"Hal Yasası fiyatı düşürmez, üretim planlaması şart"

Hal Yasası'nın sebze ve meyve fiyatlarını yüzde 30 düşüreceği iddialarına karşı Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan'dan "Yeni yasa fiyatları düşürmez" açıklaması geldi. (Hüseyin Gökçe)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

Yaklaşık 10 bin hal esnafını temsil eden Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatlarındaki olağanüstü artışların yaşanmaması için özellikle patates soğan gibi temel gıda ürünlerinden başlayarak acilen üretim planlamasına geçmesi gerektiğini söyledi.

Hal Yasası değiştirilerek fiyatların düşürülemeyeceğini dile getiren Tavşan, fiyatların arz ve talebe göre üretim planlamasıyla düşürülebileceğinin altını çizdi. Enflasyonun en önemli unsurlarından birisi olan sebze meyve fiyatlarıyla ilgili ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Yüksel Tavşan, hazırlıkları sürdürülen yeni hal yasasının sorunu çözmeye yeterli olamayacağını bildirdi.

"Antalya'daki sel fiyatı çok etkilemedi"

Son dönemlerde bazı ürünlerde beklenmeyen fiyat artışları yaşandığına değinen Tavşan, patlıcan fiyatının aşırı yağmur, aç ışık yüzünden tavan yaptığını aktardı. Aynı durumun karnabahar için de geçerli olduğunu söyleyen Tavşan, kamuoyunda sanılanın aksine Antalya'daki hortum felaketinin fiyatları çok etkilemediğinin altını çizdi. Yüksel Tavşan, "Belki faydalanmak isteyenler oldu ama kolay kolay fiyatları tesir etmesi söz konusu olamaz. Geçtiğimiz hafta büyük market grupları belli ürünleri (patlıcan) almayacağız dedi. Büyük marketlerin satmayacağız dediği ürünlerde fiyatlar düştü" dedi.

"Marketlerde ürün seçilmesi de fiyatı artırıyor"

Marketlerde ürünlerin seçilmesi sonucu oluşan zayiatın yine marketler tarafından fiyatlara eklendiğini dile getiren Yüksel Tavşan, şunları söyledi: "Marketler kötü ürün satamayacağı için geriye kalanı atıyor. Bu nedenle geleneksel Pazar sistemimizi korumalıyız, geliştirmeliyiz."