Kar yağışı kestane üreticisine umut oldu

Kestane üreticisi, kilogramı ortalama 15 liradan satışa sunulan kestanenin fiyatının kar yağışıyla artmasını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Erfelek'te Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, kar yağışının fiyatların artmasını bekleyen üreticilere umut olduğunu söyledi.  

Üreticilerin depolarında çok az miktarda kestane kaldığını anlatan Koca, "Kar yağışı kestane tüketimini artıracağı gibi fiyatların daha yukarı seviyelere çıkmasını sağlayacaktır" dedi.  

İlçede yılda ortalama 250 ton kestane üretimi yapıldığını belirten Koca, şunları kaydetti: 

"Bu rakam 2015 yılında 150 ton civarlarına geriledi. Yani 100 tonluk bir kayıp söz konusu. Rekoltenin çok düşük olduğu sezonda üretici fiyatın artması beklentisi içerisinde. Şu an kalitesine göre değişim gösterse de kestanenin kilogramı ortalama 15 liradan satılıyor. Kar yağışı ile fiyat daha da artacaktır. Çünkü üreticinin artık çok az miktarda kestanesi kaldı. Dolaysıyla üretici elindeki ürünü iyi fiyata satmak isteyecektir."  

Koca, soğuk hava depoları olmadığı için üreticinin ürününü fazla bekletme şansı bulunmadığına dikkati çekerek, "Böyle bir imkan olsa ürün bu kadar erken pazara inmez ama maalesef imkanlar kısıtlı. O nedenle ürün pazara erken iniyor. Her geçen yıl üretim düştüğü için soğuk hava deposu yapılmasına pek sıcak bakılmıyor" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir