrafi işareti olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATO tarafından 28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nin tanıtımı nedeniyle ATO Congresium'da basın toplantısı yapıldı.

Burada konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, zirvenin, coğrafi işaretli ürünler için pazar oluşturmak, sadece coğrafi işaretli ürünlerden oluşan bir ihtisas fuarını ülkeye kazandırmak ve Türkiye'de coğrafi işaretler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yapılacağını söyledi.

Coğrafi işaretlerin; ürünlerin katma değerinin artırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem taşıdığını dile getiren Baran coğrafi işaretli ürünlerin bir firmaya ya da kişiye değil, yerel özelliklerinden dolayı bir yöreye, bölgeye, ülkeye ait anonim ürünler olduğunu ifade etti.

Coğrafi işaretin, ürüne pazarlama gücü kattığını belirten Baran, "Ürün gerçek üreticilerini koruyarak kırsal kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Çorum leblebisi, Isparta halısı, Afyon kaymağı ibareleri belirli bir kalitenin işareti oluyor. Bu nedenle bir ürün için belli bir kalite sembolü haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınması o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda sağlar." diye konuştu.

"Coğrafi işaretli ürünlerimizin yalnızca 3'ü AB tescilli"

AB ülkelerinde toplamda 5 binin üzerindeki coğrafi işaretli ürünün, 54,3 milyar euroluk bir pazar değeri olduğunu ifade eden Baran, "Bugün 600'ün üzerinde tescilli coğrafi işaret, Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar euro kazandırıyor. 500’ün üzerinde coğrafi işaret taşıyan ürün İtalya ekonomisine 12 milyar euronun üzerinde gelir getiriyor. Ülkemiz geleneksel ürün adedi ve çeşitliliği açısından zengin bir potansiyele sahip. Gaziantep baklavasından Taşköprü sarımsağına, Finike portakalından Kars kaşarına kadar 2 bin 500’ün üzerinde tescil alabilecek ürünümüz bulunduğu halde sadece 200 civarında coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunlardan da yalnızca 3'ü Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş durumda."

"Zirve önemli bir adım olacak"

Baran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Üniversitesi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı'nın katkılarıyla düzenlenecek zirvede yerli ve yabancı uzmanlar, oda ve borsalar, üreticiler, üretici birlikleri, belediyeler, kalkınma ajansları, üniversiteler ve perakende sektörü temsilcileri bir araya gelerek tecrübe ve fikirlerini paylaşacaklarını bildirdi.

İzmir'de 'sakız ormanı' oluşturulacakİzmir'de 'sakız ormanı' oluşturulacak

Bu konularda ilginizi çekebilir