Güneydoğu'nun 'tahıl ambarı' lisanslı depoya kavuşuyor

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, Ticaret Borsası tarafından hazırlanan proje kapsamında yaptırılan 90 bin ton kapasiteli lisanslı hububat deposunun kısa süre içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekilebilen tarım alanı bakımından, Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor.

Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kent, Atatürk Barajı'nın sağladığı sulama imkanları sayesinde bu sektörde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Kentte, Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) tarafından hazırlanan projeyle 90 bin ton kapasiteli modern lisanslı hububat depolama tesisi ve laboratuvarı kuruldu. İnşaatı tamamlanan deponun lisans işlemlerinin ardından kısa süre içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Tesis, Şanlıurfa ve bölge illerinde faaliyet gösteren bulgur, un ve mercimek işleme sanayilerinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi yıl boyunca düzenli ve standart şekilde temin edebilmelerini sağlayacak.

Projeyle aynı zamanda, depolama işlemi lisanslı depoculuk faaliyeti şeklinde yürütülerek, üretici gelirlerinin artırılması ve hububat depolama zayiatının azaltılarak milli ekonomiye katkıda bulunulması amaçlanıyor.

"Tüm bölgeye hitap edecek"

ŞUTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin hububat ihtiyacının önemli bir kısmının bölge illerinden karşılandığını, ancak mahsulün depolanması konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Bölge çiftçisinin ürettiği kaliteli buğdayın, muhafaza edilememesi nedeniyle değer kaybına uğradığını dile getiren Kaya, bu sorunun giderilmesi açısından lisanslı deponun önemini vurguladı.

Kaya, projenin finansmanının tamamının hibe kaynaklı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şu anda sadece lisans işlemleri kaldı, bu proje tamamlandığında bölge çiftçisinin ürettiği kaliteli buğday, değerini kaybetmeyecek ve artık rahatlıkla depolanabilecektir. Türkiye'deki sert buğdayın en kalitelisi burada yetişiyor. Ürünler laboratuvarda analiz edilip geçecek. Kısa bir süre içinde lisans işlemlerini de bitirip, depoyu üreticilerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Depomuz, tüm bölgeye hitap edebilecektir. Bölge çiftçisinin ve sanayicisinin ciddi anlamda ekonomik ve ticari fayda sağlayacağı inancındayız.''

"Fiyat dalgalanmaları kontrol altına alınabilecek"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da lisanslı depoculuk faaliyetinin tarım sektöründe ciddi bir ihtiyacı karşıladığını ifade ederek, lisanslı depoculuk sayesinde ürün riskinin önlenebildiğini dile getirdi.

İnsan ve hayvan beslenmesinde önemli olan hububat ürünlerinde depolama koşullarının çiftçileri mağdur ettiğini vurgulayan Çullu, şöyle devam etti:

"Şanlıurfa'da arpa, buğday ve mısır hasadına başlayan çok sayıda çiftçi ilk anda ürünlerini satmayıp, belirli bir süre farklı alanlara depolamaktadır. Depo olarak nitelendirilen ambar, gibi alanlardaki uygun olmayan koşullar tohum kalitesini etkilemektedir. Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından oluşturulan 90 bin tonluk lisanslı depo özellikle bölgede üretilecek buğday, mısır ve arpa için çok önemli bir yatırım olmuştur.

2017 yılında hizmete açılacağı belirtilen depoya alınan ürünlerin kalitesi analiz edilerek sınıflandırılacak ve 1 yıla kadar belirli bir ücret ile depolanacaktır. 2014 yılında çıkan bir kanun ile de lisanslı depolarda ürünlerini muhafaza eden çiftçilere destekleme verilmektedir. Lisanslı depoculuk dönemi ile tohumların standardı belirlenerek, piyasadaki fiyat dalgalanmaları kontrol altına alınabilecek, ürün kalitesi korunacak ve üretim politikaları daha sağlıklı oluşturulabilecektir."

TÜİK, tarımsal üretimde artış bekliyorTÜİK, tarımsal üretimde artış bekliyor