Damızlıkçılar yılbaşından önce ihracata hazırlanıyor
Siyah Alaca ırkta ihracat aşamasına gelindi.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Türkiye’de yeteri kadar Siyah Alaca ırkı damızlık hayvan bulunduğunu belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, Trakya bölgesinden başlamak üzere ihracat yapma aşamasına geldiklerini söyledi.
Simmental ırkı ıslah çalışmaları çerçevesinde et ve süt verimi yüksek hayvanlar elde edildiğini belirten Özden, bu kapsamda ortalama süt veriminin 4.5 tondan 7 tona yükseldiğini, canlı ağırlığın da 750 kg’a çıktığını belirtti.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye’nin sığır ıslahı konusunda geldiği noktayı anlattı. Birliğin bin 300’ü aşkın vasıflı çalışanıyla yetiştiricilere hizmet verdiğini belirten Özden, ıslan çalışmalarıyla
kayıtlı hayvanlarda ortalama süt veriminin 6 tonun üzerine çıktığını söyledi. Bu kapsamda simmental ırkı üzerinde yapılan ıslah çalışmaları sonucunda et ve süt verimi yüksek hayvanlar elde edildiği bilgisini veren Cemalettin Özden, bu hayvanların süt veriminin yıllık 4.5 tondan 7 tona çıktığını bildirdi. Bunların 750 kg canlı ağırlığa ulaşabildiğini ifade eden Özden, soykütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 473 bin olduğunu vurgularken, başarılı çalışmaların ardından Birliğin Dünya Simmental Federasyonu’na üye olduğunu söyledi.
İthalata gerek kalmadı
Türkiye’nin artık Siyah Alaca ırkı damızlık ithalatına ihtiyacı kalmadığını ifade eden Özden, bu hayvanların ve spermalarının ihracatı konusunda çalışmalara başladıklarını bildirdi. İlk etapta Marmara Bölgesi’nde hastalıktan ari işletmelerde ihracatın gerçekleştirileceğini ifade eden Özden, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri’ne yılbaşından önce ihracat yapılabileceğini kaydetti.
Okul sütü taahhüdü
Geçen yıl başlayan okul sütü projesini çok önemsediklerini ve bu yıl da devam etmesini istediklerini belirten Özden, Birlik olarak belirli miktarda süt hibesini taahhüt ettiklerini söyledi. İlk defa geçen yıl uygulanmaya başlanan yeril sperma desteğinin
miktarı arttırılarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Cemalettin Özden, süt analiz desteğinin çıkarılmasının önemli olduğunu bildirdi.