Domatesin ekonomiye katkısı 12,7 milyar lira

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye'de domatesin sebze üretimi içindeki payının yüzde 40, bu ürünün ekonomiye katkısının ise 12,7 milyar lira olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, domatesin tek başına ekonomiye 12 milyar 671 milyon liralık katkı yaptığını bildirerek, "Türkiye'deki çok geniş sera alanlarıyla yaz kış üretilebilen ve ekonomiye yaklaşık 12,7 milyar liralık katkı sağlayan bu kadar önemli bir sebzede, sorunlar en kısa zamanda çözülmeli, üretimin devamı sağlanmalıdır" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, domatesin sebzeler içinde bir tekel gibi olduğunu, değerde toplam bitkisel üretimdeki payının yüzde 10,7'sini, toplam sebze üretimindeki payının ise yüzde 40'ı bulduğunu kaydetti.

Şemsi Bayraktar, 11,85 milyon tonluk üretimiyle Çin, Hindistan ve ABD'nin ardından dördüncü sırada gelen ve dünya domates üretiminin yüzde 6,9'unu karşılayan Türkiye'nin ihracatta da dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. Toplam sebze ihracatının yüzde 62'sinin domatesten oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, 6,2 milyon tonu bulan örtü altı sebze üretiminde domatesin payının yüzde 52,8'i bulduğunu söyledi.

Hollanda ithal domatesi yeniden ihraç ediyor

Domates ihracatında, Meksika, Hollanda ve İspanya'nın ardından dördüncü olan Türkiye'nin, dünyada aldığı payın yüzde 4,5'e olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"İlginç olan ihracatta Türkiye'yi geride bırakan Meksika, Hollanda ve İspanya, üretimde Türkiye'nin ardında kalıyorlar. Hatta, domates üretimi Türkiye'ye göre çok çok gerilerde olan Hollanda, ithal ettiği domatese katma değer katarak yeniden ihraç ediyor ve dünya ihracatında ikinci sırayı alıyor.

Rusya'nın Türk tarımsal ürünlerine 2016 yılı başından itibaren uyguladığı ambargo kararı en çok domates üreticisini etkiledi. Üreticimizin en önemli sorunlarından birisi, Rusya ambargosudur. 2015-2016 döneminde Rusya hariç domates ihracatı 106,5 milyon dolardan 239,9 milyon dolara çıksa da Rusya da dahil edildiğinde toplamda 365,3 milyon dolardan 239,9 milyon dolara geriledi. İhracat, Irak, Belarus, Gürcistan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer ülkelere yöneldi."

Sofralık domates üretiminde Antalya birinci

2006-2016 döneminde, domates ekim alanının yüzde 6,8 gerilediğini, buna karşın verimdeki yüzde 37,2'lik artışın üretime olumlu yansıdığını ve üretim rakamının yüzde 27,9 yükseldiğini ifade eden Bayraktar, "verim artıkça, Türkiye, üretim ve ihracatta dünyada daha üst sıralara tırmanacaktır. 2006-2016 döneminde salçalık domatesteki yüzde 36,6, sofralık domatesteki yüzde 24,1'lik artışın sebebi verimdeki yükselmedir" dedi.

Bayraktar, iller bazında bakıldığında sofralık domateste Antalya'nın yüzde 19,1, salçalık domateste de Bursa'nın yüzde 29,8 payla ilk sırayı aldığını bildirdi.

157 milyon dolarlık salça ihraç edildi

Başta salça olmak üzere domatesin, konservesi, suyu, ketçabı ve sosunun da gündelik hayatın ve ihracatın önemli unsurları olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Türkiye salça ihracatında 157,3 milyon dolar ve yüzde 4,4'lük payıyla Çin, İtalya, ABD, İspanya ve Portekiz'in ardından 6'ıncı sırada yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye 128,8 milyon dolarlık dondurulmuş, kurutulmuş, tüm ve parça halinde konserve edilmiş domates ve domates suyu, sosu ve ketçabı ihraç etmektedir" diye konuştu.

Patates fiyatı en çok azalan ürün olduPatates fiyatı en çok azalan ürün oldu

Bu konularda ilginizi çekebilir