Işık'tan "enerji ve cari açık" vurgusu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye, enerjiden dolayı ciddi cari açık veren bir ülke, 50 milyar doların üzerinde enerji ithalatı yapıyoruz" dedi
GAZİANTEP - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şehitkamil Kültür Merkezinde düzenlenen "Gaziantep 2. Enerji Zirvesi"nde, Türkiye'nin enerji ithalatından dolayı ciddi açık verdiğini belirtti.
Enerji ve altın harcamaları toplamının Türkiye'nin cari açığına denk geldiğini ifade eden Işık, bu nedenle enerji tasarrufunun büyük önem taşıdığını bildirdi.
Toplum olarak enerji tasarrufunda çok dikkatli olunmadığını dile getiren Işık, "Sadece evimizdeki, iş yerimizdeki enerjinin tasarrufunda değil, aynı zamanda kendi enerjimizi harcama konusunda da çok cömertiz. Enerjimizi birbirimize karşı tüketmede de mahiriz. Ülkenin içinde yaşadığı tartışmaları gördüğünüz zaman gerçekten boşa harcadığımız çok enerjimiz var" dedi.
Yenilenebilir enerjinin enerji arzında daha fazla yer tuttuğuna dikkati çeken Işık, şunları söyledi:
"Yenilebilir enerji, dünyanın çok fazla üzerinde durduğu ve önemsediği bir konu. Artık dünya fosil yakıtların yerine geçecek alternatif enerjilere yoğunlaşıyor. Türkiye, fosil yakıt açısından zengin bir ülke değil. Türkiye, enerjiden dolayı ciddi cari açık veren bir ülke, 50 milyar doların üzerinde enerji ithalatı yapıyoruz. Dolasıyla ülke olarak bu konuda yatırım yapmak zorundayız. Bu bizim için aslında mecburi istikamet. Rüzgardan, jeotermal ve güneşten daha fazla faydalanmak zorundayız. Yerli yakıtlar ve yenilebilir enerjinin kullanılması bizim için önceliklidir. Bu konuda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekliyoruz. Bu konuda Gaziantep'e özel çağrım var. İstiyoruz ki Gaziantep insanı teknolojide de isminden bahsettirsin. Derdimiz kendi enerjimizi en fazla biz üretelim, en az harcayalım. Cari açık illetinden de ülkemizi kurtaralım."
"Kaynaklarımızı tasarruflu kullanmak zorundayız"
Gaziantep Valisi Erdal Ata, dünya nüfusunun arttığına dikkati çekerek, "İnsan sayısı 7 milyarı buldu. Enerji kaynakları azalıyor. Savaşların temelinde enerji kaynaklarını ele geçirmenin yattığını görüyoruz. 77 milyon nüfusla enerjide iyi değiliz. Kaynaklarımızı tasarruflu kullanmak zorundayız. Enerjide kendimize yetiyor olsaydık dış ticaret açığımız olmayacaktı. Buraya giden kaynak başka alanlarda değerlendirilecekti" dedi.