İhracatçı, Rusya pazarında yüzde 15 büyüme hedefliyor

Geçen yıl 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren meyve ve sebze sektörü bu yıl sadece Rusya pazarında yüzde 15 büyüme hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk-Rus ilişkilerindeki ekonomik olumsuzlukların normale dönmesiyle Türk yaş sebze ve meyve ihracatçıları, yıllık mevcut 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat kapasitesini 2017 yılında en az yüzde 15 artırmayı hedefliyor.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, 2016 yılının tüm olumsuzluklara rağmen yaş sebze ve meyve sektörü açısından iyi geçtiğini söyledi.

Sektörün, yıllık 2,5 milyar dolar getirisiyle Türk ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olduğunun kaydeden Kavak, "Bu ihracatın yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık kısmını en büyük pazarımız olan Rusya ile yapıyoruz. Bu rakamı küçümsememek lazım, büyük bir önemi var çünkü bu döviz girdisi çok büyük kitlelere yayılıyor. Yaş sebze meyve ihracatından elde edilen toplamda 2,5 milyar dolar, çok büyük bir nüfus kitlesine dağılıyor. Sosyal yönü çok ağır basıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kavak, Rusya'nın, Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımına getirdiği birtakım kısıtlamaları kaldırmasıyla narenciye ürünlerinin rahat şekilde tekrar ülke pazarına girdiğini hatırlatarak, ihracatçıların farklı pazar arayışlarına yöneldiğini ve bu arayışların karşılık bulduğunu da söyledi.

"Tek pazara bağımlılıktan kurtulmalıyız"

Farklı ülkelerde tanıtım kampanyalarına devam ettiklerinin dile getiren Kavak, "Rusya'nın kısıtlama getirdiği dönemde biz ihracatçı birlikleri ve narenciye tanıtım grubu olarak pazarlarımızın genişletilmesi ve mevcut pazarlarımızdaki payın artırılması amacıyla çok büyük çalışmalara başladık. Ukrayna Polonya ve Romanya gibi ülkelerin yanı sıra Ortadoğu'da tanıtımlar yaparak, bu yelpazeyi genişletmeyi planladık, yeni pazarlar üretmeyi amaçladık. Tek pazara bağımlı olmaktan kurtulmamız gerektiğine artık kanaat getirdik" dedi.

"Dolardaki artış ihracatçının lehine"

Bu yıl Rusya'ya olan ihracatlarını yüzde 15 artırmayı hedeflediklerini söyleyen Kavak, "İhracatımızın bu yıl daha da artması için çalışmalara başladık. Rusya'da ihracat kalemlerimizden olan domates, üzüm gibi ürünlerimizde halen yasaklar devam etmesine rağmen umutluyuz. Çünkü bu yasakların kaldırılması için çabalarımız hem hükümet düzeyinde hem de bizlerin çabasıyla devam ediyor. Şu an Rusya ile yaş sebze ve meyvede olan mevcut 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatımızda en az yüzde 10 ila 15 düzeyinde artış sağlanacağına inanıyorum. Çünkü çalışmalarımız çok şükür çok iyi gidiyor. Dolardaki artış da ihracatçılarımızın lehine gelişen bir durum" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir