Eroğlu: Üreticiye 4 yılda 3 milyar TL hibe verilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki 4 yılda kırsal kalkınma amacıyla üreticiye 3 milyar lira hibe dağıtılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Güral Termal Otel'de Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD 1 yatırımlarının toplu açılış töreni ile IPARD 2'nin lansmanına katıldı. 

Burada konuşan Bakan Eroğlu, açılışı yapılan IPARD 1 kapsamında kırsal kalkınma için bugüne kadar 3.5 milyar TL'nin üreticilere dağıtıldığını açıkladı.

Ak Parti hükümetlerinin kırsal kalkınmaya büyük önem verdiğini aktaran Bakan Veysel Eroğlu, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) da 2007 yılında hükümetleri döneminde kurulduğunu anlattı. TKDK'nın 2011 yılından itibaren AB destekleme fonlarından faydalanmaya başladığını vurgulayan Bakan Eroğlu, TKDK yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da çiftçi ve üreticiye büyük destek verdiğini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın doğrudan ve dolaylı desteklerinin 1 yılda 13 milyar TL'ye ulaştığına değinen Bakan Eroğlu, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirlik açısından önemli olduğuna dikkati çekti. 

'HİBE ORANI YÜKSELECEK'

Tanıtımı yapılan IPARD 2 bünyesinde daha fazla destek verileceğini de söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, gelecek 4 yıl içinde 3 milyar TL hibe dağıtılacağını belirtti. Kırsal kalkınmaya verilecek desteklerin giderek artacağını kaydeden Bakan Eroğlu, 'IPARD 2 kapsamında daha büyük hamle yapılıyor. Allah nasip ederse 2020 yılına kadar aşağı yukarı 3 milyar TL hibe kullanılacak. Şu ana kadar yatırımın yüzde 50'si hibe, yüzde 50'sini vatandaş karşılıyordu. Hibe oranı yüzde 65'e belki yüzde 70'e hatta hedef yüzde 80'e çıkarılacak. Belediyelere yüzde 80 destek veriliyor' diye konuştu. 

'SÖZLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ'

Seçimden önce verdikleri vaatlerin yerine getirildiğini kaydeden Bakan Eroğlu, şöyle dedi:
'Hükümetimiz seçimlerden önce 'Yemde KDV'yi düşüreceğiz' diye söz vermişti. Başbakanımız bu konuda son derece hassas. Önümüzdeki 3 ayda, 6 ayda ve 1 yılda bütün reform vaatlerimizi gerçekleştirmek için hükümetimiz her hafta Bakanlar Kurulu toplantısında gerekli kararları alıyor. 3 ayda vaatlerimizin yüzde 33'lük kısmını gerçekleştirdik. 

Asgari ücret 1300 liraya çıktı, emeklilerin maaşları zamlandı ve özellikle öğrencilerin burs miktarı arttı. Velhasıl verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getiriyoruz.'

'TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA KARARLIYIZ'

Uzman Jandarma Çavuş Ramazan Emet'in Şırnak'ta şehit edilmesine de değinerek, terörle mücadele konusunda açıklama yapan Bakan Eroğlu, 'Bu vatan ve bayrak uğruna canlarını seve seve feda eden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz. Şehitlerimizin ruhları şad olsun, onlara minnet ve şükran borcumuz var. Hükümetimiz kararlı. Bu PKK terör örgütünün bitmesi noktasında son silah gömülünceye kadar mücadele sürecektir. İlelebet bu şanlı bayrağımız bu topraklarda dalgalanacak, bu minarelerden bu ezanlar ilelebet okunacaktır' dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Eroğlu, TKDK'dan destek alan üreticilere temsili çeklerini verdi.