Güneydoğu'dan bakliyatı en çok Ortadoğu alıyor

Ocak-Eylül döneminde 1 milyar 536 milyon 605 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, ocak-eylül döneminde 1 milyar 536 milyon 605 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Altunkaya, yaptığı yazılı açıklamada, bölgenin makarna ve buğday unu üretiminde önemli bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Bunun da ihracata yansıdığını ifade eden Altunkaya, ürün grupları içerisinde en fazla payı 406 milyon 960 bin dolarla buğday ununun aldığını kaydetti.

Bitkisel yağ ihracatının 295 milyon 787 bin dolarla ikinci sırada yer aldığını aktaran Altunkaya, bu ürünü 209 milyon 274 bin dolarla makarnanın izlediğini, 624 milyon 584 bin dolarlık da diğer ürünlerden ihracat yapıldığını ifade etti.

İhracatta ilk sırayı Ortadoğu ülkeleri alıyor

Güneydoğu'dan gerçekleştirilen hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ilk sırayı Ortadoğu ülkelerinin aldığına, bölgeye 1 milyar 115 milyon 609 bin dolarlık satış yapıldığına dikkati çeken Altunkaya, ihracatta ikinci sırada 286 milyon 376 bin dolarla Afrika ülkeleri, üçüncü sırada da 20 milyon 743 bin dolarla Asya ve Okyanusya ülkelerinin bulunduğunu belirtti.

Bölgelerarası ihracatta en fazla payı Ortadoğu ülkelerinin aldığını ancak Avrupa ve Amerika ülkelerinin ihracatta istenilen seviyede olmadığını aktaran Altunkaya, bu bölgelere satışın artırılması için çalışma başlatılacağını kaydetti.

İhracat için Avrupa ve Amerika ülkelerine ağırlık verilecek

Tanıtım gruplarının ihracatın az olduğu ülkelere ağırlık vereceğini belirten Altunkaya, gelecek yıllarda ihracatta Avrupa ve Amerika ülkelerinin de iyi yerlerde olacağını aktardı.

İhracat rakamları ve ihraç edilen ülkelere ilişkin de bilgi veren Altunkaya, şunları kaydetti:

"GAİB Ocak-Eylül döneminde toplam 1 milyar 536 milyon 605 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ülke dağılımına bakıldığında Irak, 864 milyon 890 bin dolarla ilk sırada, bu ülkeyi 141 milyon 82 bin dolarla Suriye, 94 milyon 92 bin dolarla da Sudan izliyor. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında Ortadoğu dikkat çekiyor. İhracatın aslan payını Irak alıyor. Gelecek dönemlerde hem ihracatımızı artırmak hem de ülkelerin dağılımını farklılaştırmak istiyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir