Fındıkta lisanslı depoculuk uygulaması Ordu'dan başladı

Ünye'nin Yüceler köyünde kurulan 25 bin ton kapasiteli tesiste lisanslı depoculuk kapsamında üreticiden ilk kez fındık alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ORDU - Ünye'nin Yüceler köyünde kurulan 25 bin ton kapasiteli tesiste lisanslı depoculuk kapsamında üreticiden ilk kez fındık alındı.
Lisanslı Depoculuk AŞ (LİDAŞ) firmasına ait depoda düzenlenen törene katılan Vali Orhan Düzgün, yaptığı konuşmada, dünyada üretilen fındığın yüzde 70'inin Türkiye'de, bunun da yaklaşık 3'te 1'inin Ordu'da yetiştirildiğini söyledi.
Bu bakımdan Ordu'nun, fındığın başkenti olarak adlandırıldığını ifade eden Vali Düzgün, şöyle konuştu:
"Üreticilerimizin ürünlerini istedikleri zaman satabilmeleri, her türlü yangın, su baskını ve hırsızlık gibi olaylara karşı güven duydukları sigortalı bir depoya bırakmaları çok önemliydi. Bu amaçla sayın İçişleri Bakanımızın önderliğinde lisanlı depoculuğun ilimizde faaliyete geçme çalışmalarını hep birlikte yürüttük. Yoğun takipler sonucunda da bugün ilk fındık ürünü depoya teslim ediliyor."
Vali Düzgün, tesisin resmi açılışının da İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla yapılacağını sözlerine ekledi.
Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisanslı depoculuk kapsamında üreticilerden fındık alımına başlanmasının, fındığın geleceği adına çok önemli olduğunu söyledi.
Uygulamanın fındık sektöründe yer alan üreticiler başta olmak üzere herkesi yakından ilgilendirdiğini dile getiren Atik, şöyle devam etti:
"Bilindiği gibi 2008 yılından itibaren devlet fındıkta müdahale alımları yapmaktan çekilerek bunun yerine alan bazlı desteklemeler yapmaya başladı. Bununla birlikte fındığını hemen satmak istemeyen üretici, ürününü evinde ya da emanete bırakarak bekletmek durumunda kalıyordu. Ancak burada emanete bırakılan fındık aynı zamanda piyasada işlem görmeye devam ediyordu. İşte lisanslı depoculuk faaliyete geçtiği andan itibaren fındık fiyatını beğenmeyip ürününü bekletmek isteyen üreticiler, bu depolardan iki yıl boyunca yararlanabilecekler. Bu bakımdan lisanslı depoculuk üreticimiz için bir şans."
 
Lisanslı depoculuğun artıları
 
Atik, uygulamanın üretici adına önemli artıları olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Uygulama kapsamında üreticilerimize yükleme, boşaltma, depo kirası ve muayene ücreti olmak üzere toplam 4 kalemden oluşan bir ücret yansıyacak. Burada üreticinin ciddi gelir kaybı söz konusu olmayacak. Aylık bir ton fındığın depo kirası 15 liraya tekabül ediyor. Stopaj eşittir diğer maliyetler gibi görebiliriz bunu. Yine üreticilerimiz ürünlerini LİDAŞ depolarına getirip bırakabilirler. Ürün senetleriyle bizim anlaşmalı bankalarımız olacak, bu anlaşmalı bankalardan ürünün günlük bedeli üzerinden yüzde 60 kredi kullanabilirler. İsterlerse bu ürünü piyasada bir tüccara satıp devrini de gerçekleştirebilirler. Bir artısı da iki yıl boyunca depoda ürünlerini bekletilebilecekler, iki yılın sonunda son 45 gün içinde ürünlerini isterse depodan geri çekebilecekler, isterse satımını yapabilecekler. Bu zaman diliminde üründe herhangi bir kayıp olmayacak. Üreticinin bıraktığı randıman ve kilo ile ilgili en ufak bir eksiklik söz konusu değil, bu depolardaki fireyi tamamen LİDAŞ karşılayacak."
Bu konularda ilginizi çekebilir