Hayvan yetiştiricileri soya fasulyesine destek bekliyor

Çukurova Bölgesi'nde soya fasulyesi yetiştirmenin iklim açısından elverişli olduğu ve bölgede hammeddeyi kendimiz üretirsek maliyetleri daha da aşağı çekebileceğimiz belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM AHATOĞLU

MERSİN - Türkiye'de hayvancılık sektörünün gelişmesi, maliyetlerin düşüp rekabetçi yapının güçlenmesi için sektör temsilcileri hayvan yeminde kullanılan soya fasulyesi ekimine destek bekliyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Yusuf Cansev, Mersin'in hayvancılıkta özellikle kanatlı hayvan üretim potansiyeli ile öne çıktığını kaydederek, bu potansiyelin etkin şekilde kullanımı ve rekabetçi yapının oluşması için maliyetlerin azaltılması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerinde önemli kalemi hayvan yemlerinin oluşturduğunu kaydeden Yusuf Cansev, bu konuda desteklerin artırılması talebinde bulundu. Hayvan yemlerinin önemli katkı maddeleri arasında soya fasulyesinin yer aldığını anlatan Cansev, soya küspesinde yüzde 80 dışa bağımlı olduklarını kaydetti.

Geçmiş yıllarda mısırda da benzer bir sorun yaşadıklarını, mısırda yüzde 70 dış bağımlılık bulunurken destekleme sonrasında Türkiye'nin kendi kendisine yettiğini hatırlatan Cansev, şunları söyledi:

"Soya fasulyesi ve ayçiçeğinde de desteklerin artırılıp cazip hale getirilmesi halinde bu iki ürünün üretiminde de ülkemizde iyi sonuçlar alabiliriz. Bu ürünlerin yağı çıkarıldıktan sonra posası hayvan yeminde ideal protein olarak kullanılabilir. Bu sayede Avrupa ve Amerika'ya göre çok daha uygun fiyatlarla yem üretebiliriz. Ayrıca Çukurova Bölgesi iklim açısından bu bitkilerin üretimi açısından oldukça elverişli. Bölgemizde hammaddemizi de kendimiz üretirsek maliyetleri daha da aşağı çekmiş oluruz. Bakliyat çıkıntıları da (kırık, küçük nohut, fasulye, mercimek, pirinç vs) besi hayvancılığı konusunda ucuz bir yem hammaddesi olarak değerlendirildiği düşünülürse böyle bir uygulama sonrasında yem konusunda sıkıntı kalmayacak, kırmızı ette bırakın ithalatı ihracatçı konumuna dahi ulaşabileceğiz."

Enerji için de girişimde bulundular

Enerji maliyetlerinin de azaltılması gerektiğini savunan Cansev, halen üretim çiftliklerinde kullandıkları elektrikte ticarethane tarifesi uygulandığını hatırlattı. Cansev, "İlgili bakanlıklarla, kurumlarla yazışmalarımız oldu ancak henüz sonuç alamadık. Bizim maliyetlerimizin yüzde 15'e yakınını elektrik giderleri oluşturuyor ve ticarethane tarifesi, maliyetlerimizi çok yükseltiyor. Bunun acilen düzenlenmesi, hayvancılık faaliyetlerinin de tarımsal destek kapsamına alınması gerekiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir