Domates üreticisi eyleme hazırlanıyor
Domates fiyatı 10 kuruşa kadar düştü. 'Tuta Absoluta' zararlısı nedeniyle ihracat neredeyse durdu. Yaz mevsiminin ürün bolluğuna neden olması üreticiyi zor duruma soktu. Şimdi Türkiye'nin en büyük domates üretim merkezi Antalya'da üretici eylem hazırlığın
FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA - İhracatta sorun yaşanması, sıcakların da artmasıyla ürün bolluğu olması ve sebze fiyatlarının düşmesi üzerine, para kazanamayan çiftçiler ve Antalya Toptancı Hali’ndeki komisyoncular eyleme hazırlanıyor.
Antalya Toptancı Hali’nde ihracatlık domatesin 50, iç piyasada da 10-15 kuruşa düşmesi üreticiyi isyan noktasına getirdi.
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, domateste “Tuta Absoluta” zararlısı nedeniyle ihracatın durma noktasına geldiğini söyledi. Üreticilerin de sıkıntılı olduğunu belirten Satıcı, ihraç domatesin 50, iç piyasaya verilen domatesin de 10-15 kuruştan işlem gördüğünü kaydetti. Mustafa Satıcı, “Üretici ve çiftçi son yılların en zor dönemini yaşıyor. Çok büyük sıkıntı var. Ben yıllardır böyle bir sıkıntı görmedim” dedi.
Üreticilerin seslerini duyurmak istediğini anlatan Satıcı, şöyle devam etti: “Yaz mevsiminin gelmesiyle ürün bolluğu yaşanıyor. Avrupa’da rakip ülkelerde de yaz üretimin başlamasıyla arz talep dengesi bozuldu. Bunun yanında ihracatın da durma noktasına gelmesi üzerine sebze fiyatları büyük düşüş gösterdi. Kasım ayında domates ihracatı için ton başına 50 dolar destek istedik. Eğer domatese destek verilseydi bu durumlara gelinmeyecekti.”
Resmi fiyat da satış fiyatı da o olacak
Antalya Toptancı Hal Müdürü Uğurcan Ecemiş de, bu sorunun her yıl yaşandığını bildirdi. Havaların sıcak gitmesiyle seralarda ürün bolluğu yaşandığına dikkat çeken Ecemiş, Toptancı Hali’ne bol miktarda ürün girdiğini kaydetti. Talep olmaması nedeniyle fiyatların düştüğünü anlatan Uğurcan Ecemiş, “İhracatçılarımızda yurt dışı satış için yoğun çalışması var” diye konuştu.
Komisyoncuların otelcilere sebzeyi resmi fiyat listesinin altında verdiğini anımsatan Ecemiş, komisyoncuların Toptancı Hal resmi fiyat listesinin yüksek yazılmasını istediklerini söyledi. Bu uygulamayı engellediklerini vurgulayan Ecemiş, şöyle konuştu: “Turizmin lokomotifi Antalya’da oteller büyük bir pazar. Komisyoncu otelciye sebzeyi Toptancı Hali'nin belirlediği resmi fiyatın altında veririm diyor. Buna göre satış yapıyor. Sonra da resmi fiyatın yüksek gösterilmesini istiyor. Bu da vatandaşa yansıyor. Buna izin vermiyoruz. Toptancı Hali’nde gerçek satış fiyat ne ise resmi fiyat da o olacak.”
Ton başına 50 dolar teşvik isteği
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise çiftçinin yıllardır para kazanamadığını söyledi. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığına dikkat çeken Alp, sıcaklar nedeniyle seralarda ürünün artığını, buna karşılık ihracatta büyük sorun yaşandığını söyledi. İhracatın durması ve seralarda da ürün bolluğu yaşanması nedeniyle fiyatların çok düştüğünü anlatan Nazif Alp, ihracata giden domatese ton başına 50 dolar teşvik verilmesini istediklerini bildirdi. Çiftçilerin yaşadığı sorunu yetkililere ileteceklerini belirten Alp “İhraç ürünü domatese ton başına 50 dolar destek verilmesini istiyoruz. Devletimizin de bir ödeme gücü var. Bunu da biliyoruz, ancak çiftçi destek istiyor. Dekar başına destek değil de ürüne destek verilsin. Antalya’da 130 bin çiftçi var. Çiftçi büyük sıkıntı içinde” dedi. Antalya’da çiftçi ve komisyoncuların Toptancı Hali’nde sebze fiyatlarının düşük olması nedeniyle gösteri yapmak için girişimlerde bulundukları öğrenildi.